Rode linzensoep met wortel en kokosmelk

Vooroordelen. Iedereen heeft ze – al geeft de een er wat makkelijker aan toe dan een ander. Ik heb ze ook, uiteraard. Aangezien ik vooroordelen graag zou willen zien als een kans om mijn mening te toetsen, ga ik proberen dat ook wat vaker te doen. Om niet te ingewikkeld te beginnen start ik met een redelijk onschuldig vooroordeel: kokosmelk is vies want het smaakt naar gesmolten Bounty.

rode linzensoep

Sinds ik veganistisch eet wordt ik overspoeld door kokosmelk. Figuurlijk dan wel, maar toch. Kokosmelk, kokoswater, kokosrasp, kokosschellekes, kokos…. En ik vind kokos vies, écht vies! Kokosvet om te bakken gebruik ik al lang, maar dan wel de geurloze variant. En stiekem proef ik het dan nóg in taarten en cakes…

Maar aangezien de voordelen van kokosmelk talrijk zijn wilde ik het opnieuw een kans geven. Het is immers licht verteerbaar, maar zit ook vol vitaminen, antioxidanten, laurinezuur en nog veel meer Goede Dingen die ik weer vergeten ben. Eigenlijk is het enige nadeel de smaak.

De rode linzensoep met kokosmelk van De Groene Meisjes schijnt fantastisch te zijn, dus daar ga ik me ook aan wagen. Nu is linzensoep is mijn lievelingssoep, dus echt bang hoef ik niet te zijn voor dit experiment. Behalve dan voor de kokosmelk.

Ik heb het wat recept aangepast naar mijn smaak, maar de basis is dus gepikt.

INGREDIËNTEN

 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 tl koriander
 • 2 tl kerrie
 • 2 tl komijn
 • 2 tl kurkuma
 • 1 tl kaneel
 • 1 pakje gepelde tomaten à 500 g
 • 1,5 liter groentenbouillon
 • 300 g gedroogde rode linzen
 • 400 g wortel, in plakjes
 • 1 grote, rode peper
 • 1 blikje kokosmelk à 400 ml
 • verse peterselie, fijngesneden
 • peper en zout

WERKWIJZE

Snij de ui en de knoflook fijn en fruit ze kort in olijfolie.
Voeg de kruiden toe en laat heel even roosteren.
Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door.
Voeg het water met de bouillonpasta toe + de linzen + de wortel en breng dit aan de kook.
Halveer de rode peper in de lengte, haal de uiteinden eraf en verwijder de pitjes. Voeg toe aan de soep.
Giet de helft van de kokosmelk erbij.
Laat de soep 20 minuten doorkoken.

Pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met peper en zout en serveer de soep met de overgebleven kokosmelk en de verse peterselie.

IN DE SOEP GELOPEN?

De soep is heerlijk, al vind ik de hoeveelheid kokosmelk de soep wat te vullend maken. Al een geluk dat het tenminste niet naar kokos smaakt! Vooroordeel overwonnen. Deels tenminste, want ik ben nog altijd geen kokosliefhebber…

 

Welk vooroordeel zou jij willen ontkrachten bij jezelf? En ben jij een kokosliefhebber of -hater?

Comments

comments

2 comments on “Rode linzensoep met wortel en kokosmelk

 1. Mijn vriend is een grote kokosfan, ik iets minder, maar ik gebruik het wel, hoor. Mijn vriend is als kokosfan trouwens geen fan van de gewone (niet-ontgeurde) kokosolie in de keuken, omdat dat zo sterk ruikt terwijl je het eten klaarmaakt. (Je proeft dat trouwens amper, hoor.) Hier dus ook ontgeurde kokosolie in de keuken. 🙂

Comments are closed.