Weekendeditie #1

De nieuwe Weekendeditie van Geertruurzaam is beschikbaar, met nieuwtjes, tips en een terugblik op de week.

IMG_1969
Zonsondergang op onze bruiloft

 

NIEUWS

 • CO2-UITSTOOT BEREKENEN

In Nederland was het gisteren De Dag van de Duurzaamheid. Naar aanleiding daarvan werd er een link onder de aandacht gebracht waarop je kan berekenen hoeveel CO2 jouw gezin jaarlijks uitstoot. Mijn score houd ik geheim, maar ik kan je verzekeren dat deze dramatisch slecht is… De vragen gingen voornamelijk over transport, en met de baan van Meneer V. schiet onze uitstoot ver boven alle rode lijnen uit. Niet alleen rijdt hij heel veel kilometer per dag, per maand, per jaar met een grote dieselauto, hij vliegt ook elke paar weken naar Oost-Europa op-en neer.

Ergens vind ik het “niet eerlijk” dat daarmee de gezinsuitstoot zo groot is, terwijl ik zó mijn best doe om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Maar beter veganistisch eten + zoveel reizen als elke dag vleeseten + zoveel reizen, denk ik dan maar. Ik kan Meneer V. moeilijk negeren in de test om zo “mijn” score te laten kloppen met mijn eigen verbruik. We zijn tenslotte in gemeenschap van goederen getrouwd

Hoewel zulke berekeningen algemeen zijn en verre van maatwerk, schrik ik er toch wel van hoe ver  we boven het gemiddelde zitten.

 • ACTIE NATUURMONUMENTEN

Wie nu lid wordt van Natuurmonumenten krijgt eenmalig gratis toegang tot de Speelnatuur op Tiengemeten. Op alle andere dagen krijg je korting op de pont naar het eiland én op de toegang, dus met twee volwassenen en twee kinderen heb je je lidmaatschap er al heel snel uit.

En zelfs als je het er niet zou uithalen, dan is het nog een fijn idee om al de Natuurmonumenten te steunen om hen om te zorgen voor de natuur in Nederland.

 • RINGLAND DUBBELE WINNAAR

Ringland  heeft zowel de publieks- als hoofdprijs gewonnen van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties! De ring van Antwerpen gaat zo ongeveer door mijn achtertuin, dus ik kan alleen maar van harte hopen dat dit een extra stimulans gaat zijn dat de overkapping van de ring er nu écht dringend moet komen. Al vrees ik dat Volkswagen roet in het eten heeft gegooid… Ik zou graag nog eens buiten willen eten zonder alle vervuiling op mijn bord te krijgen.

“Ringland bewijst dat zelfs in complexe dossiers met veel tegengestelde belangen, burgers zich kunnen organiseren om met argumenten bij te dragen aan het debat over een meer duurzame toekomst voor onze steden” aldus de jury.

WEEKENDACTIVITEITEN

 • WIT IS ALTIJD SCHOON

Gisteravond ging ik, samen met mijn vader, naar de voorstelling Wit is altijd schoon in Het Paleis. De vorige voorstelling waarin Stefan perceval en Sien Eggers samenwerkten, U bent mijn moeder, heb ik zelfs 2x gezien, zó goed vond ik die. Nu hebben ze een roman van Leo Pleysier bewerkt tot een beklijvend stuk over afscheid en ontdekken, over samen en alleen. Het gaat over de complexe gevoelens van een zoon voor zijn overleden moeder, die hem heel lang bedolven heeft onder haar gepraat.

Het levert een warm en liefdevol portret op van de moeder, waar ik al veel positieve recensies over heb gehoord. Ik ben het er helemaal mee eens. Tickets kan je hier kopen.

 • DAG VAN DE ARCHITECTUUR

Zondag is het de Dag van de Architectuur in Vlaanderen. Een goede aanleiding om eens wat gebouwen die ik dagelijks passeer van binnen te bekijken.

Architectuur heeft zich genesteld in alle hoeken van de samenleving. Bijzondere gebouwen maken inmiddels deel uit van ons dagelijks leven, nu eens prominent, dan weer heel discreet. In crèches en verzorgingstehuizen, scholen en universiteiten, rijhuizen en groepswoningen, cultuurhuizen en nutsvoorzieningen … elke dag opnieuw geeft architectuur vorm aan onze leefwereld.

Op zondag 11 oktober nodigen tientallen gastvrouwen en -heren je uit om samen architectuur te beleven. Dan kan je in heel Vlaanderen en Brussel meer dan negentig opmerkelijke gebouwen bezoeken die zich engageren in een gedeelde ruimte. Een kwart van die gebouwen zijn het resultaat van de Open Oproep, het beproefde instrument van de Vlaams Bouwmeester dat publieke opdrachtgevers helpt bij het kiezen van een ontwerper. (bron: dagvandearchitectuur.be)

 • ESMÉ BOS

Zondagavond stelt Esmé Bos haar nieuwe cd voor in de Rataplan, en ik ben er bij!

Samen met muzikant Bart Voet schreef ze nummers in het Nederlands en Engels. Aan bevriende muzikanten vroeg ze om songmateriaal te schrijven. Dit alles resulteerde in het liedjesprogramma Nachtegaal waarin Esmé en Bart met hun collectie songs en samen met vier topmuzikanten op zoek gaan naar waar het ook bij de nachtegaal om gaat: niet om zijn veren en zijn pracht, maar puur om het zingen van zijn lied.

In het voorjaar van 2015 namen zij met deze ploeg en daarbij aangevuld door de fantastische Bruno De Groote op elektrische gitaar in de theaterzaal van Tutti Fratelli en voor een intiem publiek het grootste deel van dit nieuwe album op. Luisterliedjes, liedjes die troosten, waar je blij van wordt. Over liefde, geluk, schoonheid, gemis. Niet direct te vatten in een genre, maar met invloeden uit de jazz, het chanson, roots- en popmuziek. (bron: vzwrataplan.be)

Er zijn nog tickets beschikbaar, en wel hier.

WEEKOVERZICHT

Deze week schreef ik over onze bruiloft:

IMG_1958

Duursamen = duurzaam samen = duurzame bruiloft

Een introductie over onze bruiloft van vorige week en hoe we dit zo ecologisch mogelijk hebben geprobeerd te organiseren. We willen namelijk over 50 jaar nog steeds samen kunnen gaan wandelen in een natuurgebied. Niet alleen hopen we dan nog samen gezond en gelukkig te zijn, maar we hopen óók dat de natuur dan nog gezond is…

Fairtrade trouwringen

Wij hebben gekozen om ringen te laten maken van eerlijk goud. Allez, het goud is exact hetzelfde als al het andere goud, alleen is dit op zo’n manier uit de mijnen gehaald dat mens en milieu er zo min mogelijk schade van ondervonden.

Fairtrade trouwringen #2

Niet alleen over de herkomst van het materiaal is eindeloos lang nagedacht, ook het ontwerp heeft ons heel wat tijd gekost. Want ik wilde niet alleen de verbintenis met Meneer V. symboliseren, ik heb nog meer grote liefdes…

 

Fijn weekend gewenst! Wat zijn jouw plannen?

Comments

comments

2 comments on “Weekendeditie #1

 1. Prachtig die foto van jullie samen! Ik wou dat ik iemand gevonden had om mijn leven mee te delen. Dat lijkt me zo heerlijk!

  Oeh die test klinkt confronterend zeg. Ik ga hem ook eens maken

  1. Oh Kim, ik wil je zeker niet confronteren met het feit dat ik net ben getrouwd! En wie weet wat jouw toekomst nog brengt… <3
   En die test, hopelijk is jouw score beter dan die van mij 😉

Comments are closed.