Nog meer liefde om te delen

Het nieuwe jaar is al weer even van start gegaan, maar nu pas kom ik er toe om een eerste-2016-bericht te schrijven. De afgelopen maanden waren niet gemakkelijk voor ons gezin aangezien ik niet lekker in mijn vel zat. Ik was veel ziek, en daardoor ook mentaal minder sterk. Inmiddels gaat het wat beter en kan ik tóch met een glimlach terugdenken aan de voorbije tijd: het was namelijk niet voor niks, al die fysieke miserie. Want: in juni krijgen we nog meer liefde om te delen.

foto

Nu het hier zo staat lijkt het allemaal gemakkelijk, maar dat was het zeker ziet. En eigenlijk nog niet, maar de ervaring heeft ons geleerd dat het wel goed zal komen. En waar er plaats is voor drie, zullen er ook wel vier kunnen zeker? Vier kinderen welteverstaan, want ik ben 17 weken zwanger van een nieuw, klein Vosje.

GROOT GEZIN

Zelf kom ik uit een gezin van vier kinderen, en Meneer V. ook. Ik heb dan ook altijd gezegd dat ik er vier wilde, in theorie. In de praktijk blijkt echter dat die drie van mij al voor zes kinderen tellen, dus ik had al bedacht dat sommige dromen beter dromen kunnen blijven… Maar dat was buiten de ijzersterkte wil van het kind in kwestie gerekend, want plots was hij/ zij daar. Wie het leven op zo’n doortastende manier begint heeft vast ook een karakter dat dubbel telt: op naar de acht dus!

Vanaf wanneer je een “groot” gezin vormt is subjectief, in mijn ogen. Toen alleen S. er maar was en er kwam een gezin met drie kinderen spelen, dan ontruimde ik mijn halve huis om vooral niet te veel rommel en “schade” te hebben na hun vertrek. Inmiddels vormen wij zelf zo’n familie die mensen met angst tegemoet zien als we op bezoek komen. Wat dat betreft zal een vierde geen verandering vormen! En nu mijn huis standaard een ontplofte speelgoedwinkel lijkt kan ik het ook prima aan als er een heleboel vriendjes bij ons komen. De grenzen worden gewoon verlegd, en het huis aangepast.

Dat verleggen van de grenzen gaat automatisch: hoe groter de kinderen worden hoe meer ik kan hebben. En àls er dan eens een gaat logeren ervaren we weldadige rust van “maar” twee kinderen. Precies zoals ik drie straks rustig zal vinden als er eentje niet thuis is!

VOORBEREIDING

Maar goed, voorlopig groeit de baby nog in mijn buik en waggel ik misselijk rond in huis. Na ruim vier maanden begint het idee dat hier straks weer een baby komt wonen eindelijk wat te wennen – en daarmee beginnen ook  de voorzichtige voorbereidingen in huis. In dit huis ja, want voor de verandering gaan we eens niet verhuizen rond de uitgerekende datum. We (= Meneer V.) hoeven “alleen maar” een zetje (= flinke schop) te geven aan de toch al geplande verbouwplannen. En op te ruimen, te ontspullen en reorganiseren.

Dat laatste is mijn project voor het komende half jaar. Plus studeren en examens maken, uiteraard. Oh en het huishouden doen, en S., K. en M. verzorgen. Gelukkig heb ik een man om mij te helpen, en een mama en kuisvrouw. Ik moet alleen zien dat ik niet té efficiënt ga worden straks en tijd en ruimte overhoud: een vijfde kind is uitgesloten voor ons!

Kom jij uit een groot gezin? Of heb je er zelf een? Lijkt het je vooral druk of gezellig?

Comments

comments

10 comments on “Nog meer liefde om te delen

 1. Ik heb 4 broers, en wil zelf ook een groot gezin… Al is manlief daar iets minder enthousiast over 😉

  hopelijk is de misselijkheid snel over en kan je er dan nog eens extra hard van genieten!

  1. Meestal komen de kinderen één voor één (ok, een tweeling zou ook kunnen), dus je groeit er wel in mee 🙂 Ook mannen!
   Wel bijzonder, als enige meisje tussen 4 broers. Ik ben benieuwd of onze prinses haar troon zal moeten gaan delen of dat ze er een ridder bij krijgt.

  1. Tot nu toe was het niet zo gemakkelijk, maar aangezien de andere 3 zwangerschappen moeiteloos zijn gegaan heb ik nog goede hoop dat ook deze helemaal goed gaat komen.

 2. Proficiat! Ik wens je een mooie zwangerschap en veel rust en tijd om al die dingen die je nog wilt doen gedaan te krijgen (of – aangezien het toch niet min is – mensen die ze in jouw plaats doen 🙂

  En of wij nu vrienden met één of met drie kinderen over de vloer krijgen, de breekbare dingen gaan sowieso aan de kant en voor de rest denk ik maar: als ze met drie zijn om rommel te maken, zijn ze ook met drie om weer op te ruimen 😉

  1. Gelukkig heb ik wel helpende handen om me heen <3
   En dat opruimen... daar moet nog wat aan gewerkt worden. Vooralsnog probeer ik maar het goede voorbeeld te zijn 🙂

Comments are closed.