Mama is student

“Wat is de kamer kaal, zelfs de kat in het portaal vindt de toestand abnormaal… mama doet de moedermavo” Dit liedje van Kinderen voor Kinderen 5 verscheen in mijn geboortejaar – het lijkt wel voorbestemd dat ik weer zou gaan studeren, als moeder zijnde. Vandaag is de eerste dag van mijn tweede jaar van mijn nieuwe studie.

resolve
www.geheugenvannederland.nl

MOEDERMAVO

Allee, ik zit niet echt op de Moedermavo, al heb ik mijn VoorbereidendWetenschappelijkOnderwijs-diploma wel behaald via het volwassenenonderwijs. Mijn middelbare schoolloopbaan was niet bepaald regulier namelijk. Hoewel ik tijdens mijn eindexamen nog geen moeder was, waren een aantal van mijn klasgenoten dat wel. Of vader. Of oma…

Uiteindelijk bleek mijn examenjaar mijn beste schooljaar te zijn geweest. Het was een ratjetoe van leerlingen die hun laatste kans hadden een diploma te halen, mensen zie om allerlei redenen veel vertraging hadden opgelopen en die niet meer tussen de pubers wilden zitten, ouders, oma’s, opa’s, laatbloeiers en nieuwe-kansers. De leraren namen ons serieus, dachten echt met je mee (want iedereen had een andere achtergrond en volgende een ander programma) en hielpen je zodat zo veel mogelijk mensen met een diploma hun jaar konden afsluiten.

(zie je geen filmpje? Klik hier)

STUDENT

Ooit ging ik naar ’t unief, toen werd ik thuisblijfmama en nu ben ik dus weer student. 30 jaar en nog geen dag in mijn leven gewerkt. Niet carrière-evident in elk geval. Misschien dat het er ooit nog van gaat komen, als ik mijn opleiding heb afgerond – bijvoorbeeld.

Voorlopig echter ben ik student Interieurvorming, en I love it. Het is veel, het is zwaar, het is moeilijk te combineren met de rest van mijn leven, maar het is ook een enorme verrijking om iets voor mezelf te kunnen doen. “Maandagavond, dinsdagavond, woensdagavond, aldoor is het laat, mama maakt ‘r huiswerk”. Schetsen, computertekenen, ontwerpen, freewheelen, maquettes bouwen en research doen. En bergen theorie leren.

TALENT

Ik weet inmiddels dat ik nóg harder zal moeten werken dan ik vorig jaar heb gedaan. Van mijn talent zal ik het niet moeten hebben namelijk. Want het leek er wel op dat ik aanleg had, maar nu ik bij allemaal gelijkgestemden zit blijkt dat toch wat tegen te vallen… Maar hee, ik ben er nog, ik doe nog mee, en vandaag vlieg ik er weer in!

“Wat is de kamer kaal, zelfs de kat in het portaal vindt de toestand abnormaal… mama doet de moedermavo”. Nog 3 jaar studeren – en dan weet ik vast ook hoe ik de situatie met die kale kamer kan oplossen.

 

Zou het iets voor jou zijn, terug in de schoolbanken?

Comments

comments

4 comments on “Mama is student

    1. Hmmm, ik denk dat dat wel meevalt. Zeker in deze tijd gaan mensen eerder verbouwen en kijken wat ze kunnen doen met de ruimte en de middelen die ze hebben in plaats van verhuizen of simpelweg alles eruit slopen en vervangen. Er is weer vraag naar kwaliteit en maatwerk. Een interieurarchitect kan daarbij helpen.
      Allee, de afgestudeerden van onze richting hebben toch bijna allemaal vlot een baan gevonden. Hopelijk houdt die trend nog even aan!

  1. Voltijds terug studeren zie ik mezelf niet meer doen, maar het kriebelt alweer om cursussen te volgen. Het is toch alweer drie jaar geleden dat ik nog iets moeilijks bijleerde en ik mis het wel om mijn hersenen te laten kraken 😉 Succes met je opleiding!

Comments are closed.