Top 3 Ardennen-uitstapjes

Begin augustus waren we een week in de Ardennen. Voor het vierde jaar op rij ging ik samen met 3 vriendinnen en inmiddels 14(!) kinderen op reis. Waar we een paar jaar geleden nog konden afkomen met een wipkip op een dorpsplein, werd er nu door de kinderen wel wat meer gevraagd. Eigen schuld natuurlijk, maar de verwachting is nu eenmaal gewekt dat we elke dag een uitstap maken. 

IMG_0154

Ondertussen kennen we de Ardennen vrij goed, en te oordelen naar het aanbod van de Ardennes-Etape gids hebben we ook al behoorlijk wat van de gegeven suggesties gedaan. We hebben ons ’s avonds aan het kampvuur geprobeerd te herinneren wélke allemaal, maar na zoveel jaar begonnen we het allemaal wat door elkaar te slaan. De toppers van dit jaar echter zal ik hier met jullie delen, voor ik het vergeet.

NINGLINSPO

Wandelen in de Ninglinpo is een jeugdsentiment. Vroeger reden we nog weleens een dag naar Nonceveux om daar te klimmen, klauteren, pootje baden en wandelen. Veel kon ik me er echter niet van herinneren, behalve dat ik de woeste schoonheid er prachtig vond. Toen we niet ver bleken te verblijven van de enige bergrivier van België was het dan ook meteen duidelijk dat we deze populaire wandeling zouden gaan maken.

Allee, wandeling is misschien wat overdreven. We hebben de loop van het riviertje gevolgd en zijn op een gegeven moment gewoon omgedraaid. In totaal hebben we hoogstens 2 km afgelegd, maar dat is ook niet zo gek als je dwars door de waterloop waadt in plaats van het pad te volgen. En als je de omtrek van de rotsen meetelt die de kinderen allemaal hebben beklommen zal de afgelegde afstand wellicht spectaculair stijgen.

IMG_0129

De omgeving daar is werkelijk magnifiek en ruig. Hoewel het er bijna file-lopen was op een zonnige vakantiezondag, kreeg ik toch een soort onderdanig gevoel waarbij het respect voor de kracht van de natuur overheerste.

Elke zichzelf respecterende wandelaar moet minstens één keer in de Ninlingpo hebben gewandeld, leerde mij een beschrijving over het gebied. Voilà, dat kan dan ook weer van de bucketlist worden weggestreept.

Schermafbeelding 2015-08-07 om 16.26.10

Vertrekpunt:

Parking langs de N633 Aywaille-Trois Ponts (Sedoz)
Nonceveux (Aywaille)
GPS: 50.468609,5.74354.

BLOTEVOETENPAD

Oké, ik geef toe dat ik het wat belachelijk vond klinken om een stuk te rijden én inkom te betalen om op je blote voeten te gaan wandelen. Maar van de andere kant was ik wel nieuwsgierig waarom een blotevoetenpad zo’n hype is. En we troffen het, want het pad dat we liepen is het meteen langste van België. Want áls ik het doe, doe ik het goed.

IMG_0179

Het pad in Gouvy is 3 kilometer lang een afwisseling van bos en veld, ijskoud rivierwater en gloeiend hete stenen, zacht zand en puntige kiezels, fijn zaagsel en grof schors, glad stro en stroef gras, ronde boomstammen en ruwe planken, mos en modder.

De kinderen vonden het geweldig, allemaal. De groten waren niet te houden en ze raceten  door het parcours, de kleintjes protesteerden als ze werden opgepakt om de opgelopen achterstand in te lopen. Tot op het laatst, toen sloeg de vermoeidheid toe. Langer had het pad voor mij dan ook zeker niet hoeven zijn. De laatste 1,5 km had ik namelijk 15 kilo extra mee te slepen, in de vorm van een klein meisje. De lengte was precies goed om mijn mening te herzien en het fenomeen “blotevoetenpad” van harte toe te juichen. Ik kwam er geradbraakt en herboren vandaan.

IMG_0181
Ferme de la Planche    

Montleban 75
6674 Montleban (Gouvy)
GPS: 50,1916 – 5,8416

PARC CHLOROPHYLLE

Dit recreatiebos hadden we twee jaar geleden ook al eens bezocht, maar het was de moeite waard om nog eens naar toe te gaan. Park Chlorophyle is stuk bos van 9 hectare waar om de paar honderd meter ingrepen zijn gedaan in de natuur. Het is gelegen midden in een enorm bos, opgetrokken uit de resten van een voormalig safaripark. De exotische dieren van toen hebben plaats gemaakt voor de natuurlijke bewoners van dit gebied, die een deel van hun habitat hebben teruggekregen. Dat het park ’s winters gesloten is wegens jacht doet me wel wat twijfelen aan het uitgangspunt van deze beslissing.

Chlorophylle, hetgeen de groene bladkleurstof van platen betekent, is een mix van land-art, didactische informatie, speeltoestellen, loopbruggen, wilgentunnels, en uitleg over de plaatselijke flora en fauna.  Alle animaties zijn van hout gemaakt en staan volledig in het teken van de natuur en milieubehoud. Voor de kinderen was vooral het verrassingselement van het ontdekken leuk: wat is er achter de volgende bocht te zien?

tour_parcours_cordages

Eens je de eerste speeltuin voorbij bent en niet alleen meer Nederlanders om je heen hoort, kan de eigenlijke wandeling beginnen. Ik vind het fijn dat de kinderen plezier beleven in de natuur en er ook nog iets van opsteken terwijl ze in hun ogen aan het spelen zijn. Het speelse is verweven met het didactische aspect. Van mij had het park dan ook nog iets minder “af” hoeven zijn, iets minder gelikt en iets minder commercieel.

De manier aan waarop ze het hebben aangepakt is wel goed voor ons. Door de aard van de stopplaatsen te variëren bleven de kinderen alert en waren ze gemotiveerd om door te stappen naar de volgende halte. Al had dat er misschien ook mee te maken dat ze wisten wat voor speeltuin er aan het eind van de tocht op hen wachtte. Want hoe interessant het onderweg ook is, tegen een gigantische speeltuin kan geen informatiebord op.

 carte-numerotee
  • Parc Chlorophylle
    Rue des Chasseurs Ardennais 60
    6960 Manhay

Volgend jaar gaan we wellicht weer een week naar de Ardennen. Heeft iemand nog een leuke suggestie voor een uitstap voor een gezelschap van ons kaliber?

Comments

comments