Trouwen op Tiengemeten

Van zodra we beslist hadden om te trouwen, “moesten” we ook over alle praktische zaken nadenken. De invullen van hoe-waar-wanneer-met wie-vraag was namelijk één van de belangrijke redenen waarom Meneer V. we er nooit aan wilden beginnen: ‘Het is zo’n gedoe allemaal’. Hij heeft dan ook drie dagen moeten nadenken over mijn voorstel om te trouwen. Voorstel ja, geen aanzoek…  

Trouwen op Tiengemeten

Een bruiloft organiseren is natuurlijk net zoveel gedoe als je er zelf van maakt. Je kan perfect samen naar het gemeentehuis gaan, tekenen en getrouwd weer buitenstappen. Dat heeft een heleboel voordelen, maar als we dan tóch eindelijk in het huwelijk zouden treden wilden we het ineens met alles erop en eraan doen. Op onze eigen manier, uiteraard.

LOCATIE

Volgens lijstjes op internet moet je je locatie 18 tot 12 maanden voor je huwelijksdatum boeken. Wij liepen dus al meteen 10 maanden achter op schema toen we begonnen met organiseren. Wat er echter niet bijstond is hoe je een locatie bepaalt. Zoek je een locatie en stel je daar het aantal gasten op af? Of bedenk je hoeveel mensen je wilt laten komen en zoek je daar een faciliteit voor? Bedenk je eerst wat voor een feest je wilt of laat je dat afhangen van de mogelijkheden die er ter plekke zijn?

Voor ons was het heel belangrijk om de kinderen er mee in te betrekken. Als ouders van 3 wilden we graag dat het kroost het naar hun zin zouden hebben die dag, dan zou het met ons ook wel goedkomen. Een kindvriendelijke locatie was dus een must, aangezien er ook een hoop vriendjes en vriendinnetjes van onze Vossen zouden komen.

Een tweede gevolg van al die kinderen was dat we heel de bruiloft overdag wilden vieren, zodat zij er heel de tijd bij konden zijn. We zouden het jammer vinden moesten ze een deel van het feest missen. Wanneer je als ouders trouwt zeg je immers niet alleen “ja” tegen elkaar, maar ook tegen je gezin. En stiekem was dit ook een heel goede reden om geen dansfeest te hoeven geven ’s avonds…

Trouwen op Tiengemeten

DUURZAAM

Bij het kiezen van een geschikte trouwlocatie is duurzaamheid misschien niet het eerste waar je aan denkt. En daarbij is de vraag: wat is een duurzame locatie? Is dat een plek met enkel groene stroom? Of ook met een waterzuiveringssysteem? Een passief-locatie? Een ecologische gebouwde feestzaal? Een plek midden in het bos? Een gebouw dat al honderden jaren bestaat?

Maar… onze locatie is niet zomaar gekozen. Er zullen genoeg plekken in Nederland en België zijn die minstens net zo mooi zijn. We hebben echter éérst gezocht naar een locatie die redelijk centraal was voor al onze gasten, en in die regio zijn we gaan zoeken. Het beperken van het aantal auto-kilometers was ons uitgangspunt voor het kiezen van een gebied. Je kan immers wel in een prachtig, ecologisch verantwoord gebouw zitten, maar als iedereen daar extra ver voor moet rijden heeft dat voetafdruk-technisch ook niet zoveel meerwaarde…

TIENGEMETEN

Tiengemeten is een eilandje in de Haringvliet dat vermoedelijk in het begin van de 17de eeuw ontstaan is. Wellicht was die drooggevallen zandplaat zo’n 10 gemet groot – dat is ongeveer 5 hectare. Zo zou Tiengemeten aan zijn naam gekomen zijn.

Het eiland was van oudsher een boerengebied. In 2007 heeft de laatste boer het eiland verlaten. Er wonen nu nog 11 mensen, en daarmee is het ’t kleinste bewoonde eiland van Nederland.

Tiengemeten is nu 1000 hectare groot en het is sinds 1997 in handen van Natuurmonumenten. Zij beheren dit ecologische natuurontwikkelingsgebied. Er is ruimte voor weemoed, weelde en wildernis. Er kan worden gewandeld, gespeeld, gefietst, gegeten en geslapen.

Op deze bijzondere locatie gaven wij elkaar het ja-woord.

Trouwen op Tiengemeten

EILAND

De grote troef van Tiengemeten is natuurlijk dat het een eilandje is.

We hadden een boot gehuurd die de gasten rechtstreeks van de parkeerplaats op het vasteland naar de  herberg op het eiland bracht. Het moment waarop de gasten aankwamen in het haventje heb ik gemist omdat ik toen “verstopt” was, maar blijkbaar was dat heel ontroerend geweest. Al die mensen die speciaal voor ons waren gekomen, een boot vol vrolijke en verwachtingsvolle gasten die verrukt waren over het bijzondere ontvangst. De dag kon al niet meer stuk al vóór we getrouwd waren!

Trouwen op Tiengemeten

Na de ceremonie hebben we heel de middag op het zonovergoten terras kunnen zitten, terwijl de kinderen speelden in de aangrenzende boomgaard. ‘Het was een pinterestwaardige bruiloft’, zei iemand tegen mij. Dat heeft voor een groot deel gelegen aan de locatie. En aan de zonovergoten dag…

De herberg waar we zijn getrouwd ligt op een puntje van het eiland. Doordat de gasten daar rechtstreeks naartoe zijn gevaren hadden we nog weinig kunnen zien van het “binnenland” van het eiland. Daarom hebben we ervoor gekozen om ze op de terugweg met de huifkar, of te voet, naar de reguliere pont 3 kilometer verderop te laten gaan. Helaas waren we, toen we dit afspraken, niet zo vooruitdenkend geweest om te beseffen dat het begin oktober al donker is tegen 20 uur…

HERBERG

Het voor- en nadeel van de herberg op Tiengemeten is dat er niet eindeloos veel opties zijn. Er is daar één trouwlocatie en take it or leave it. Moesten we niet gebonden zijn geweest aan de catering van de herberg dan had ik vast iets heel ingewikkelds gedaan met allerlei foodtrucks met biologisch eten, hippe koffie en ambachtelijk ijs. Dat zou heel tof zijn geweest, maar het had me ook enorm veel stress en geregel opgeleverd. Nu konden we kiezen uit een aantal menu’s en dat heeft zeer goed uitgepakt: we hebben veel complimenten gekregen over het eten.

Soms is iets dat in eerste instantie een beperking is achteraf juist een zegen. En de herberg was zo’n zegen. Alles was er perfect geregeld en de enorme sfeer die ze uitstraalde heeft voor een groot deel onze dag gemaakt.

Trouwen op Tiengemeten

Wie is er weleens op Tiengemeten geweest? En kennen jullie de speelnatuur daar al?

Comments

comments

4 comments on “Trouwen op Tiengemeten

  1. Ik kende het eilandje nog niet, nee, maar het klinkt als een geweldige locatie! Wij vierden ons feest (van ons tienjarig samenzijn) in de botentent van de zeescouts van Linkeroever. Vrij centraal gelegen voor de gasten, unieke locatie en een prachtig zicht op ’t Stad. 🙂

    1. Ook tof!
      Wij hopen dat onze kinderen later ook bij de zeescouts willen, want wij zijn zijn allebei fanatieke zeilers 🙂 Althans, mijn man is dat nog steeds, voor mij is het lang geleden en ik hoop nabije toekomst!

    1. Ook dat is handig, maar het is vooral een idyllische omgeving. Zeker de moeite om eens naar toe te gaan op een mooie dag.

Comments are closed.