Red Star Line museum

Het komt niet zo vaak voor dat ik alleen ben met de oudste, maar afgelopen donderdag en vrijdag waren de twee jongsten gaan logeren. Zo kon ik twee namiddagen doorbrengen met enkel S. en activiteiten doen die helemaal waren aangepast aan zijn interesses. Dat is het grote voordeel van maar één kind hebben… al denk ik dat ik er extra van heb genoten omdat het maar tijdelijk was!

foto

Broertjes en zusjes hebben is meestal leuk en gezellig, maar het is toch vaak schipperen tussen wie wat wil doen en waar we naar toe gaan. Als we al ergens heen gaan, want eerlijk is eerlijk, ik vind alleen naar het museum gaan met drie kinderen best een gedoe. Soms denk ik wel dat ik ze daarmee tekort doe, want zeker S. is iemand die enorm kan genieten van informatie verzamelen en nieuwe dingen ontdekken. Zeker als het over schepen gaat…

RED STAR LINE MUSEUM

Een bezoek aan het Red Star Line Museum stond al lang op zijn verlanglijstje, en eindelijk was er dan gelegenheid om te gaan. Feitelijk gaat het museum niet over schepen maar over de reis van landverhuizers naar de Verenigde Staten aan het begin van de vorige eeuw. Maar… ze reisden wél met de (stoom-)schepen van de Red Star Line, dus er was genoeg nautische informatie te vinden voor meneer.

De verhalen van de gelukzoekers staan centraal in dit museum, en daarmee is het bijzonder actueel. Althans, een tijdlijn laat zien dat “verhuizen op zoek naar een beter leven” van alle tijden is. In het museum worden de individuele beweegredenen van de reizigers benadrukt, waardoor je nogmaals beseft wat voor een impact het heeft om alles achter te laten en slechts met één koffer op weg te gaan naar het onbekende.

Voor S. stond dit nog wat ver van hem af, gelukkig is hij nog niet mee met de actualiteit. Het leek hem in elk geval niks, verhuizen met maar één koffer. ‘Tenzij er echt niks meer te eten zou zijn, dan misschien wel’.

KOFFER VOL VERHALEN

Speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is er een opdrachtenkoffer te ontlenen aan het onthaal. S. wordt bijna 8, maar ik heb hem toch veel moeten helpen bij de opdrachten. Op een gegeven moment zijn we dan ook gestopt daarmee, aangezien er zo al genoeg te zien was. Ik heb S. laten kiezen waar we uitgebreider op ingingen en waar hij alle infobordjes wilde lezen. Verrassend genoeg waren dat niet alleen de vitrines over de technische kant van de schepen, maar ook was hij oprecht geïnteresseerd in de verhalen achter de hele organisatie en de incheckprocedure. Hierbij neem ik trouwens mijn woorden terug dat ik het een gedoe vond om de Verenigde Staten in te komen/ te verlaten met het vliegtuig. Ik heb geen uur (!) hoeven douchen, werd geen 1,5 uur medisch onderzocht en koffer werd gewoon gescand in plaats van ontruimd en ontsmet.

Met het “wegvallen” van de koffer vol verhalen was er geen speciaal aanbod meer voor kinderen, maar in ons geval was dat ook niet nodig. S. heeft ervan genoten, en ik van hem. We hebben twee uur samen rondgestruind in het museum, alleen gelezen en onderzocht wat we zelf interessant vonden en dat was genoeg voor S. Daarna was hij verzadigd – en had hij alleen nog maar ruimte voor een zakje chips en appel-rabarbersap.

Voor K. (4) en M. (2) id dit museum nog te moeilijk geweest. Waren we met vier geweest had ik S. nooit de aandacht kunnen geven die hij nodig had om optimaal van de Red Star Line te genieten. Lang leve het één-middag-één-kind fenomeen dus!

PRAKTISCH

Red Star Line Museum
Montevideostraat 3
2000 Antwerpen

www.redstarline.be

Gratis voor kinderen -12 jaar en houders van een A-kaart.
(en jeej, dat waren wij!)

Ik ben heel blij dat ik eindelijk gehoor heb kunnen geven aan de grote wens van S., en die van mezelf. Want hoewel ik zelf nog weleens de tijd neem om een museum te bezoeken, komt dat er te weinig van met de kinderen. Net zoals de theatrale opvoeding verdient ook de culturele opvoeding meer aandacht dan ik ze kan geven. Het is vast een fase… hoop ik.

Gaan jullie vaak naar het museum? En met de kinderen? 

 

Comments

comments

5 comments on “Red Star Line museum

  1. Oh, voor mij zou het 6€ zijn. Dat valt eigenlijk goed mee hé! Misschien plan ik ook eens een bezoekje 🙂

    1. Er kan bijna een bloggersmeeting worden georganiseerd met alle geïnteresseerden 🙂

  2. Wat leuk om te lezen over dit museum. Het staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, voor als ik weer eens in Antwerpen ben! En wat jammer dat er in Nederland geen Holland-Amerika-lijn museum is in Rotterdam…

    1. Wij hebben ooit gelogeerd op de SS Rotterdam, en daar kan je een uitgebreide rondleiding krijgen door het schip. De volgende keer nemen we zeker de kinderen mee, dat is toch weer veel “echter” dan enkel prentjes en maquettes. Zeker een aanrader dus!

Comments are closed.