Wandkleed Mikkel van Hella Jongerius

Dat mijn Vossenliefde groot is, is geen geheim. Ik heb er immers zelf 4 + een man + een beetje mezelf. Ik hou ook van textiel – eerlijk textiel in elk geval. Eerlijk textiel is Fair Wear Friday, maar eerlijk textiel is ook eerlijke woondecoratie. En ja, ‘woondecoratie’ klinkt als een foute afdeling van Ikea waar je alleen maar overbodige spullen kan kopen die ik als wannabe-minimalist probeer te vermijden, maar soms moet je een uitzondering maken voor een uitzonderlijk ontwerp. Bij Ikea nog wel 🙂

Wandkleed Mikkel Hella Jongerius

Bij mij hangt het wandkleed beneden, aan de roze schouw bij de eettafel. Momenteel hangt de bonte verzameling vintage kerstballen winterfeestballen nog aan de lamp – maar die misstaan niet bij het patchwork kleed.

HELLA JONGERIUS

De Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius, bekend van onder andere haar ontwerpen voor Vitra, heeft in 2009 drie wandkleden ontworpen voor de meubelgigant Ikea. De ontwerpen zijn geïnspireerd op figuren uit Zweedse sprookjes: een geit, een konijn en een vos.

De serie is onderdeel van een samenwerking tussen Ikea en Unicef. De kleden werden gemaakt door circa 200 vrouwen uit India die werden geholpen om kleine naaibedrijfjes op te starten. Daardoor leerden ze (deels) zelf te voorzien in hun onderhoud waardoor ze hun kinderen naar school kunnen laten gaan. In het proces wordt de kleinschalige productie gecombineerd met de industriële productie van Ikea. Het samengaan van ambacht, wat een ‘onregelmatigheid’ oplevert, en industriële productie is één van Jongerius’ uitgangspunten.

De gebruikte materialen zijn vilt, katoen en polyester. De onderdelen zijn met naaimachine’s aan elkaar gestikt. Daarop is met de hand geborduurd met garen, en elk doek is aan de achterzijde in Hindi gemerkt door de vrouw die het heeft genaaid. Door deze kleine handeling is het doek meteen verheven van massaproduct tot artistiek maatwerk.

Het startbeeld van het filmpje doet niet vermoeden dat het gaat over een beroemde ontwerpster – dat geef ik toe, maar het is wel interessant om letterlijk achter de schermen te kunnen kijken van dit project. Kan je het filmpje niet zien? Klik dan hier

EENHEIDSWORST

Het bijzondere van dit ontwerp is dat het wandkleed gemaakt is voor een bedrijf met wereldwijd 330 vestigingen. Van zo’n bedrijf worden unanieme producten verwacht, en toch is hier ruimte voor fairtrade handwerk waarvan elk exemplaar uniek is. Van de andere kant kan dit soort tijdrovend vakmanschap alleen gedaan worden tegen betaalbare prijzen, wanneer het in opdracht van fabrikanten gebeurt die in staat zijn de objecten in grote hoeveelheden te verdelen. Zo is er een eigen atelier gebouwd en hebben de vrouwen een degelijke opleiding gekregen voor maken van deze kleden. Er is geïnvesteerd om de productie zo optimaal mogelijk te laten verlopen – een investering die alleen bedrijven met (veel) geld kunnen doen

Deze paradox geeft een nieuwe dimensie aan duurzame productontwikkeling – en ik heb goede hoop dat dit soort samenwerkingen in de toekomst alleen maar meer zullen plaatsvinden.

EERLIJKE PRIJS

Toen ik dit wandkleed lang geleden tegenkwam bij Ikea, moest ik het gewoon hebben. Maar, shame on me, ik vond het te duur: € 79. Een tijd later kwam ik het tegen in de soldenbak en betaalde ik er nog niet de helft van het geld voor. Nu zou ik er niet meer over twijfelen dat de oorspronkelijke vraagprijs waarschijnlijk het minimum was om in de buurt te komen van een eerlijke handelsprijs en zou ik het zonder meer betaald hebben. Want soms kom je iets tegen wat zó goed bij je past – dan kan ik er niet omheen.

Dat het een bijzondere herkomst heeft, dat was een bijkomend voordeel – ik keek en kijk vooral uit naar een toekomst met deze Vos aan de muur.

 

Heb jij decoratie met een verhaal? 

 

Comments

comments

One thought on “Wandkleed Mikkel van Hella Jongerius

Comments are closed.