Verjaardagsbrief aan de 3-jarige M.

Lieve, liefste M.,

Hieperdepiep hoera! Morgen word je 3 jaar. Ironisch genoeg sla je bij het tellen consequent de 3 over en ga je meteen van 2 naar 4. Misschien omdat je onbewust niet kan wachten om groot te zijn?

Je naam rijmt weliswaar op “klein”, maar zelf vind je jezelf al héél groot. Bovendien heeft je juf gezegd dat je “groot genoeg” bent (waarvoor?), dus oh wee als iemand tegen je zegt dat je klein bent. Maar weet je, eigenlijk is drie jaar ook al best groot.

foto 5

Ja, mama’s kleine meisje is inmiddels uitgegroeid tot een echte peuter. Je gaat nu al een half jaar naar school, waar je volop geniet van het rijstpap eten, soep eten, fruit eten en… stiekem ook wel van alle andere dingen die niets met eten te maken hebben. Je komt thuis met verhalen over alles wat je hebt beleefd, zingt moeiteloos alle liedjes na en de jaarfeesten vormen het hoogtepunt van het ritme in de klas.

Spelen met andere kinderen doe je niet altijd, maar met kijken alleen kan jij je ook voeden en vermaken. Net als thuis hou je ook in de klas enorm van helpen: schillen, snijden, poetsen, opruimen, als er maar gewerkt kan worden!

Thuis ben je mama’s grote hulp. Bijna elke avond kom je naast me staan in de keuken om te helpen koken. Af en toe onderbreek je je werkzaamheden om een knuffel of een kus te geven, want zo’n “meisjesdagje” van 20 minuten vindt je heerlijk. ‘Wij zijn de beste vrienden’, zeg je dan zacht, misschien bang dat je broers je kunnen horen. Want die broers, dat is nog weleens grote ruzie. Ruzie ja, want jij laat je niet doen en slaat net zo fel terug. Niks hulpeloos meisje, je kan prima voor jezelf opkomen en laat dan ook luidkeels van je horen als er iets je niet bevalt. Heel goed M., heb het vertrouwen in jezelf en het lef om je eigen weg te gaan!

foto 4

Zelf spelen vind je lastiger. Je houdt er enorm van voorgelezen te worden, speelt graag bordspelletjes en je tekent en knipt fanatiek. In je keukentje kan je al eens lekker koken of een kopje thee zetten, maar dan moet ik wel altijd bij je op bezoek komen en helpen de pop te voeren. Langzaam ontferm je je steeds meer over je poppenkinderen en liefdevol worden zij gevoed en te slapen gelegd. Je oefent alvast om straks de echte baby vast te mogen houden, want in tegenstelling tot je grootste broer, kan jij de pop héél zachtjes wiegen en er voor zingen.

Ja, je wordt groot. Je kiest je eigen kleding uit, bent al maanden ’s nachts zindelijk, houdt van spiegels, sieraden en frutsels, verheugt je op je roze kamer en bent nog net zo vurig als toen je werd geboren in de sneeuwstorm.

Lieve liefste M., ik wens je alle geluk van de wereld in je nieuwe levensjaar. Ik ben dankbaar dat ik je mag zien opgroeien en ontwikkelen tot wie je bent. Benieuwd ben ik naar je komende levensjaar, geniet ervan!

foto 3

Dikke verjaardagskus, mama

Comments

comments

9 comments on “Verjaardagsbrief aan de 3-jarige M.

  1. Dat is een stofje van de kringloop genaaid om een stuk stevig vilt 🙂
   Normaal gezien ligt ze in de verkleedkist met een mantel erbij, maar M. heeft er heel het weekend mee rond gelopen: “Ik ben jarig!”

 1. Zo’n mooie brief, de liefde die je voor je dochtertje voelt kun je als lezer meteen voelen. Proficiat met je niet meer zo kleine meisje!

  1. Dankjewel. Ik vind het zelf ook altijd fijn om de brieven van afgelopen jaren terug te lezen.
   Ik ben dan wel niet zo goed in het consequent bijhouden van een dagboek voor de kinderen, maar één keer per jaar lukt het me nog wel om te schrijven gelukkig.

Comments are closed.