Vegan poffertjes

Of je nu iets te vieren hebt of niet, soms wil ik wat extra doen voor de kinderen. Die van mij worden extreem gelukkig van poffertjes eten. Ik ben er niet zo dol op, maar de kinderen wel, dus ik heb met liefde vegan feestelijke poffertjes gebakken. En soep gekookt, voor mezelf en de anderen die poffertjes geen boffertjes vinden.

vegan poffertjes

Het zullen de Hollandse roots zijn, waardoor de Vossenkinderen zo dol zijn op dit zoete deeggerecht. Poffertjes worden gezien als iets typisch Nederlands, maar blijkbaar komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk.  In elk geval is het een snoeperij met een geschiedenis, en dat smaakt altijd.

Laatst heb ik voor het eerst een vegan recept gebruikt, maar de kinderen hadden niks in de gaten. Of ze hadden zoveel suiker over hun poffertjes gestrooid dat ze het niet meer proefden, dat kan natuurlijk ook.

Ik heb een oude gietijzeren poffertjespan van de rommelmarkt, die ik op het gasfornuis moet zetten. Er bestaan ook allerlei moderne, elektrische varianten hiervan, maar mijn werkwijze is dus gebaseerd op de traditionele poffertjespan.

INGREDIËNTEN

  • 125 gram bloem
  • 125 gram boekweitmeel
  • 1 zakje gedroogde gist, à 7 gram
  • 450 ml sojamelk, op kamertemperatuur
  • 1 tl zout
  • 2 el rijstsiroop

WERKWIJZE

Meng de gist met de bloem in een kom en klop er met de garde de sojamelk doorheen.
Voeg het zout en de rijstsiroop toe.
Bedek de kom een theedoek (handig met wasknijpers aan de rand van de kom) en zet op één uur op een warme plek, zodat het deeg kan rijzen. Na een uur is het beslag flink gerezen en luchtig geworden, als het goed is.
Roer even door met een garde, voeg eventueel nog wat melk toe.
Vet de gloeiendhete poffertjespan in met olie en giet in elk kuiltje een theelepel beslag. Dit gaat heel handig met een speciaal knijpflesje voor beslag.
Bak de poffertjes aan één kant mooi bruin en draai ze om als ze van binnen nog zacht zijn. Zo zullen de poffertjes hun bolle vorm krijgen en lekker luchtig zijn. Serveer met bloemsuiker en plantaardige boter.

BOFFERTJES

Wij aten vroeger thuis weleens poffertjes als verwen-lunch, maar hier in huis is het op een of andere manier gepromoveerd tot avondeten. Oké, het is geen volwaardige maaltijd, maar met een kom soep vooraf kan het er best mee door. Voor de soepliefhebbers tenminste.

 

Eten jullie weleens poffertjes? En op welke manier bak je ze dan?

Comments

comments

One thought on “Vegan poffertjes

Comments are closed.