Plantaardige worteltaart (de favoriet van de paashaas!)

Ook op Paasmaandag kan je nog heel goed 100% plantaardige worteltaart eten. Juist nu, want stiekem is deze taart best gezond (op de topping na). Wie gisteren net zoveel heeft gegeten als wij voelde zich meteen solidair met mijn zwangere buik, dus het mag vandaag best wat minder overvloedig en bewerkelijk zijn. Een prima dag dus voor de leftovers. En bovendien moest natuurlijk wel eerst Pasen zijn geweest voordat de paashaas zijn favoriete recept kon proeven en met jullie delen. Gelukkig is het nog tot middernacht Paasmaandag om dit recept uit te proberen. Geen tijd of puf meer? Volgend jaar weer wordt het Pasen, en Paasmaandag, en dan zijn er nog 363 dagen over waarop deze taart ook lekker is!

vegan worteltaart

De mosterd voor deze worteltaart haalde ik bij De Groene Meisjes (ere wie ere toekomt), maar ik veranderde het recept een beetje zodat meer aansloot bij mijn smaak – en voorraadkast. Het originele recept vind je hier.

INGREDIËNTEN

Taart:

  • 230 gram speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl baking soda
  • 250 gram gedroogde dadels in stukjes
  • 175 gram rozijnen
  • 1 tl vijfkruidenpoeder (= mix van steranijs, peper, venkel kruidnagel en kaneel)
  • 300 ml water
  • 250 g fijngeraspte wortel + wat extra voor garnering
  • 100 g gehakte walnoten
  • 150 ml appelsap

Topping:

  • 125 g plantaardige boter
  • 125 gram bloemsuiker
  • 50 ml amandelmelk
  • rasp van de schil van 1 citroen

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Zeef het meel in een grote kom met het bakpoeder.
Maak een papje van de bakingsoda met de appelazijn en zet dit even opzij.

Doe de rozijnen, dadelstukjes, het vijfkruidenpoeder en het water in een kleine pan. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het 8 minuten pruttelen. Het meeste water is dan verdampt.

Rasp ondertussen de wortel in een kom.
Voeg de walnoten, appelsap en de warme dadelmassa toe. Pureer dit met een staafmixer tot een gelijkmatige massa en laat het wat afkoelen.

Voeg na het afkoelen het natte wortel-dadel mengsel toe aan het meel.
Roer dit goed door, samen met het papje van bakingsoda.

Doe het deeg in een ingevette taartvorm en zet dit 45 minuten in de oven.

Maak ondertussen de topping door de plantaardige margarine een beetje zacht te kloppen met een handmixer.
Roer de amandelmelk erdoor om het wat romiger te krijgen.
Voeg de citroenrasp toe en daarna beetje bij beetje de poedersuiker.
Mix tot een gladde massa.

Laat de taart compleet afkoelen voordat je de topping erop smeert. Uit de koelkast is deze taart het lekkerste.
Vlak voor het opdienen versier je ze met wat geraspte wortel en walnoten, en afhankelijk van de datum met Ostheimer haasjes.

Plantaardige worteltaart

Deze taart kan makkelijk tellen als lunch, want het is nogal vullend. Niet alleen de paashaas was enthousiast over het recept, ook mijn familie kon de taart wel smaken. Het enige nadeel is dat je er makkelijk teveel van eet…

 

Heb jij nog gouden tips voor paasrecepten? En ken je die mop van dat konijntje die aan de bakker vroeg of hij ook worteltjestaart verkocht?

One thought on “Plantaardige worteltaart (de favoriet van de paashaas!)

Comments are closed.