Upcycling: olieverfschilderij wordt strandstoel

“Tover een tweedehands object om in een nieuw, vernieuwend product. Het object mag absurd zijn, maar moet toch subtiel blijven en mogelijk bruikbaar. Een link naar de interieur en architectuurwereld mag, maar moet niet. Wat NIET gevraagd wordt is een ‘furnitureremix’ , een ‘pimpen’ d.m.v. schilderen of decoreren van een voorwerp, een ‘makeover’,…. Belangrijk is dat het object poëzie en karakter uitstraalt.”

remix ijstafereel

Voilà, dat was de opdracht waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt. Voor school dan hè, betaalde opdrachten zijn nog een ver-van-mijn-bed-show. Voorlopig ben ik nog degene die moet investeren om dit soort opdrachten te mogen uitvoeren. Schoolgeld, de kringloop-aankoop, en heel veel tijd en energie.

Hoewel, deze upcycling -opdracht was eigenlijk meer een snel-tussendoor-project, gezien de rest van mijn bezigheden de afgelopen maand. Gelukkig heb ik daar een man aan overgehouden, die meteen kon worden ingezet om mij technisch te ondersteunen.

remix oud object

DROMEN EN DADEN

Mijn oorspronkelijke uitgangspunt was een überkitcherig olieverfschilderij met herfstbomen erop. Het idee was om dit herfsttafereel om te zetten in een object voor een ander seizoen, waarbij het nog herkenbaar zou zijn als zijnde warende een schilderij.

Na een hoop geestelijke omzwervingen kwam ik uiteindelijk op het idee voor een strandstoeltje voor de dochter, waarbij ik zowel het doek als de omlijsting duidelijk zichtbaar zou kunnen behouden. Vervolgens bleek het door mij bemachtigde schilderij te klein voor dit project, dus toog ik opnieuw naar de kringloop. Gelukkig waren de landschapsschilders daar goed vertegenwoordigd en vond ik zowaar een groot, winters schilderij. Tijdens datzelfde shopmoment kocht ik ook de glazen ijscoupe, en prompt werden de besneeuwde velden van het schilderij door mij geherinterpreteerd als ijstafereel. En daarmee was het bruggetje naar de zomer gemaakt.

remix met marijn

IJSTAFEREEL

Op een zonovergoten, ijskoude dag trok heel de familie naar Park Spoor Noord voor de fotoshoot. Het arme kind had kippenvel over haar hele lijfje, maar ze bleef braaf zitten tot ik klaar was met fotograferen. En zo werd een winters ijstafereel (nou ja) een zomers ijstafereel op een ijzige herfstdag.

Een perfect onderwerp voor een grondige analyse naar de klimaatverandering, maar dat zal voor een andere keer zijn.

 

Remix jij weleens kringloopvondsten? Ik heb dus nog een kitcherig herfstschilderij over, dus inspiratie is altijd welkom!

 

 

Comments

comments

5 comments on “Upcycling: olieverfschilderij wordt strandstoel

  1. Superleuk gevonden! Tof dat er nog een zonovergoten herfstdag was om foto’s te maken, die schaduw alleen al geeft direct een zomers gevoel.
    Bij mij is jammer genoeg enkel de bovenste foto te zien (die gelukkig wel het eindresultaat toont), kan het dat er iets mis is met de andere foto’s?

    1. Bedankt voor je reactie op de foto’s. Ik had mijn “mediabestanden” opgeruimd omdat ik bijna aan mijn geheugenlimiet zat, maar had niet bedacht dat dan ook de foto’s uit mijn bericht gedeleted zouden worden… Stom!

  2. De punten krijgen we pas in januari, dus voorlopig weet ik nog niks! Maar zo spectaculair zal het allemaal wel niet zijn 🙂

Comments are closed.