Supersnelle slakkentraktatie

De jarige trakteert, en de mama en papa knutselen de traktatie in elkaar. Zo luidt de wet van de peuterklas. En van de kleuterklas en het tweede leerjaar, maar die zijn pas de volgende twee maanden aan de beurt. Mevrouw de peuter mag vandaag de spits afbijten van het traktatieseizoen waarin er (3 x 1 verjaardag) + (1 geboorte x (2 broers + 1 zus)) = 6 traktaties moeten worden geknutseld. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om de lat niet meteen te hoog te leggen voor deze duurloop, zijn we simpel begonnen met een gezonde, supersnelle slakkentraktatie van mandarijnen. Zo supersnel was het trouwens niet, maar vergeleken met wat we meestal doen viel het mee qua werk… een beetje toch.

SNOEP

Op school mag er geen snoep of iets dergelijks worden getrakteerd. Simpele cake mag wel, omdat dat in de regel toch minder geur-, kleur- en smaakstoffen bevat dan al die gekleurde lekkernijen. En het is tenslotte feest, dus een traktatie mag ook zeker wel feestelijk zijn. Nu ben ik echt niet zo principieel dat de kinderen nooit snoep krijgen, maar het lukt meestal wel om dat te vermijden, in elk geval thuis. Ze eten wel elke dag een koekje, het broodbelegbeleid is volledig in de s(n)oep gelopen en ’s avonds als ik ga koken krijgen ze een zoutje. Voilà, daarmee steek ik meteen hand in eigen boezem als het gaat eetgewoontes waar ik vanaf zou willen!

Het grote voordeel van zo’n beleid op school is dat de kinderen zelf ook niet het idee hebben dat ze worden uitgelachen of minderwaardig zijn als ze afkomen met fruit, rozijntjes of een stuk cake. Ik snap wel dat het voor kinderen belangrijk is om “erbij te horen” (voor veel volwassenen geldt dit ook!) en dat ze niet uit te toon willen vallen als de rest aankomt met chocoladespullen of een mix van E-nummers. Of iets anders ongezond-maar-wel-heel-lekker-lekkers. Op deze manier is dat gelukkig niet aan de orde.

FRUIT

De kinderen eten op school elke dag fruit. De peuters en kleuters schillen dit gezamenlijk en delen wat ze hebben, de grote kinderen eten hun eigen stuk fruit. Mijn peuter en kleuter zijn gelukkig echte fruitmonsters, dus M. was meteen enthousiast toen ik haar deze mandarijn liet zien. Zij blij, ik blij, tenminste één kind bij wie ik mijn principes nog kan toepassen!

De slak is heel eenvoudig te maken:

 • plak een stukje schilderstape/ crêpeband / washitape rond een mandarijn, niet over de boven- en onderkant maar juist horizontaal
 • snij nu met een mesje voorzichtig aan beide zijde van het tape de schil in
 • pel de mandarijn, zodat er alleen nog een strook schil zit onder de tape
 • verwijder nu de tape
 • snij het hoofdje van de slak door voelsprieten uit te snijden en aan de bovenkant een stukje schil te verwijderen
 • teken het gezichtje (dit was nog het meeste werk)
 • klaar!

Ik was nog veel andere toffe fruittraktaties tegengekomen, maar ik vond stukjes satéprikkers e.d. om onderdelen vast te zetten nog een beetje griezelig voor dat kleine grut. De juf zou dan weer niet blij worden van ongeschild fruit, ik werd niet blij van te veel werk en de Meneer V. zou het niet kunnen waarderen om met de auto naar school te moeten rijden wegens een anders-niet-plat-te-vervoeren-traktatie. Nu kunnen de kinderen eenvoudig het slakje lospeuteren van zijn huisje en beginnen eten; het beginnetje is al gemaakt. De sapvlekken mogen de ouders zelf uit de kleding wassen, je kan het tenslotte niet voor iedereen goed doen.

ENTOURAGE

Slakken zijn de ongeveer de enige dieren die bij ons in de tuin komen, ze houden namelijk bijzonder veel van de  klimop van de buren. Om deze mandarijnslakken zich volledig thuis te laten voelen in de klas bekleedde ik de zijwanden van een platte doos met klimop. Op de bodem legden we een stukje kunstgras, dat toevallig in de kelder lag (waarom?!). Zo zag het geheel er al snel feestelijk uit en kregen de eenvoudige mandarijnen een serieuze opwaardering.

Op deze manier kunnen we nog wel 5 traktaties maken: snel, eenvoudig, goedkoop, mooi, gezond en ecologisch redelijk verantwoord. Al heb ik begrepen dat K. zijn zinnen heeft gezet op een piratenschip van watermeloen… Ik heb gelukkig nog 3 weken om me daarop voor te bereiden!

Wat trakteren jullie (kinderen)? Zijn er regels op school of mag je doen wat je wilt? Ik kan altijd inspiratie gebruiken, dus als je nog tips hebt mag je die zeker laten weten.

Comments

comments

3 comments on “Supersnelle slakkentraktatie

 1. Ik kwam hier via leesvoer en zag deze traktatie: Leuk!

  Onze oudste heeft nog maar één keer getrakteerd (toen ze 5 werd, eind groep 1), en dat waren bananenmannetjes…dit is misschien een leuke voor de eerste keer trakteren van nr2 (wordt dit jaar 4 en gaat (dus) voor t eerst naar school hier in Nederland).

  1. De juf en de kinderen in de klas waren enthousiast, dus wij vinden het een aanrader!
   We hadden de mandarijnen trouwens wel gewikkeld in een natte theedoek in een afsluitbare doos meegegeven, zodat ze niet te veel zouden uitdrogen. De juf heeft ze dan in de doos gezet.

Comments are closed.