40 Dagen Daadkracht

Mijn naam betekent speerpunt, maar in plaats van recht op mijn doel af te gaan ben ik mijn inziens vaak niet daadkrachtig genoeg. Niet lui, maar ik werk ook niet hard genoeg. 
Standvastig ben ik wel: ik eet al levenslang geen vlees, drink geen alcohol, ben niet verslaafd aan mijn smartphone, ben geen snoepkont, rij geen auto en mijn huis is redelijk op orde. De meest voorkomende uitdagingen voor de vastentijd vormen voor mij dus geen uitdaging. Want eenmaal ergens in vastgebeten laat ik niet makkelijk meer los…

De kinderen hoeven nooit de onderbroek van de vorige dag binnenste buiten aan wegens geen propere. Ze krijgen elke dag een lunchpakket en/of fruit mee naar school. Met lege magen naar bed moeten gebeurt alleen als ze geen enkele van de minimaal twee keuzemenu’s niet opeten, en die zijn dan nog wel op hen afgesteld. De ingestelde bedtijd wordt altijd gerespecteerd. Verjaardagen worden nooit vergeten. We zijn elke dag op tijd op school. En toch… toch heb ik vaak het gevoel dat ik maar wat doe. Weinig wezenlijks realiseer. Maar wat aanmodder. De dat-doe-ik-nog-weleens-mentaliteit.

Met 40 dagen vastentijd voor de boeg is dat een mooie uitdaging om eens verdieping in het dagdagelijks te brengen en vooral: daadkracht tonen. Actie ondernemen. Peper in mijn reet. Een schop onder mijn kont. Als een speerpunt vooruit.

Meer slapen. Minder slapen.
Minder lummelen. Vaker ontspannen. Meer lanterfanten.
Meer lezen. Minder televisiekijken.
Vaker bloggen. Minder vaak bloggen.
Een eclectisch, kleurrijk, minimalistisch, familie hippiehuisthuis creëren.
Rekeningen openen. Rekening opzeggen.
Post schrijven. Kaarten sturen. Bellen. Communiceren.
Uitgaan. Vriendinnen zien. Familie onderhouden. Socializen.
De tuinmuur schilderen. Een kippenhok ontwerpen. Het opblaaszwembad van vorige zomer opruimen.
Daten met mijn eigen man. Enzo.
Een televisiemeubel uittekenen.
Opruimen. Uitzoeken. Wegdoen. Minimaliseren.
De Belgische nationaliteit aanvragen zodat ik eindelijk mag moet stemmen.
Vaker bakken. Minder snoepen.
Fotoboekjes maken van de grote jongens als baby.
Diepvries ontdooien. Kelder opruimen. Voorraadsysteem optimaliseren.
Verstelwerk doen. Recykleren (met een ‘k’ ja). Naaien.
Computer opschonen. Laptophoes afmaken, ruim 2 jaar na startdatum.
Koken. Proberen. Fabriceren. Kokkerellen.
Nieuwe mensen leren kennen. Oude Bekenden onderhouden.
Met de kinderen naar de NKO-arts. Logopedie. Therapeut. Tandarts. Kapper.
Afstoffen. Stofzuigen. Soppen. Boenen. Blinken. Glanzen.
Op vakantie gaan. Uitjes ondernemen. Natuur. Cultuur. Op stap.
Het doorschuifsysteem van te kleine kleding optimaliseren. Babyspullen weggeven of verkopen.
Tuttelen met de baby zolang hij nog een baby is.
Thee zetten voor mezelf.

Leven.


Dat lijkt me genoeg verdieping voor de komende 40 dagen jaren.

Heb jij een extra uitdaging voor de vastentijd?

Foto’s: Bruder Klaus Feldkapelle, Wachendorf, Duitsland (juni 2015) (de moeite! mocht je eens in de buurt zijn)

 

Comments

comments

10 comments on “40 Dagen Daadkracht

 1. En ik vond 40 dagen bloggen al een grote uitdaging!!
  Dat alles wat je opsomt is oh. zo. herkenbaar.
  Is dat gewoon ook niet met kinderen, dat je niks meer gedaan krijgt?
  Af en toe krijg ik eens een energie-opstoot en doe ik vanalles, maar de rest van de tijd is het gewoon lummelen ja. Blogs lezen. Te moe om echt iets te maken/doen.
  En, oh, die kapel van Peter Zumthor zou ik graag eens zien in levende lijve.
  Liesbeth onlangs geplaatst…40 DAGEN BLOGGEN: STARTMy Profile

  1. Tja, meestal ben ik wel heel de dag bezig, maar met wat? Dat vraag ik me regelmatig ’s avonds af!

 2. Ik doe mee aan 40 dagen bloggen want bij mij is het al 19 jaar Dagen zonder Vlees 🙂 Al zouden er nog een aantal puntjes mogen, dagen zonder smartphone bv.

 3. Dit jaar heb ik, in navolging van Gretchen Rubin met haar boek The Happiness Project, elke maand zo’n thema. In de hoop dat dat dan de volgende maanden in iets lager tempo mee door blijft stromen. De dagelijkse yoga van januari werd in februari ongeveer twee keer per week. Maar op één dag na heb ik toen wel elke dag iets uit de verstelmand gepakt en gerepareerd of weggegooid. Die mand is nog niet leeg (….!), dus ga ik daar deze maand mee door, maar voor elke dag staat er het poetsen op het programma van iets wat weleens grondig mag, na jaren erlangs wiezeren (hoekjes, achter de bank, de boekenkasten etc.)

  Heb nog niet bedacht of daar nog een laag overheen gaat voor de vastentijd.

  1. Dit klinkt als een fijn en grondig project Doris. Veel inspiratie en doorzettingsvermogen gewenst!

   1. Dank je wel. Ik merk dat zo’n maand wel overzichtelijk is en dat de thema’s van de voorgaande maanden tot nu toe wel blijven meegaan.

 4. Mijn naam betekent ‘moedig met speer’ of iets in die aard. Logisch dat een deel overeenkomt natuurlijk. Ik doe zot en doe mee aan 40 dagen zonder vlees (geen volledige vegetariër hier) en de zotte challenge van Kathleen: 40 dagen bloggen.
  Ik wens je veel peper in je gat! 😉
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…#40dagenbloggenMy Profile

Comments are closed.