Nazomerse tomaten-venkelsoep

De school is weer begonnen! De dagen hebben nu niet langer de naam “het is vandaag vakantie!”, maar wordt de week van de kleintjes weer ingedeeld in soepdag -soepdag – rijstpapdag – soepdag en soepdag. Om mee in de stemming te komen maakte ik een grote pot van één van mijn lievelingssoepen. Ik heb namelijk geen soepdag op school, dus ik zal maar zelfvoorzienend zijn zeker.

Tomaten-venkelsoep met sinaasappel

Het groentepakket van deze week bevatte veel vleestomaten, echt leuk voor een veganist. Gelukkig waren er ook venkelknollen bijgevoegd, zodat ik mijn favoriete nazomerse soep kon maken: tomaten-venkelsoep met sinaasappel.

Het recept is een eigen bewerking van de gelijknamige soep uit De zon op je bord!

INGREDIËNTEN

  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, uitgeperst
  • 2 venkelknollen, fijngesnipperd
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 g grote sappige tomaten, in kleine blokjes
  • 1 el geraspte sinaasappelschil (biologisch, bij bespoten citrusvruchten zit ’t bestrijdingsmiddel op de schil)
  • sap van 1 sinaasappel
  • 400 ml water
  • bouillon naar smaak (ik gebruik een pasta, maar poeder en een blokje kan ook)
  • peper en zout

WERKWIJZE

Fruit de ui en de look zachtjes in wat olijfolie, tot de ui glazig is.
Voeg de venkelstukjes en de tomatenpuree toe en schep alles goed om.
Voeg dan de tomatenblokjes, de geraspte sinaasappelschil, het sinaasappelsap, wat bouillonpasta en water toe.
Laat dit 25 minuten zachtjes koken.

Het lekkerste is om de soep door de passe-vite te zeven, maar pureren kan ook.
Op smaak brengen met peper en zout.

IN DE SOEP GELOPEN?

Deze soep is bijzonder geliefd bij mijn soep-minnende kinderen (2x) vanwege de anijssmaak van de venkel en het zoete van de appelsien. En speciaal voor nummer 3 eten we er ook nog brood bij. Gelukkig is zijn ritme brooddag – brooddag – brooddag – brooddag – soepdag. Chance voor hem, want dat kleuterritme vond hij niet veel soeps.


Ik ben benieuwd wie deze soep gaat proberen!

Comments

comments