Recept voor granola

Toen ik een klein meisje was mengde mijn moeder altijd zelf muesli van verschillende graansoorten, noten en rozijnen. Voor meer bijzondere gelegenheden maakte ze feestvlokken: krokant gebakken havervlokken uit de oven. Granola zit daar precies tussenin. Hierbij het ultieme recept voor iets-waar-eigenlijk-helemaal-geen-recept-van- bestaat, – maar dan zoals ik het het liefste eet.

recept granola

Granola is niets meer dan een chique naam voor een mengsel van onder andere granen, zaden en pitten dat met een eventuele zoetstof wordt krokant wordt gebakken in de oven of (koeken-)pan. Na het bakken kan het desgewenst worden gemengd met noten, gedroogd fruit, chocola, kokos – of niets. Stiekem is het niet veel meer dan de hippe variant van muesli…

Ik ontbijt dagelijks met een volle kom granola met amandelmelk (echte, geen aangelengd water), de kinderen eten het in hun yoghurt of lepelen een bakje leeg als snoeperij.

INGREDIËNTEN

Het leuke van granola is dat je het kan samenstellen zoals je zelf lekker vindt – of met wat je in huis hebt. Mijn lievelingssamenstelling staat hieronder beschreven, maar eigenlijk kan je eender welke vlokken / pitten / noten / zaden gebruiken. Ik eet het liefst een mengeling van de volgende ingrediënten:

Havervlokken zijn de grove variant van havermout, en daardoor heeft het meer bite en smaak, vind ik. Haver bevat meer goede vetten en eiwitten dan tarwe, rogge of gerst. Dat maakt havervlokken erg voedzaam en licht verteerbaar. Bevordert behoud van normale botten en gezonde tanden door fosfor en zink, het vermindert vermoeidheid en ondersteunt je immuunsysteem. Wie wil dat nu niet?!

Speltvlokken zijn rijk aan eiwitten -ze bevatten van nature meer eiwitten dan tarwe.

Maïsvlokken zijn gedroogde en geplette maïskorrels, van nature glutenvrij.

Lijnzaad  is rijk aan vezels waardoor het de darmtransit verbetert. Bovendien bevat lijnzaad veel omega 3 (ALA) – een essentieel vetzuur.

Pompoenpitten zijn rijk aan zink, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en foliumzuur. Verder bevatten pompoenpitten veel eiwitten en vezels. En ze zijn lekker!

Zonnebloempitten (ik noem het per ongeluk altijd zonnepitten) zijn rijk aan zink, magnesium, selenium, ijzer, vitamine B6, …

Sesamzaad heeft een milde, nootachtige geur en smaak. De smaak komt nog meer tot uiting bij geroosterde zaden. Het bevat o.a. kalium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, folaat en meer gezons waarvan ik niet weet waarvoor het eigenlijk dient…

Gierst bevat meer eiwitten en ijzer dan eender welke andere graansoort. Gierst bevat veel magnesium en vitamine B en is gunstig voor het cholesterolgehalte. Gepofte gierst geeft een lekker luxe toevoeging aan je homemade granola.

Traditioneel (voor zover je al van een traditie kan spreken) wordt granola niet gekruid, maar ik vind het  super lekker met vijfkruidenpoeder: een kruidenmix van steranijs, peper, venkel, kruidnagel en kaneel. Het is een vrij krachtig smaakpalet, dus wees er zuinig mee als je het voor het eerst probeert.

Ik gebruik graag agavesiroop, maar eigenlijk kan je eender welke vloeibare zoetstof gebruiken. Hoe meer  zoetstof je gebruikt, hoe plakkeriger het mengsel wordt en hoe meer het gaat klonteren. Het is een kwestie van smaak welke structuur je het liefste eet.

zelf granola maken

VERHOUDING

Voor 2 kg granola. Bij ons is dit in 2 weken op.

  • 650 g havervlokken
  • 400 g speltvlokken
  • 250 g maïsvlokken
  • 200 g lijnzaad
  • 150 g pompoenpitten
  • 150 g zonnebloempitten
  • 100 g sesamzaad
  • 100 g gepofte gierst

Per 500 g:

  • 5 el olijfolie
  • 5 el agavesiroop

WERKWIJZE

Meng alle vlokken / zaden /pitten / anderszins in een gróóóóte kom.

Aangezien ik op mijn ovenplaat maar 500 g tegelijk kan bakken, maar ik wel graag een voorraad aanleg, bak ik de 2 kg in 4 keer.

Schep 500 g in een aparte kom.
Roer hier gomasio en vijfkruidenpoeder doorheen.
Schenk de olijfolie en de agavesiroop erdoor >> Tip: als je eerst de olijfolie doet en dan dezelfde lepel gebruikt voor de agavesiroop, blijft de siroop niet aan de lepel kleven en kan je makkelijker afmeten.

Spreid het mengsel uit op een ovenplaat.
Bak 25 minuten op 160 ˚C – af en toe goed omscheppen tussendoor!!!

(je kan het ook bakken in een pan, dan roer je automatisch al vaker, maar dan sta ik een hele middag in de keuken, met onze te bakken hoeveelheid.)

Laat het afkoelen en meng desgewenst met noten, rozijnen, kokossnippers, gevriesdroogd fruit of iets anders lekkers.

RESULTAAT

Bovenstaand recept is mijn lievelingsverhouding van de ingrediënten, maar vaker maak ik het gewoon met wat voorhanden in. Zowel mijn voorraadkelder als die van mijn hofleverancier zijn niet altijd onuitputtelijk, dus mijn samenstelling is steeds wisselend.

Om een lang verhaal kort te maken:
doe het lekker zoals je het zelf wilt – en begin de dag met een persoonlijk smaakpaneel. Als dát geen luxe is…

granola

Met wat (of wie?!) ontbijt jij het liefst?

Comments

comments

2 comments on “Recept voor granola

  1. Mmm, zo lekker! Ik ben verslaafd aan pecannoten, dus die zitten er in mijn granola meestal wel bij 🙂 ik maak echter niet zo vaak granola, want die is altijd veel te snel op, veel te verslavend…

    Mijn standaardontbijt is havermout, bv. met frambozen en kokos, of banaan en pindakaas. Vult goed en is lekker voedzaam.
    Julienne onlangs geplaatst…Q&A: veganisme en gezondheidMy Profile

    1. Het is ook verslavend! De kinderen lepelen zo een bakje leeg, als ze een filmpje mogen kijken.

Comments are closed.