Roodharigendag

“Heeft hij rood haar?” vroeg ik de vroedvrouw, terwijl ik lag te bevallen van de oudste. Het kind was nog niet eens volledig geboren, alleen het hoofdje was pas zichtbaar. We wisten nog niet of het een jongen of een meisje zou zijn, maar de wens voor een roodharige zat er diep ingebakken. Mijn opa had fel rood haar, en bij elke zwangerschap hoopte mijn moeder op een rooie. Dat is 4x mislukt, net zoals geen van mijn familieleden rood haar heeft. Uiteindelijk naaide mama voor mijn 5de verjaardag een pop met rode krullen.

IMG_0453

KINDEREN

Mijn oudste heeft ook geen rood haar. De tweede ook niet. Maar driemaal is scheepsrecht en na twee asblonde jongens kwam nummer drie: een meisje met rode krullen. Waren het de verdwaalde genen van mijn opa? Of zou het er ook mee te maken hebben dat Meneer V. rood haar heeft? Zeker is in elk geval dat de achternaam ook geholpen heeft.

IMG_0456

ROOD

Rood is de meest zeldzame haarkleur ter wereld. 1 tot 5% van de wereldbevolking heeft rood haar, van bleek rossig tot diep koperrood. Ik mag dus van geluk spreken dat ik één aan de haak heb geslagen! Dat het toevallig dan ook nog mijn grote liefde blijkt te zijn is extra mooi meegenomen. En dat ik dan ook nog een rode dochter van hem heb gekregen (eigenlijk hij van mij) is helemaal buitengewoon fantastisch.

Gelukkig voor mij zijn de donkerblonden nog altijd in de meerderheid in het gezin. Niet alle Vossen hebben rode haren. Wij lopen tenminste geen risico als heks te worden verbrand, we hebben een hogere pijngrens en lopen minder in de kijker. *zucht zij jaloers.*

IMG_0458

ROODHARIGENDAG

Afgelopen weekend was het Roodharigendag in Breda. Of ja, het festival duurde maar liefst 3 dagen. Meer dan 1700 roodharigen waren naar het evenement gekomen. Is het verbondenheid? Lotgenotencontact? Of gewoon leuk?

Meneer V. en ik waren er gisteren even, eigenlijk toevallig. Hij zegt al jaren te willen gaan, samen met zijn rode vrienden, maar in ons chaotisch huishouden worden zulke dingen altijd vergeten tot het te laat is om nog te gaan. Behalve dit jaar dus, al waren we om een andere reden in Breda.

Volgend jaar gaat hij écht, samen met dochter M. Ze moeten wel gaan dan, wil hij nog als rood worden aangezien, want zijn haarkleur begint al te veranderen…

IMG_0461

Zou jij graag rood haar willen hebben? 

 

 

Comments

comments

4 comments on “Roodharigendag

  1. Vic gaat mee , zegt hij. Zijn haar wordt roder met de jaren, prachtig is het. Hij wil weleens een hele hoop goudharigen zien, zoals hij zelf zegt 🙂

    1. Wat grappig dat hij steeds roder wordt, je hoort het vaker andersom: kleintjes die een rode gloed hebben maar in de loop der jaren steeds blonder worden.
      En goudharigen is wel een heel mooie benaming!

Comments are closed.