4 kinderen: is dat wel ecologisch verantwoord?

Wie persoonlijk blogt, steekt zijn nek uit en lokt daarmee reacties uit. Meestal is dat positief, aangezien de meesten enkel blogs lezen waarin ze zijn geïnteresseerd en die aansluiten bij hun interesses of wereldbeeld. Maar blijkbaar zijn er ook mensen die graag commentaar leveren op anderen, het liefst anoniem en het liefst ze hard mogelijk. Ik heb heb last van zo’n mens, of mensen, want de afgelopen weken kwamen er meerdere zeer kwetsende reacties binnen. Ik zal voor één keer mijn nek nog net wat verder uitsteken en reageren op de stelling: “4 kinderen op de wereld zetten, dat is pas vervuilend!”

9789047702856

Persoonlijk kan ik niet zo heel goed begrijpen dat iemand de moeite doet om een blog te lezen en te reageren over dingen waar hij/zij het niet mee eens is. Het pijnlijke punt in dit hele verhaal is echter dat er ergens wel een waarheid in schuilt… Maar moeten mensen echt kiezen tussen 4 vega kinderen in fair wear kleding of elke dag eten in een hamburgerrestaurant? Waarom zou dat niet allebei kunnen? Zijn 4 kinderen wel ecologisch verantwoord?

KINDERWENS

Het hebben van kinderen, en zo ja hoeveel, is een heikele kwestie. In de eerste plaats gaat het dan over de kinderen zelf (van “één kind is zielig!” tot “Hoe kan je nou voor 1o kinderen individuele aandacht hebben en geld genoeg om ze allemaal te laten studeren?!”), maar als het er “veel” worden er ook meer ethische kwesties becommentarieerd.

Het zal ongetwijfeld voorkomen, maar ik heb nog nooit iemand met een sterke kinderwens horen zeggen dat ze geen kindje laten komen vanwege de invloed op het wereld. Wel om praktische redenen, zoals geld, ruimte, tijd, medische voorgeschiedenis of “ingewikkelde” kinderen in het gezin. Het argument van overbevolking komt vaak wél ter sprake bij mensen die toch al geen kinderen willen, of maar een klein gezin. Het IS namelijk ook een goed argument, maar dat weegt in de meeste gevallen toch niet op tegen de biologische klok.

OVERBEVOLKING

Het is absoluut waar dat de wereldbevolking niet kan blijven aangroeien zonder catastrofale gevolgen. Tenminste, als de mensheid de levensstandaard aanhoudt die het nu heeft. De Westerse mens tenminste, want de kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest.

Misschien doe ik daardoor nog wel extra hard mijn best om milieubewust te leven? Misschien voel ik de verantwoordelijkheid op mij drukken dat ik straks wel 4 kinderen aan de volkspopulatie heb toegevoegd? Zou ik daarom kiezen voor wasbare luiers, eerlijke kleding, tweedehands speelgoed en zoveel mogelijk plantaardig eten? Heb ik daardoor “recht” op meer kinderen dan iemand die dit allemaal niet doet? Of wordt mijn poging om voor alles een duurzame keuze te maken teniet gedaan doordat ik zoveel kinderen heb. Moeten mensen echt kiezen tussen 4 vega kinderen in Fair Wear kleding of elke dag eten in een hamburgerrestaurant?

MORELE KWESTIES

Om na te gaan in hoe het momenteel gesteld is met de wereld in combinatie met de aangroeiende bevolking ben ik eens gaan zoeken naar wetenschappelijke artikels. En eerlijk is eerlijk, ik werd er best door beangstigd. Er worden de meest vreselijke doemscenario’s geschetst over een toekomst vol hongersnood, droogte, overstromingen, armoede, ziektes, geweld, natuurrampen, migratie, ontbossing en het verdwijnen van natuur- en landbouwgebieden.

Er wordt zelfs gesteld dat als mensen echt van hun kinderen houden ze er vooral niet te veel geboren laten worden. Nu is het punt wel dat dit nogal een gevoelig thema is, waar ook veel opruiende informatie over te vinden is, maar toch komt dit hard aan.

Zou ik andere keuzes hebben gemaakt als ik van te voren deze beelden had gezien?
Nee. Ik had ze al gezien. En ik wéét dat de wereld niet zit te wachten op nog meer burgers. Niet op baby’s, maar zéker niet op ouderen. Ook niet op 4 vega, fair wear kleding dragende kinderen.

Ja. Overbevolking is zeker een probleem. De vergrijzing trouwens ook, al gaat het hier om een ander belang. Ja, wellicht is beter om de wereldbevolking niet te laten groeien en heb ik geen enkel “recht” op mezelf milieuvriendelijk noemen omdat ik dit wel doe. Op milieuvlak gaat de wereld deze mensenmassa niet aankunnen, en op sociaal-economisch zal pais en vree ook steeds verder te zoeken zijn. Maar in mijn ogen is het eigenlijke probleem is de combinatie van de hoeveelheid mensen + de huidige manier van leven. En waar een probleem een optelsom is van 2 factoren, zijn er ook 2 oplossingen mogelijk.

ECOTAKS?

Of ja, 2 oplossingen is natuurlijk nogal cru gesteld, maar je begrijpt mijn punt. Eén oplossing bestaat uiteraard uit een legio van deeloplossingen, die weer zijn gebaseerd op een ontelbaar aantal deelproblemen. Om ze vriendelijk mogelijk te zijn voor de wereld (zowel de planeet als de maatschappij) zou iemand er inderdaad voor kunnen kiezen om én geen kinderen te krijgen én zo milieubewust mogelijk te leven. Maar leg dat maar eens uit aan iemand met een sterke kinderwens. Of aan kinderen die zelf besluiten dat ze geboren willen worden.

In mijn omgeving zijn er een aantal mensen die inderdaad ervoor kiezen om kinderloos te blijven én zich inzetten voor een gezondere planeet. Er zijn er ook een heleboel die dat niet doen. Is de één daardoor beter dan de ander? Mag niet iedereen daar eigen keuzes maken? Hoeveel sportauto’s/ aluminiumfolie/ fastfashion/ dierproeven/ privé-jets/ bont/ kroketten staan er gelijk aan één kind? Heeft ieder mens “recht” op een bepaalde hoeveelheid vervuiling (op milieu of sociaal gebied) die naar eigen goeddunken mag worden gespendeerd? Mag je wél 4x per jaar het vliegtuig nemen als je geen kinderen hebt en anders niet? Zijn kinderlozen per definitie “ecologische” dan mensen mét kinderen? En moet aan mensen met kinderen strenge restricties worden opgelegd wat betreft hun leefwijze? Betekent elk extra kind dat de ouder moet inleveren aan milieubelastend gedrag? Wordt er voortaan, behalve een sociale toeslag, ook een ecotaks worden geheven op elk kind? Of krijgen grote gezinnen daar misschien ook een korting als ze lid zijn van de Gezindsbond? Moeten mensen echt kiezen tussen 4 vega kinderen in fair wear kleding of elke dag eten in een hamburgerrestaurant?

TROLLEN

Tja trol, ik heb gekozen voor het eerste. Maar so what als ik voor de combinatie had gekozen? Zou ik dan op de zwarte lijst van aardbewoners komen te staan? In dit artikel wordt, door een onafhankelijke journalist, trouwens haarfijn uitgelegd waar het werkelijke probleem zit. Want stoppen met het laten geboren worden van kinderen zal de wereld echt niet ineens redden.

Ik maak bewuste keuzes, en ook al zijn het in jouw ogen niet de juiste keuzes, ik doe mijn best om het zo goed mogelijk te doen. Ik kies er bewust voor om het leven van mij en mijn gezinsleden min mogelijk belastend te laten zijn voor de aarde. Ik maak die keuzes omdat dat voor mij het beste voelt, net zoals iedereen het beste wil voor zijn/ haar kind. Maar wat het beste is, dat is persoonlijk. En het is niet aan mij om daar iets van te vinden… en aan jou ook niet!

Natuurlijk zijn er een heleboel (!) mensen op een veel duurzamere manier leven dan ik. Maar ik handel naar mijn beste kunnen en leer daar iedere dag over bij. Ik heb dan misschien “veel” kinderen, maar ik probeer hen voor te leven dat alles in de wereld gedeeld moet worden. Want alleen liefde vermenigvuldigt zich door te delen.

Hopelijk krijgen mijn kinderen iets van mijn groene keuzes mee, en leven zij later ook naar duurzame idealen. Dat kan ik alleen maar hopen, niet afdwingen, want ik geloof nog altijd in de vrije wil. Maar bovenal hoop ik dat ik hen, alle vier (!), respect kan bijbrengen voor de levenswijze van andere mensen. Oók voor mensen die ongemotiveerde reacties geven op blogs van anderen die pogingen doen om goed te handelen…

 

Hangt jouw kinderwens samen met ethische kwesties? Spelen de mondiale problemen voor jou een rol voor je ideeën over je gezinssamenstelling? 

Comments

comments

4 comments on “4 kinderen: is dat wel ecologisch verantwoord?

 1. Zoals je zegt, het is makkelijker om ecologie als reden te geven om geen of weinig kinderen te hebben als je biologische klok niet tikt. Ik ben zelf ook zo: ik weet niet of ik kinderen wil, maar als ik mij probeer in te beelden dat ik er zou hebben, dan zijn het er max. twee. En eigenlijk zie ik mij eerder kinderen adopteren dan er zelf te hebben (omdat je zo kinderen die het niet goed hebben, een nieuwe kans kan geven en omdat ik zo – inderdaad – geen extra mensen toevoeg). Johan vindt dat dan weer overdreven en zou – als er zouden komen – liever “eigen” kinderen hebben. Dus ja, ethische overwegingen spelen voor mij zeker mee, maar ik heb inderdaad geen “tikkende klok” 🙂

  Maar dat wilt daarom niet zeggen dat ik bij jou denk “boehoe vervuiler met vier kinderen” 😉 Integendeel: je laat je kinderen opgroeien in een warm gezin dat niet alleen mooie idealen heeft, maar die ook zoveel mogelijk realiseert. Ik vind dat prachtig én veel meer dan wat sommige kinderen meekrijgen.
  Het is toch ook geen wedstrijd “om ter best” (voor zover je al kan vastleggen wat “het beste” is). En als het dat al zou zijn, verlies ik sowieso met een jaarlijkse vliegreis en mijn lange autoritten naar België 😉

  Maar serieus: jammer dat je zoveel commentaar krijgt. Uiteindelijk doet elk mens binnen zijn mogelijkheden en met zijn voorkeuren toch ook maar wat voor hem/haar het beste lijkt. Op alle gebied en voor iedereen het goed doen is sowieso onhaalbaar, dus ik begrijp niet waarom sommige mensen daar toch een graadmeter van proberen maken.

 2. Aaargh, trollen, zo vervelend! Hier geen kinderwens om allerlei redenen, maar ik vind mezelf alleszins niet beter dan mensen mét (veel) kinderen, op geen enkel vlak. Het is inderdaad gewoon een keuze, en ieder maakt die voor zichzelf.

  Ik krijg ook weleens een reactie die me het gevoel geeft dat die lezer mijn keuzes en inspanningen onnozel / niet groen genoeg vindt, maar dan denk ik (uiteindelijk, soms na wat irritatie 😉 ) altijd “zeg, ecologisch leven is geen competitie hoor!” Ik doe wat ik kan en waarbij ik me goed voel, en soms wijk ik zelfs eens af van die zelfopgelegde regel (stout!), maar dat maakt me geen slecht eco mens (ofzoiets, weet ik veel hoe men mij dan bestempelt 🙂 ).
  Kelly onlangs geplaatst…Leesvoer – editie toppers van de laatste wekenMy Profile

 3. Oei, een trol, dat is echt niet fijn. Je zou je niet zo moeten verantwoorden, hoor.
  Ik heb, zoals je weet, geen kinderwens. Een van de redenen daarvoor is het ecologische aspect, maar dat is zeker niet de hoofdreden. Ik heb simpelweg geen moedergevoelens.
  Green Evelien heeft hier trouwens ook ooit over geschreven, toen zij van twee naar drie kindjes gingen.
  Je voedt je kinderen bewust op, dat is al heel wat.
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…En daarom woon ik hier graag. #2My Profile

 4. Deze week heb ik je blog met veel plezier ontdekt en ik heb me juist zitten verbazen over de ongepaste reacties die mensen te menen te moeten geven. Mijn kinderwens is groot en mijn voetafdruk zo klein mogelijk – alhoewel er veel donkergroeneren op de wereld zijn dan ik. Ik vind deze blog mooi omdat het laat zien dat duurzaam leven altijd zoeken en schipperen is, met of zonder kinderen. Volgens mij betekent groen zijn niet dat je alles moet laten (vliegen, kinderen, auto, vlees, nieuwe kleding, niet-bio eten – deze lijst kan ellenlang worden), maar dat je moet zoeken naar wat voor jou de beste oplossing is voor mens en milieu. En waar jij en ik dat met kinderen doen doet de ander dat zonder. Dat is prima, mits we elkaar in onze waarde laten. Laat je vooral niet uit het veld slaan door deze zure reacties want dat is het niet waard.

Comments are closed.