Verjaardagsbrief aan de 8-jarige S.

Lieve, liefste S.

Hieperdepiep hoera!
Vandaag ben je 8 jaar geworden. 8 jaar! Dat is al bijna een tiener. Of ja, toch in de richting daarvan… Tijd voor een nieuwe verjaardagsbrief dus.

Als ik de foto’s van jouw eerste levensjaar terugkijk, vind ik mezelf bijna nog meer veranderd dan jou – oftewel: ouder geworden. Jij bent al 8 jaar je eigen, sterke zelf.

Want ja, karakter heb je. Zoveel zelfs, dat je zaak zelf niet weet hoe je dat in toom kan houden. Je bent enerzijds enorm gevoelig en trekt je het lot van de hele wereld aan, en anderzijds weet je door je je boze buien juist anderen te duperen. Je hebt een enorme kracht in je, die we samen moeten proberen in goede banen te leiden en om te zetten in positieve energie. Je hebt zo’n sterke persoonlijkheid dat je  de wereld nog veel kan bieden.

touwladder

Het is maar goed dat je binnenkort een eigen kamer krijgt, want ik merk dat je thuis steeds meer eigen ruimte nodig hebt. Op school krijg je al zoveel prikkels dat het soms lastig is dat er thuis óók nog kinderen rondlopen. Het is zo’n wereld van verschil of ik alleen ben met jou of dat je één van de drie bent. In het eerste geval ben je enorm makkelijk, meegaand, kan je goede gesprekken met je voeren en “op niveau” dingen met je ondernemen. In het tweede geval gaat dat allemaal wat… lastiger.

Op het feit dat er nog een broertje of zusje bijkomt reageerde je met een zucht: ‘nog eentje dan!’ was je commentaar. Je wisselt af tussen het aaien van mijn buik en het gooien met de babypop van je zusje, en ik houd een beetje mijn hart vast voor hoe het gaat zijn als er straks echt een baby is die veel tijd, aandacht en energie van mij nodig heeft. Gelukkig heb jij tegen die tijd je eigen plek waar je je kan terugtrekken en “rust aan je hoofd” kan hebben.

Op school gaat het redelijk goed. Rekenen vind je makkelijk, de tafels zitten er inmiddels ook goed in en je wordt enorm blij van het vele tekenen, schilderen en schaken. Schaken ja, nog zoiets. Je hebt op school een beginnetjes gemaakt en het daarna verder geleerd van mij en papa. Inmiddels verlies ik tegenwoordig vaker van je dan dat ik je nog kan verslaan…

Lezen vind je lastiger. Ik had gedacht dat jij, als enorme weetjesfreak, erop gebrand zou zijn om het lezen zo snel mogelijk onder de knie te krijgen, maar nee. Net zoals bij de meeste nieuwe vaardigheden heb je ook hier een innerlijke drempel die je moet overwinnen om het te kunnen. Oefenen is niet jouw ding – het traject van vallen en opstaan probeer je te vermijden. Misschien is het de angst om te falen? Om het niet meteen perfect te kunnen? Duidelijk is in elk geval dat er een vast patroon inzit bij het aanleren van nieuwe dingen, of het nu gaat om leren praten, lopen, fietsen, breien of vermenigvuldigen. Hopelijk werkt het ook zo bij lezen, want ik blijf erbij dat je er zoveel deugt van zal hebben als je zélf de kennis kan vergaren die je graag wilt weten.

Schrijven daarentegen doe je ontzettend graag. Je hebt dikke boeken waarin je lange verhalen schrijft over helden en stoere avonturen. Deze illustreer je zelf met tekeningen, maar wee als het niet lukt zoals je graag zou willen. Voorlopig is alles wat je schrijft nog geheim, maar ik ben heel benieuwd naar de dag waarop ik het mag lezen.

En weet je S., je hoeft niet alles altijd in één keer goed te doen! Gun jezelf toch de ruimte om te mogen oefenen, fouten te maken, te leren. Ik denk dat dat al een heleboel frustratie zou schelen.

Wat ben je afgelopen jaar gegroeid! Niet alleen fysiek, maar ook in je denken en handelen ben je zoveel ouder en wijzer geworden. Het is duidelijk dat de kleutertijd en de eerste ontwikkelingsfase ver achter je liggen en je veel meer in je hoofd bezig bent. Letterlijk, want je denkt, filosofeert en peinst dat het een lieve lust is. Je analyseert je eigen gevoelens, de wereld om je heen en de problemen die je daarin ontdekt. Later wil je uitvinder worden, en een oplossing vinden voor alles wat nu niet goed is. Alles! Dat is een ambitieus plan, maar dromen zijn nodig om vol vertrouwen aan je nieuwe levensjaar te beginnen. Lieve oudste zoon, ik wens je een heel mooi nieuw levensjaar toe, waarin je nóg meer kan worden wie je bent. Geniet ervan, en laat anderen van jou genieten.

Dikke verjaardagskus, mama

Comments

comments

5 comments on “Verjaardagsbrief aan de 8-jarige S.

  1. Wat een mooie brief aan je zoon. Ik vermoed dat hij heel erg op mijn zoontje lijkt, het is ongelooflijk herkenbaar wat je schrijft…
    Dikke proficiat voor S.!

    1. Niet altijd makkelijk he?
      Van de andere kant is het zo waardevol om zo’n sterk karakter te hebben en je door niks of niemand tegen te laten houden. Nu alleen nog een weg vinden waarin dat als kracht kan worden ingezet….

    1. Ik heb nu al een aantal jaren zulke brieven geschreven, en het geeft inderdaad een mooi overzicht van de ontwikkeling van het afgelopen jaar.

Comments are closed.