Zelf hoestzalf maken

Het is weer zo ver: de eerste frisse herfstochtenden, de school die net is begonnen en de plannen voor Ringland liggen op de schop. Allemaal oorzaken voor gehoest, geblaf en gekuch en aangetaste kinderluchtwegen. Gelukkig hebben ze geen verstopte neuzen of vallingen, maar heeft enkel hun innerlijke zeehond alarm geslagen. Massaal aan de hoestzalf dus! Zelf hoestzalf maken is helemaal moeilijk, duur of tijdrovend – ik testte het voor je uit.

zelf hoestzalf maken

Vorige week maakte ik mijn lievelingshoestzalf op (waar een mens al een favoriet van kan hebben!) en ik wilde graag eens zelf proberen hoestzalf te maken. Ik vrees namelijk dat we de komende maanden nog heel wat gaan moeten smeren, dus ik ging ineens voor een familie-hoeveelheid. Of het ook geschikt is voor baby’s durf ik niet te garanderen (het bevat in elk geval geen menthol!), ik heb het gelukkig nog niet hoeven toepassen op de babyman *klopt even af*.

VICKS VAPORUB

Net als voor alle andere zalfjes en verzorgingsproducten, gebruik ik ook voor hoestzalf het liefst een natuurlijke variant. Vicks VapoRub en soortgelijke aanverwanten is dan ook niet hetgeen wat ik kies voor verzwakte lijfjes en krachtige hoest. Het is voor kinderen onder de twee zelfs schadelijk, aangezien de smalle luchtwegen (want: klein lijfje) de sterke geur nog helemaal niet aankunnen. Vanwege de geringe ontwikkeling van de longen kan er juist extra slijm ontwikkeld worden. Geen fijn idee, als je bedenkt dat je het juist gebruikt als de slijmvliezen aangetast zijn door een virus…

Een tweede reden waarom ik de meest verkochte hoestzalf mijd is de basis van minerale olie.
Tijdens het winnen van aardolie ontstaan er “cosmetische ingrediënten” als bijproduct. Denk hierbij aan vaseline (petroleum jelly) of paraffine. Het is namelijk goedkoop en er is niet aangetoond is dat het noemenswaardige problemen oplevert – het wordt dan ook op grote schaal gebruikt voor onder andere zalven zoals Vicks VapoRub. In mijn ogen is er echter nog wel een verschil tussen “geen problemen opleveren” en “goed zijn voor je huid”.

Is olie dan niet juist goed voor je huid? Minerale olie klinkt dan wel even gezond als mineraalwater, maar dat is het zeker niet. Uiteraard wordt de grondstof aan grondige tests en analyses onderworpen voor het gebruikt mag worden, maar het blijft hoe dan ook een petroleumderivaat. Niet echt een aanrader dus, aangezien minerale oliën juist je huid afsluiten. Je huid is namelijk een levend organisme: het ademt, heeft zuurstof en vocht nodig. Al wie al eens bovengenoemd product heeft gebruikt weet dat als een vette laag op je huid blijft liggen…

NATUURLIJKE HOESTZALF

Gelukkig zijn er allerlei alternatieven die wél bewezen goed zijn – en niet alleen maar “niet slecht”. Deze zijn net zo makkelijk te verkrijgen bij de apotheek als het bekende blauwe potje. Mijn favorieten zijn Plantago Bronchialbalsem van Wala en  de hoestjesbalsem Saar Soleares, maar ook bijvoorbeeld Luuf en VSM hebben hoestzalf in hun assortiment – al zijn deze niet allemaal vegan.

Deze zijn echter wel duurder dan de chemische variant, zoals dat helaas vaak het geval is. Dat is logisch, maar ook enorm jammer dat het daardoor niet zo’n uitgebreide mediacampagne kan financieren als de grote concernen.

Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf een goedkope en zuivere, geheel plantaardige hoestzalf te maken. Een ideale activiteit om met zieke kinderen te doen 🙂

zelf hoestzalf maken

INGREDIËNTEN

Ik maakte de hoestzalf op basis van biologische ontgeurde kokosolie. Ondanks dat ik een hekel heb aan kokossmaak en ook geen groot fan ben van bakken met ontgeurde kokosolie – ik ben zo paranoïde dat ik toch denk kokos te proeven- gebruik ik het wel graag voor verzorgingsproducten. Kokosolie heeft een heilzame werking en kan voor diverse aandoeningen gebruikt worden. Het werkt antibacterieel en is verzorgend voor de huid.

Etherische oliën doen de rest. De meeste olie had ik al in huis voor de wasbare billendoekjes, anti-luizenspray en het geurlampje – de rest heb ik moeten aankopen. Ik gebruik uitsluitend biologische olie die ik hier koop.

 • Eucalyptus heeft een typische sterke en frisse geur en wordt gebruikt voor het ontsmetten en reinigen. Voor het lichaam is de olie onmisbaar in de behandeling van verkoudheid, ontstekingen, schimmels en bacteriën. De positieve werking op de luchtwegen is al vele malen bewezen. Veelzijdig te gebruiken.
 • Citroen heeft een frisse geur en is onmisbaar voor een gezond lichaam. De antibacteriële en antivirale werking van de vrucht versterkt een verzwakt immuunsysteem.
 • Tea tree is een samengestelde olie en heeft een frisse geur. Tea tree heeft een licht pijnstillende werking en is werkzaam tegen schimmels.
 • Lavendel behoort tot de meest gewilde en gebruikte olieën en heeft een heerlijke bloemengeur. Lavendel kan gebruikt worden als natuurlijk kalmeringsmiddel, luchtverfrisser, houdt insecten op afstand, is kalmerend, verzachtend, pijnstillend en slijmoplossend.
 • Tijm is bijzonder aromatisch en kent vele toepassingen. Tijm helpt het immuunsysteem te versterken, zorgt voor vitaliteit en energie. Uitstekend te gebruiken bij verkoudheid, migraine, hoofdpijn, infectieziekten en veel andere aandoeningen.

VERHOUDINGEN HOESTZALF

 • 20 druppels etherische olie eucalyptus
 • 15 druppels etherische olie citroen
 • 15 druppels etherische olie tea tree
 • 10 druppels etherische olie lavendel
 • 5 druppels etherische rode tijm
 • 4 eetlepels kokosolie

WERKWIJZE

Sterileer eerst een glazen potje door het ongeveer 5 minuten uit te koken.
Laat het helemaal drogen aan de lucht, voordat je de zalf gaat maken.

Meng als eerste alle etherische oliën met elkaar door deze in het glazen potje te druppelen en dan voorzichtig te draaien (dus niet schudden).

Voeg vervolgens de 4 eetlepels kokosolie toe, schroef de deksel erop en draai het geheel eveneens weer heen en weer.

Zet het mengsel in de koelkast. De kou zal ervoor zorgen dat de vloeibare olie een harde substantie wordt en makkelijk smeerbaar is. In de koelkast is het enkele weken houdbaar, mocht je het voor die tijd nog niet hebben opgemaakt…

GEBRUIK

Smeer de zalf 3x daags op de borst en rug van de zieke – of in elk geval voor het slapengaan. Ik smeer het dan ook op de voetzolen van hoestende kinderen en laat hen dan met propere sokken aan slapen.

Of ik ook echt helpt kan ik moeilijk beoordelen omdat ik niet weet hoe het zich ontwikkeld zou hebben als ik het niet had gebruikt. Waarschijnlijk zou het vanzelf over zijn gegaan, zoals bijna alles vanzelf over gaat. Het hoesten is in elk geval afgenomen, en de slaapkamers ruiken heerlijk – net zoals de kinderen.

Welke hoestzalf gebruik jij?

 

Comments

comments

3 comments on “Zelf hoestzalf maken

 1. Gelukkig lang geleden dat we het nog nodig gehad hebben, maar goed om weten dat het zo makkelijk zelf te maken is, merci!
  Wij kochten net een nieuwe houten snijplank en er werd ons aangeraden ze in te wrijven met minerale olie voor gebruik. Ik dacht er al gewoon olijfolie ofzo op te smeren toen ik besefte dat minerale olie geen plantaardige olie is (mineraalwater inderdaad in gedachten). Ik ga toch maar een eigen mix maken, want minerale olie smeren op een plank waar ons eten op gesneden wordt, mja, misschien kan het geen kwaad, maar echt gezellig klinkt het toch niet vind ik.
  Le petit requin onlangs geplaatst…Verbeelding book challenge updateMy Profile

Comments are closed.