Schrikkeldag – waar wil jij extra tijd aan besteden?

Schrikkeldag vandaag. Volgens de Belgische telling is vandaag een gewone werkdag en zijn er evenveel arbeidsdagen in 2015 als in 2016. De Nederlanders zeggen één dag extra te moeten werken voor hetzelfde loon. Ik heb er geen kalender op nagekeken (ik werk toch niet!) of gecheckt of het een mentaliteitsverschil is (zo raar zou dat niet zijn!), voor mij voelt dit gewoon als een “extra dag”. En eigenlijk vind ik dat dit ook als een extra dag beschouwd zou moeten worden, zodat je eindelijk eens kan doen wat er veel te weinig van komt: genieten van de kleine dingen om ons heen, samen met iedereen waar je om geeft…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor velen raast het leven voorbij en moet alles snel snel snel. Soms is dat leuk, want zo maken we veel mee, kunnen er plannen worden gerealiseerd en dromen verwezenlijkt, maar soms vraag ik me toch af of dit de essentie van het leven is. Van mijn leven.

OVER MIJN LIJK

Via uitzendinggemist.nl volg ik de serie Over Mijn Lijk, waarin 5 jonge mensen die ernstig ziek worden gevolgd in goede en minder goede tijden. Dit is al het zoveelste seizoen dat ik kijk, maar ik vind elke aflevering weer even heftig. Telkens weer wordt ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat we moeten genieten van het leven en moeten doen wat we willen doen. Want dát is wat al deze mensen doen: ze gaan terug naar de basis en genieten met volle teugen van elk moment dat ze nog hebben.

Nu ga ik er voor het gemak vanuit dat ik een oud, gezond bommaatje word, maar je weet nooit of het misschien anders zal lopen. Het is niet mogelijk om de komende tientallen jaren zo voluit te leven als deze mensen, maar een beetje meer teruggaan naar wat ik écht belangrijk vind lijkt me een mooie stap. Het leven snelt voorbij, maar met wat wat? Wat kost mij teveel energie en wat zou ik meteen schrappen als ik zou horen dat het mijn laatste maanden zouden zijn? Waar wil ik extra tijd aan besteden? En wat ga ik deze dag doen, deze overtijd, deze verlenging van maand en jaar?

EXTRA DAG

Concreet gezien wordt vandaag niet zo spectaculair als ik het allemaal voorstel. Terwijl ik dit schrijf is de kuisvrouw beneden aan het schoonmaken (dat heb ik tenminste uitbesteed!) en ik moet me zo voorbereiden op een lange dag naar school. De was hangt al aan de lijn, de droge ligt geplooid in de kasten en de boodschappenlijst is geschreven. De kinderen zijn naar school, Meneer V. naar zijn werk en de elektriciteitsrekening loopt ook vandaag gewoon op.

Ik had gehoopt/ gedacht dat februari en maart rustige maanden zouden worden waarin ik tijd zou hebben voor achterstallige klusjes/ werken vooruit. Ik zou willen opruimen, ons trouwalbum maken, leuke dingen doen, slapen, eens nadenken over de baby en iedereen zien die ik de afgelopen tijd heb verwaarloosd. In werkelijkheid wordt alle tijd weer opgeslorpt door school, verbouwingen, huishouden, kinderen (en bloggen, ik geef het toe).

Als ik prioriteiten moest stellen van dingen waar ik meer in zou willen investeren zou mijn lijstje er ongeveer zo uitzien: vooral aandacht aan mezelf geven, en doordat ik me dan beter in mijn vel ga voelen hebben anderen daar ook baat bij. Zoiets. In theorie.

ME, MYSELF AND I

 • Ik wil me vaker op een zijspoor gaan begeven: eens iets anders doen dan moederen, huishouden, studeren of huismussen. Al is het maar één dag in x-aantal tijd. Dit heb ik direct in praktijk gebracht door afgelopen vrijdag een workshop fotografie te volgen bij Anki van Zilverblauw. Het was heel inspirerend en het werkt direct door voor mijn volgend punt op de lijst:
 • Mijn blog naar een hoger niveau tillen. Ik besteed er redelijk veel tijd aan, en over de meeste teksten ben ik wel tevreden maar de fotokwaliteit is bedroevend… Het schiet er vaak bij in om een deftige foto te maken en dat doe ik dan uiteindelijk ’s avonds laat, in het donker en met automatisch ingestelde camera. Met ingang van vandaag ga ik dat veranderen, zie de foto bij dit bericht!
 • Ik wil dingen voor mezelf doen, nu ik nog een paar maanden de vrijheid heb om te gaan en staan waar ik wil zonder kinderen. Ik wil me voltanken met energie, inspiratie en zelfkennis. Ik wil investeren in G., en niet alleen maar in mama/student/ huisvrouw en alle andere rollen die ik heb. Ik wil meer worden wie ik ben. Of zou willen zijn…

IK & DE ANDER

 • Ik zou graag meer qualitytime met mijn man doorbrengen. Sinds onze bruiloft is dat er nog nooit zo weinig van gekomen als in al die jaren daarvoor, wegens mijn brakke gezondheid en … druk druk druk van ons allebei.
 • Voor mijn kinderen zou het goed zijn als ik vaker één op één activiteiten met hen kan ondernemen. Vanaf de zomer gaat dit alleen maar lastiger worden, dus het is nu de moment om nog wat pogingen te doen
 • Ik ben niet de meest sociale persoon -ahum-, maar het zou goed zijn als ik eens wat meer tijd en moeite in familie zou investeren. “Geen tijd” of “te ver” of “te veel gedoe” gaat niet altijd op…
 • Idem voor vriendinnen. Wanneer spreken we weer eens af? Ik heb nog wat concerten en theatervoorstellingen op mijn lijstje die ik graag zou bezoeken!

Als ik het zo allemaal teruglees lijkt het net alsof ik heel ontevreden ben over mijn leven en het ernstig over een andere boeg wil gooien, maar dat is echt niet zo 🙂 Alleen is het soms goed om eens stil te staan bij de dingen die je echt belangrijk vind.! Dan is het natuurlijk logisch dat daar “serieuze” werkpunten in naar voren komen…. Hoewel, ik zou eigenlijk ook best meer willen afleveringen van Mad Men willen bekijken!

Waar zou jij meer tijd aan willen besteden? En waar kan er bezuinigd worden?

Comments

comments

3 comments on “Schrikkeldag – waar wil jij extra tijd aan besteden?

 1. Altijd goed om daar eens bij stil te staan, ook al lukt het misschien niet om al die dingen meteen te doen! Ik maakte zelf een paar maand geleden een lijstje met hoofdprioriteiten en las het nu, dankzij jouw post, nog eens terug om vast te stellen dat er nog werk aan de winkel is, maar ik er tegelijk toch al veel vaker dan vroeger bij stil sta. Bedankt dus voor de reminder 🙂

   1. Jouw lijstje is vooral veel concreter, het mijne staat hier:
    http://lepetitrequin.com/2015/09/mijn-hoofdprioriteiten/

    Het “mijzelf kunnen ontwikkelen”-puntje als onderdeel van “gezond leven” is zo’n beetje zoals wat jij doet met die workshop fotografie (best wel benieuwd naar eigenlijk!) en wat je omschrijft met “voltanken met energie, inspiratie en zelfkennis”. En ook het tijd maken voor relaties met anderen staat er bij mij in.

Comments are closed.