Muffins met gember en peer

Dit is een behoorlijk virtuoos recept en ideaal als je hunkert naar iets zoets, maar niet te veel wilt snoepen: het zijn vederlichtje hapjes zonder de compactheid van traditionele muffins. Ik combineerde verschillende recepten met elkaar en experimenteerde net zolang tot de muffins precies zijn zoals ik ze graag eet. Van bakken en proberen word ik rustig, en dat had ik nodig na een vervelende reactie op mijn bericht van dinsdag. Hoe persoonlijker het verhaal, hoe wisselender de reacties en hoe harder ze aankomen… Ik had het kunnen weten. Om mezelf te troosten voegde ik daarom ook nog chocola toe aan dit recept. Dat helpt altijd.

muffins gember peer

Gember is een typisch product waar je van houdt of van griezelt. Als kind vond ik het echt vies, maar nu vind ik verse gember heerlijk! Niet in gemberkoekjes o.i.d. uit de supermarkt, maar vers geraspt is het super lekker in gebak. Zeker in combinatie met peer. En chocola, voor degenen met spleen of de zoetekauwen onder ons.

INGREDIËNTEN

  • 4 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 145 g speltmeel
  • 150 g fijne havervlokken (ik gebruikte speltvlokken, bij gebrek aan havervlokken)
  • 20 g geraspte, verse gember
  • 225 g perenpuree (= ongeveer 1,5 peer gepureerd)
  • 150 g plantaardige yoghurt
  • 200 g agavesiroop, of een ander vloeibaar zoetmiddel
  • 2 sappige peren, geschild en in stukjes
  • 100 g rozijnen
  • 150 g geraspte pure chocola (of in grove stukken, als je dat liever hebt)
  • 4 tl baking soda (=bicarbonaat)
  • 4 el water
  • 4 el appelazijn

WERKWIJZE

Verhit de oven voor op 180 ˚C

Meng het bakpoeder, de kaneel, nootmuskaat, speltmeel en havervlokken door elkaar in een grote mengkom.
Maak een kuiltje in het mengsel.

Meng de perenpuree, yoghurt, agavesiroop, stukjes peer, rozijnen en chocola door elkaar.

Doe nu het mengsel met de perenpuree in het kuiltje van de droge ingrediënten. Roer voorzichtig om, en stop met roeren zodra alle droge ingrediënten zijn opgenomen.

Giet de bicarbonaat, de appelazijn en het water bij elkaar in een kommetje en roer voorzichtig om.
Meng dit rijsmiddel nu heel zachtjes door het beslag, zodat er zoveel mogelijk luchtigheid in blijft.

Giet het beslag in muffinvormpjes.
Bak ze 25- 30 minuten, tot de bovenkant bruin is.

RESULTAAT

Ik had 24 muffins van dit beslag. Dat lijkt veel, maar als je er al 3 als lunch eet ben je best snel door de voorraad heen. Bovendien woon ik niet alleen, dus met de hoeveelheid zit het wel goed.

De muffins rijzen met dit plantaardige recept niet zo goed als met opgeklopt eiwit (zoals het in één van de originele recepten staat beschreven), maar ze zijn nog altijd luchtig genoeg om muffins te zijn en niet te veel op cake te gaan lijken.

Wie gaat dit recept ook proberen? Ben jij een gemberliefhebber of juist niet? En wat eet jij het liefste als troosteten?

Comments

comments

2 comments on “Muffins met gember en peer

  1. Hmm, gember! Ik heb het nog nooit in een muffin gegeten, dus ik ben wel benieuwd om deze eens uit te proberen.
    Jammer van de negatieve reacties dinsdag; niets van aantrekken hoor: ’t is jouw leven en jouw keuze en dus is dat de goede, ongeacht of een ander dezelfde keuze zou maken of niet en zich in de jouwe kan inleven of niet!

Comments are closed.