Oreo cupcakes voor de liefhebbers

Mijn smaak is het niet, maar de kinderen zijn gek op Oreo’s. Heel veel mensen houden ervan trouwens (of de marketingstrategie is geweldig, dat kan ook), gezien het aantal co-producties dat de koekjesfabriek is aangegaan: Oreo-ijs, Oreo-chocolade, Oreo-milkshakes, Oreo-taarten, Oreo’s overgoten met chocolade, met dubbele vulling, miniversies, maxiversies, als ontbijtcrackers, … De koekjes hebben inmiddels een ware cultstatus bereikt, maar ik ben blijkbaar een  cultuurbarbaar want ik vind ze niet lekker. Speciaal voor de jarige en andere kinderen bakte ik toch Oreo cupcakes, want ondanks mijn bezwaar tegen de smaak zijn ze wel vegan, goedkoop en gewoon in de supermarkt te koop. Makkelijk!

Oreo cupcake

Redenen om niet van Oreo te houden zijn niet alleen de smaak, maar ook de verpakkingsfolie, de gebruikte palmolie én het feit dat Donald Trump het koekje heeft gebruikt in zijn verkiezingscampagne. Daar hebben de kinderen echter allemaal geen boodschap aan, dus boodschap ik ze heel soms als verrassing voor hen.

De koekjes vinden ze lekker, maar cakejes-met-koekjes-met-topping-met-koekjes-versierd-met-koekjes vinden ze nóg lekkerder. Vooruit dan maar, ze zijn tenslotte maar 4x per jaar jarig.

INGREDIËNTEN

Behalve dierlijke zuivel probeer ik ook soja zoveel mogelijk te mijden, maar in dit recept is het nodig. Als ik dan toch Oreo’s gebruik, dan kan het recept maar beter lukken ook!
Recept voor 12 cupcakes:

Cupcakes:

  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 el vanillesuiker
  • 1 el bakpoeder
  • snufje zout
  • 6 verkruimelde Oreo’s
  • 125 ml sojayoghurt
  • 125 ml plantaardige melk
  • 125 ml plantaardige, neutrale olie (bv. zonnebloemolie)

Topping:

  • 4 el sojamelk (andere plantaardige melk ‘werkt’ niet)
  • 1 el citroensap
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl maizena
  • 3 verkruimelde Oreo’s
  • 110 ml plantaardige, neutrale olie
  • 6 Oreo’s om te versieren

WERKWIJZE

Cupcakes:

Verwarm de oven voor op 180 ˚C.

Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom.
Maak in het midden een kuiltje en giet daar de yoghurt, melk en olie in.
Roer dit door elkaar met een vork tot een beslag. Het is niet erg als er nog klontjes in zitten.

Vet een muffinbakplaat in of gebruik siliconen of papieren cakevormpjes.
Verdeel het beslag over de 12 vormen.

Bak 30 minuten op 180 ˚C, of tot een een prikker er weer proper uitkomt.

Laat de cakejes afkoelen terwijl je de topping maakt:

Topping:

Doe de sojamelk, het citroensap, de olie, agavesiroop, maizena en de verkruimelde koekjes in een hoge beker.
Schenk daar de olie overheen.

Klopt met een staafmixer de ingrediënten in een paar minuten tot een dikke massa. Laat een paar uur opstijven in de koelkast voor je het cakes versiert.

Doe de topping pas vlak voor het serveren op de cupcakes, anders trekt de olie in de cakejes en dan zien ze er minder mooi uit.
Werk af met een stuk Oreo.

They are amazing – enjoy!

Comments

comments

6 comments on “Oreo cupcakes voor de liefhebbers

  1. Ze zijn tenslotte maar 4x per jaar jarig, haha 😀

    Je hebt een medestander, hoor! Oreo’s vind ik ook geen zak aan en dan nog die palmolie inderdaad… Wel lief dat je je principes aan de kant zet voor speciale gelegenheden 🙂

    Waarom mijd jij eigenlijk soja?

    1. Ik lees zoveel tegenstrijdige berichten erover, dat ik nu niet meer weet of het wel of niet gezond is. Havermelk, rijstemelk en notenmelk zijn zo makkelijk te maken zonder allerlei toevoegingen, dat ik dat prefereer 🙂
      Tofu e.d. eet ik wel hoor, maar ook niet zoveel.

  2. Oh, dat ga ik wel eens proberen. Maar dan met andere koekjes, denk ik.
    Ik begrijp de hype niet helemaal, al heb ik nog nooit een oreo geproefd (het kan daaraan liggen, misschien zou ik anders praten nadat ik er één gegeten had.)
    Maar waarom zou ik Amerikaanse koekjes kopen als er ook gewoon prince koekjes zijn eigenlijk? Gelukkig zijn mijn kindjes nog te klein voor hypes…

    1. Er is ook een Europese fabriek hoor, dus ze komen niet écht uit Amerika.
      Prinskoeken vind ik in dezelfde categorie vallen als Oreo’s, dus die ook liever niet. Misschien dat juist die uitzonderingspositie hier in huis ze zo aantrekkelijk maakt voor de kinderen…?!

Comments are closed.