Suikervrij plantaardig bananenbrood

Een vervelende eigenschap van bananen is dat ze zo snel overrijp worden. Een ander nadeel is de smaak, maar dat is blijkbaar persoonlijk en niet erfelijk bepaald. Twee van mijn kinderen zijn namelijk dol op bananen. Althans, tijdens het boodschappen doen en daarna op de terugweg in de bakfiets. Eenmaal thuis gekomen belandt het overschot van de tros op de fruitschaal om daar al snel te verkleuren. Pas tegen de tijd dat die geur me écht gaat tegenstaan en ik de fruitvliegjes helemaal zat ben, zet ik me over mijn reukpapillen heen en bak ik een suikervrij, vegan bananenbrood.

IMG_0371

Als ik de door mij gelezen blogs mag geloven is bananenbrood ongeveer het populairste gebak van het moment. Of het is al weer op z’n retour, dat kan ook, ik loop namelijk altijd nogal achter op de hypes. In elk geval doet bananenbrood mij altijd denken aan het Amerikaanse gezin waar ik vroeger ging babysitten. De mama bakte regelmatig American bananabread, en toen ze in de gaten kreeg dat ik daar dol op was maakte ze het nóg vaker. Speciaal voor mij. Haar recept heb ik nooit gekregen, maar inmiddels heb ik mijn eigen veganistische, suikervrije versie.

INGREDIËNTEN

  • 4 rijpe bananen
  • 50 ml kokosolie (gesmolten)
  • 150 ml amandelmelk
  • 50 ml rijstsiroop (of een andere zoete siroop)
  • 100 gram speltbloem
  • 100 g amandelmeel
  • 25 g havervlokken
  • 4 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout

WERKWIJZE

Pureer de bananen met een vork of met de staafmixer.
Voeg de amandelmelk, rijstsiroop en de gesmolten kokosolie toe en meng dit voorzichtig door de bananenpap.

Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel, de havervlokken, het bakpoeder en  het zout.
Roer de natte en droge ingrediënten rustig door elkaar en giet dit beslag in een ingevette bakvorm.

Bak het bananenbrood 30 minuten op 180 graden.

KOEK EN EI

Als alles goed is gegaan heb je nu een vullende cake met een luchtige structuur, die niet te veel naar bananen smaakt! Bovendien kan je je ongegeneerd tegoed doen hieraan, want deze cake is vrij van geraffineerde suikers.


Wat is jouw lievelingsrecept voor bananenbrood?

Comments

comments