Paper Vase Cover van Pepe Heykoop

Deze vaas van gecoat papier van ontwerper Pepe Heykoop is een geniaal ontwerp, in mijn ogen. Niet alleen is het een super mooi object, het is ook nog eens ecologisch verantwoord én het fairtrade gemaakt. Het is feitelijk niet meer dan een papieren cover die past om de meeste soorten en maten flessen. Zo kan je elke lege glazen fles na gebruik nieuw leven inblazen door ze als vaas te gebruiken.

Paper Cover Pepe Heykoop

De vormgeving is een kwestie van smaak, maar ik vind deze Paper Vase Cover van de Nederlandse ontwerper Pepe Heykoop een intrigerend ontwerp. Het heeft de Interior Innovation Award 2013 gewonnen op de internationale meubelbeurs IMM Cologne in Duitsland.

Er is niet veel materiaal nodig geweest om een nieuwe “vaas” te creëren. De cover van gecoat papier past om de meeste soorten en maten flessen. Zo kan je elke lege glazen fles na gebruik nieuw leven inblazen door ze als vaas te gebruiken. De materiaalkeuze is daarmee verantwoord, aangezien er slechts een deel van het object opnieuw geproduceerd is – de glazen fles kan je eenvoudig redden van de glasbak. Op maat maken gaat eenvoudig door de cover zó te vouwen dat ze exact de hoogte heeft van de fles, of juist groter. Door de voorgebouwen triangel-structuur in het papier kan je zelf bepalen hoe organisch of hoe strak je je vaas wil hebben – als klant ben je daardoor mede-designer van je eigen vaas.

 

TINY MIRACLES FOUNDATION

De productie van deze Paper Vase Cover gebeurt handmatig door vrouwen van de Pardeshi gemeenschap, die leven in één van de armste buurten van Mumbai in India. De ontwerper werkt samen met The Tiny Miracles Foundation, opgericht door zijn nicht. Hun gezamenlijke doel is om mensen nieuwe vaardigheden aan te leren. De stichting focust op het bouwen van de “City of Miracles”, precies naast het gevaarlijke red light district. Ongeveer 115 Pardeshi families leven hier, veelal op straat. The Tiny Miracles Foundation gelooft dat door het verstrekken van werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs en ontspanning mensen zelfvoorzienend worden en de middelen krijgen om hun eigen armoede-cirkel te doorbreken. Ze hopen in 2020 ongeveer 700 mensen uit de armoede te hebben geholpen.

De verpakking van de cover is een enveloppe die gemaakt is van hetzelfde gecoate paper. Deze enveloppe kan later nog dienst doen als bijvoorbeeld cadeauverpakking of bewaarmap. Qua transport is deze vaas dan ook een goed ontwerp, aangezien ze plat kan worden gevouwen en niet breekbaar is. Dit is dan ook niet te vergelijken met de impact van het vervoer van glazen vazen.

Voor de consument is dit product niet alleen waardevol door de mogelijkheid om het zelf mee vorm te geven, het neemt ook nauwelijks ruimte in wanneer het niet wordt gebruikt. Veel mensen hebben (te) veel spullen, en dan is het fijn als ze geen extra ruimte kwijt zijn aan het stallen van een siervoorwerp.

Mocht iemand de vaas uiteindelijk toch kwijt willen omdat ze versleten is, dan kan deze eenvoudig bij het oud papier worden gegooid. Dit kost geen moeite voor de consument, er vanuit gaand dat het huishoudelijk afval wordt gescheiden.

Dit is een voorbeeld van een ontwerp waarbij de ontwerper zeer nauw betrokken is bij de vervaardiging van zijn product. Het is op een ecologische manier én fairtrade gemaakt, de invloed van de verpakking en het transport zijn nihil in vergelijking met andere vazen en mocht de consument het product uiteindelijk toch niet meer willen hebben kan het worden weggegooid bij het oud papier om dan opnieuw te worden gerecycleerd.

Eén vaas kan al een klein verschil maken, maar ik kocht er ineens 6. Mijn enthousiasme voor mooie, eerlijke ontwerpen kan soms nogal groot zijn:

CADEAUTJE GETUIGEN

Op onze bruiloft hebben we de 4 getuigen + de ceremoniemeester deze vaas cadeau gedaan, samen met een fles biologische wijn en een pakje biologische zonnebloemzaadjes. De “gebruiksaanwijzing” was als volgt:

  1. Proost op het leven en drink de fles wijn leeg
  2. Plant de zaadjes in de tuin of ergens in de vrije natuur
  3. Wacht tot de zomer
  4. Vouw de “vaas” om de lege wijnfles
  5. Pluk de zonnebloemen en zet ze in de vaas
  6. Als de zonnebloemen zijn uitgebloeid herhaal dan jaarlijks vanaf stap 2

Het idee hierachter was op deze manier een cadeautje te geven dat, net als onze liefde, hopelijk ook een leven lang meegaat.

Ik vind ecodesign echt super interessant, en stiekem hoop ik na mijn studie “iets” in deze richting te kunnen doen. Koop jij weleens fairtrade producten? En waaraan zou ecodesign volgens jou moeten voldoen?

Comments

comments

2 comments on “Paper Vase Cover van Pepe Heykoop

Comments are closed.