Stoofpotje met pompoen en kikkererwten

Volgens de Ayurveda, de oude Indiaase gezondsheidsleer, kan je je weerstand bevorderen door het gebruik van specerijen. Verhoogde weerstand kunnen we hier wel gebruiken nu de “R” weer in de maand zit, de scholen zijn begonnen en de drukte alsmaar toeneemt… Een mooie bijkomstigheid is dat deze stoofpot één van mijn allerlekkerste lievelingsgerechten is. Hopelijk net zo effectief als een vitaminepil (die ik niet slik), maar in elk geval stukken smakelijker.

image

Woensdag begint de herfst, maar zeker ’s morgens is het al goed te voelen dat het kouder wordt. Dat betekent dat er weer pompoen gegeten kan worden, en dat het drukke schooljaar van start is gegaan. Alle reden dus om dit recept weer eens tevoorschijn te halen om van te genieten  en om te proberen mijn weerstand enigszins onder controle te houden.

De kinderen gaan al een paar weken naar school, ik begin maandag weer. Dat houdt in dat ik naast het zorgen voor de kinderen, het huishouden, het organiseren van een Groot Event én het bloggen ook nog zo’n 20 uur per week moet zien vrij te houden om te studeren. En eigenlijk heb ik nu al zwarte wallen onder mijn ogen…

Gelukkig is helpt eten altijd. Vooral als het pompoen is.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt of uitgeperst
  • 1 el gember, vers geraspt
  • 1 tl saffraandraadjes
  • 2 tl kaneel
  • 400 ml groentebouillon
  • 800 g pompoen, in kleine stukjes (een biologische pompoen kan je ongeschild gebruiken)
  • 400 g kikkererwten, uit blik of gekookt
  • 200 g sperziebonen, in stukjes
  • 1 el honing (= niet veganistisch, maar kan ook worden weggelaten)
  • peper en zout
  • eventueel verse koriander (maar daar hou ik niet van)

WERKWIJZE

Verwarm olijfolie in een diepe pan.
Fruit de ui, de knoflook en de specerijen gedurende enkele minuten.
Giet de bouillon erbij en breng ze aan de kook.
Voeg de pompoen en de boontjes toe en laat deze zachtjes gaar koken in ongeveer 15 minuten.

Doe de kikkererwten erbij en laat nog 5 minuten stoven tot alles beetgaar is.
Meng de honing eronder en kruid af met peper en zout.
Eventueel garneren met verse koriander.

RESULTAAT

Deze stoofpot is niet alleen favoriet bij mij, ook Meneer V. vindt dit super lekker. Wij eten dit gerecht meestal met zilvervliesrijst, maar in het originele recept wordt er gekruide pilafrijst bij opgediend. De oorsprong van dit recept kan ik helaas niet meer achterhalen, het zit gewoon al jaren in mijn kookschrift geplakt. Het zal deze keer dus zonder bronvermelding zijn.

Wat doe jij om je weerstand op peil te houden deze herfst? Of zou je deze stoofpot enkel “voor de lekker” willen eten?

 

Comments

comments

3 comments on “Stoofpotje met pompoen en kikkererwten

  1. Mmmm, héérlijk! Ik maakte ook al eens een stoofpotje met pompoen en sperzieboontjes, en deed er toen nog rozijntjes, appel en kokosmelk bij. Ik zou het gewoon eten ‘voor de lekker’ :-).
    Vroeger nam ik echinacea-druppeltjes, maar dit doe ik al een paar jaar niet meer. Genoeg beweging en frisse lucht én genoeg slaap zouden moeten volstaan…

Comments are closed.