Zonnetaart met maanzaad

41 weken + 1 dag zwanger en nog geen baby te bekennen. Te ontkennen trouwens ook niet, want mijn buik is zo rond als de zon. Het is alsof er een bal tegenaan is geplakt, zo bol. Ik voelde me vandaag wat verloren tijdens “het wachten”, en besloot een sinaasappel-amandeltaart te bakken. Rond ben ik toch al, dus het is een recept geworden met een flinke karamellaag. En speciaal omdat het morgen Sint-Jansfeest is, waarbij op de Steinerscholen (ook) de zonnewende wordt gevierd, verwerkte ik schijfjes zonne-ei in de taart. Wat???

sinaasappel-amandeltaart

Op een dag, toen het elfje een ontdekkingstocht in het bos maakte, zag ze iets op het mos liggen. Het was groot, geel en rond. – Oei! Wat een groot ei, dacht ze. Hemeltjelief, waar zou dat vandaan gekomen zijn? Ze keek omhoog en zag een lichte opening boven zich in de wolken. Nu begrijp ik het, dacht ze, de arme zon heeft haar ei verloren en kan het niet vinden omdat de wolken in de weg zitten. 

(Elsa Beskow, Het zonne-ei, uitgeverij Christofoor)

ZONNE-EI

Het boek van Het zonne-ei heeft een bijzondere plaats in ons gezin. Niet alleen omdat het oeuvre van Elsa Beskow favoriet is (bij mij in elk geval), maar ook omdat onze prinses net zo’n rode krullen heeft als het elfje uit het boek. Ze heeft dan ook een houten schattendoos op haar kamer staan die speciaal voor haar geschilderd is:

Het zonne-ei

Ik ben benieuwd of dit nieuwe kindje net zo’n rode vos wordt als zijn/haar zus, of een blonde variant zoals de jongens. Aan de haarkleur kan nu weinig meer worden gedaan, maar omdat ik toch nergens invloed op lijk te hebben -niet op de geboortedatum in elk geval- kan ik altijd proberen of het helpt als ik een zonne-ei-taart bak. Oftewel:

SINAASAPPEL-AMANDELTAART

INGREDIËNTEN

  • 3 sinaasappels (liefst biologisch want je gebruikt de schil, anders goed afspoelen met heet water)
  • 1 el maanzaad
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 2 el water
  • 20 g plantaardige margarine, in blokjes
  • 50 g bloem
  • 2 tl bicarbonaat
  • 1 tl zout
  • 120 g instant polenta (of een andere polenta-variant)
  • 240 g amandelmeel
  • 200 g plantaardige margarine
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 flex-eggs ( = 3x een papje van 1 el gemalen lijnzaad en 3 á 4 el warm water)
  • 2 el appeldiksap

WERKWIJZE

Bekleed een ronde vorm van ø 24 cm met bakpapier, zodat de taart niet kan gaan lekken.

Rasp de schil van de 3 sinaasappels, maar probeer het wit niet mee te raspen.
Zet het raspsel apart.
Snijd de sinaasappels in dunne plakjes, verwijder de resterende schil en de pitjes.

Doe de suiker voor de karamel in een pan met een dikke bodem en voeg het water toe.
Breng de vloeistof op een laag vuur langzaam aan de kook, onder voortdurend roeren met een houten lepel. Na een paar minuten is het water verdampt en begint de suiker te verkleuren. Zodra de siroop een karamelkleur heeft (hèhè) haal je de pan van het vuur en roer je er voorzichtig de klontjes margarine door.
Roer de siroop glad en verdeel deze gelijkmatig over de bodem van de beklede bakvorm.

Strooi de maanzaadjes over de karamel uit.
Leg de plakjes appelsien op de bodem van de vorm, zodat deze helemaal is bedekt.
Zet de vorm aan de kant en maak nu eerst het taartbeslag.

sinaasappel-amandeltaart

Verwarm de oven voor op 170 ˚C.

Zeef in een grote kom de bloem, bicarbonaat en zout.
Meng het amandelmeel en de polenta erdoor.
Zet dit droge mengsel opzij.

Klop de boter met de suiker in een keukenmachine. Ze moeten goed vermengd zijn, maar klop er geen lucht in.
Voeg geleidelijk de flex-eggs toe.
Daarna mag de sinaasappel-rasp en de appeldiksap erdoor.
Tot slot mag het mengsel van droge ingrediënten worden toegevoegd en mag alles worden gemengd.

Giet het beslag voorzichtig in de bakvorm, zodat de plakjes appelsien mooi op hun plaats blijven liggen.
Strijk de bovenkant van de taart glad.
Bak 40-45 minuten op 170 ˚C.

Laat de taart 5 minuten afkoelen en zet dan een plat bord op de taartvorm en draai deze in één snelle beweging om.
Haal de vorm en het bakpapier van de taart en laat deze verder afkoelen en de karamel stollen.

RESULTAAT

Hoewel ik eigenlijk helemaal geen liefhebber ben van sinaassmaak in gerechten (ik griezel van oranjemarmelade of chocola met appelsien!) is deze taart een groot succes. De cake is lekker korrelig door het maïsmeel en heeft een subtiele sinaassmaak.

Zoals te verwachten is, is de topping vrij zoet. Ik denk dat de combinatie met zure (plantaardige) room subliem is, maar dat had ik niet in huis. Nu heb ik in elk geval een reden om de taart nog eens te maken, speciaal om de wisselwerking van de twee op elkaar uit te testen. Of gewoon omdat het lekker is, dat kan ook.

ZONNE-WENDE

De baby heeft volle maan overgeslagen (20 juni), de langste dag ook (21 juni), dus nu ga ik voor Sint-Jan om onze Jan of Janneke het levenslicht te laten zien. En anders krijgt juni er op een andere datum gewoon een extra feestdag bij…
Hoe luiden jullie de zomer in?

Comments

comments

3 comments on “Zonnetaart met maanzaad

  1. Laat het smaken! Waarschijnlijk komen de tips je de oren al uit, maar ons manneke is toch komen piepen nadat ik warme melk met salie gedronken had…
    Resaarcle onlangs geplaatst…Awoert!My Profile

Comments are closed.