Recept voor wasmiddel voor de gekleurde was

Soepgesmos, chocomouwen, snotneuzen, modderspatten, grasvlekken, verfklodders, zandknieën, confituurdruppels en geplette tomaatjes. Omgevallen appelsap, bordkrijt, tekenstiften en agavesiroop. Frambozensap. Chipskruimels. Vastgekoekte rozijnen. Overstroomde luiers… Ik onze wasmachine heeft heel wat werk om al die kindervlekken er weer uit te krijgen en de kleding weer proper te wassen. Al goed dat we daar een masjien voor hebben – en goed werkend, zelfgemaakt wasmiddel.

zelf wasmiddel maken

Het wasmiddel voor de gekleurde was verschilt niet veel van dat van het witte wasmiddel. Essentieel verschil is het weglaten van soda, omdat dat een licht blekende werking heeft. Of ja, het bleek het licht niet maar de vlekken – die dan dus licht worden. Enfin, je begrijpt vast wat ik bedoel.

Voor elk wasmiddel geldt: let op de dosering en gebruik niet meer dan nodig is – en dat is meestal veel minder dan er op de verpakking staat aangegeven! Als je dat doet ben je al goed bezig.

WASMIDDEL

Er zijn allerlei ecologische wasproducten op de markt, ter vervanging van klassiek wasmiddel. Zo zijn er o.a. wasnoten, ecoballen en wasmagneten. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dat prima vind voor was die alleen maar wat te hoeft worden opgefrist, zoals bijvoorbeeld beddengoed, maar de echte kindervlekken krijg ik er niet mee uit – maar misschien ben ik gewoon niet zo goed in wassen.

Voor wie wasmiddel wil kopen: er zijn genoeg ecologische wasmiddelen op de markt. Bijna elke supermarkt heeft wel een eigen lijn eco-schoonmaakmiddelen en wasmiddelen in hun assortiment, en verder zijn er ook nog altijd de grote merken zoals bijvoorbeeld Sonnet en Ecover. Deze twee verkopen ook grote tanks vloeibaar wasmiddel, zodat je niet zoveel plastic flessen nodig hebt.

Waspoeder zit meestal gewoon in een kartonnen doos, dus daar valt het afvalprobleem sowieso al mee.

Echt vervelende vlekken behandel ik wel altijd voor met ossengalzeep. Ik ben te lui om alle vlekken er zo uit te wassen, maar bij bijvoorbeeld borstvoedingsontlasting doet dit echt wel wonderen. Een stukje ossengalzeep is dan ook een favoriet kraamcadeautje om te geven!

BESPARING

Wij wassen nogal wat af in ons gezin, maar ook bij minder grote huishoudens is wasmiddel een dure aankoop. Ecologische wasmiddelen zijn gewoon duur. Punt. Daarom, en ook een beetje vanwege de vervuiling door productie/vervoer/opslag/verpakking maak ik tegenwoordig mijn eigen wasmiddel.

Hoeveel je bespaart is natuurlijk afhankelijk van welk wasmiddel je anders zou kopen, maar uitgaande van een ecologisch wasmiddel is de kostprijs per wasbeurt aanzienlijk lager. Voor onderstaand recept betaal je (exclusief water, etherische olie en “productiekosten”) € 0,29/ liter.

Voor de liefhebbers van wasverzachter tenslotte: een scheut (schoonmaak-)azijn werkt net zo goed, en dat is stukken milieuvriendelijker en véél goedkoper.

INGREDIËNTEN

Zeep heb je in alle vormen, kleuren, geuren en maten, maar ook vooral met verschillende ingrediënten:

  • De bekende Sunlight zeep bevat dierlijke vetten, iets wat ik als veganist vegetariër niet wil gebruiken.
  • Klassieke Marseille-zeep is wel plantaardig maar bevat palmolie, en dat zou eigenlijk niemand willen gebruiken vanwege de daarmee gepaard gaande ontbossing van regenwouden.
  • Zeep op basis van olijfolie is dan ook het beste als ingrediënt – o.a. Aleppo en Marseille hebben zulke zepen en zijn makkelijk verkrijgbaar bij bijvoorbeeld een van mijn lievelingswinkels.

Etherische olie heb ik in verschillende geuren, als voorraad voor o.a. zelfgemaakte hoestzalf en de wasbare billendoekjes. Voor de was gebruik ik graag teatree-oil, vanwege de frisse geur, maar ook omdat het een antibacteriële werking heeft. Altijd mooi meegenomen.

VERHOUDING

  • 80 g zeep
  • 5 liter water
  • een paar druppeltjes etherische olie

WERKWIJZE

Rasp de zeep met een grove keukenrasp – en vergeet vooral niet deze daarna goed af te wassen!

Kook het water in een grote pan.

Voeg de geraspte zeep toe en blijf roeren tot alle zeep is opgelost.
Laat dit een paar minuten doorkoken. Niet te lang, want dan wordt het later te dik.
Eventueel kan je nu een paar druppeltjes etherische olie toevoegen, puur voor de geur.

Laat het mengsel afkoelen. De structuur zal hierbij veranderen van heel vloeibaar tot drilpudding.

Het handigste is om je wasmiddel te bewaren in een fles of bokaal met een brede hals, aangezien er soms een blurb-effect optreedt bij het doseren van het wasmiddel: heel lang niets en dan in één keer een grote klodder. Ik gebruik meestal lege bokalen, en een doseerdop heb ik bewaard van een oude, gekochte fles 🙂

GEBRUIK

Ik gebruik 2 (Ecover-)dopjes per was à 8 kg.

RESULTAAT

De kinderen produceren nogal wat vlekken, dus ik heb veel meer was dan wanneer je enkel met volwassenen zou wonen. Bovendien vragen de meeste vlekken toch wel om een serieuze behandeling, in plaats van de kleding enkel wat te willen opfrissen. Ik was alleen wat écht vies is, voor de halfvuile was hebben we immers teiltjes, maar toch is alles bij elkaar een hele hoop was. Met dit wasmiddel krijg ik het meeste prima proper. Het scheelt vast ook wel dat vlekken nauwelijks tijd hebben om erin te trekken, de volgende was wordt altijd binnen 48 uur gedraaid. Eindelijk ook eens een ecologisch voordeel van een groot gezin, hoera!

Sommige mensen vinden de was te veel naar zeep ruiken. Ik niet.

VETLUIS

Alle eco-wasmiddelen en lage temperaturen ten spijt, af en toe moet je ook de wasmachine een kookwas laten doen om alle bacteriën te doden en vetluis te voorkomen. Vetluis zijn deeltjes vloeibaar wasmiddel die zijn achtergebleven/ niet helemaal zijn opgelost bij het wassen op lage temperaturen. Als die te lang blijven zitten, kunnen ze vlekken gaan maken op het wasgoed. En het stinkt.

Soda en ook azijn hebben een reinigende werking op je wasmachine, tenzij je het in grote hoeveelheden gebruik. Bij normale dosering van je zelfgemaakte wasmiddel hoef je je dus geen zorgen te maken om je wastrommel.

Die kookwas doe ik meestal op het moment dat ik de was van de peuter- of kleuterklas meekrijg. Ik ben daar namelijk een beetje vies van… Viezer in elk geval dan van volle luiers!

Met wat voor wasmiddel was jij? En ben je daar tevreden over?

Comments

comments