#Kookboekweek: De beste vegetarische gerechten van de wereld + GIVEAWAY

Ooit vond ik dat ik mezelf moest overhalen om meer verschillende keukens uit te proberen. ‘Keukens’ in de zin van: andere culinaire tradities ontdekken. Ik kook(-te) voornamelijk zoals ik van huis uit had meegekregen. Allemaal lekker en prima natuurlijk, maar ik  vond dat ik wat verder mocht kijken dan de macrobiotische geïnspireerde gerechten, de Italiaanse keuken en de vele ovenschotels en salades. Vol goede voornemens kocht ik in 2007 het boek “De beste vegetarische gerechten van de wereld” – want als ik het doe, doe ik het beste, dacht ik toen.

Je voelt waarschijnlijk al aankomen wat ik diep van binnen ook al wist: het boek bleef vrijwel ongebruikt. Ik ga het tijdens deze #Kookboekweek nog een kans geven en zal de recepten die mij het meest aanspreken overnemen.  Meer dan 220 onmisbare internationale recepten voor de moderne keuken – luidt de ondertitel. Daar zullen er toch wel minstens 3 tussen zitten die ik wil uitproberen. Welke ik heb bereid lees je in de loop van de week.

DE BESTE VEGETARISCHE GERECHTEN VAN DE WERELD

Het boek start letterlijk met een wereldkaart waarop per land staat aangegeven welk recept daar vandaan komt. De indeling van het boek is dan ook volgens 11 gebieden in de wereld, opgedeeld in culinaire overeenkomsten.

Elk hoofdstuk begint met een korte beschrijving van het gebied en de keuken. Vervolgens wordt er een expert aan het woord gelaten die de culinaire tradities goed kent, om daarna verder te gaan in een omschrijving van de belangrijkste ingrediënten van die bepaalde keuken.
Voor wie nieuwsgierig is naar andere eetculturen is dit een heel fijne indeling en structuur, en wie wil kan door dit boek echt een beter beeld krijgen van wat voor eten waar en hoe wordt bereid. Ik moet echter toegeven dat ik niet zo open minder ben – dat is alleen al te merken aan het feit dat ik voornamelijk recepten uit hoofdstuk 5 heb overgenomen: Midden-Oosten, Klein-Azië en de Kaukasus. Wat ze daar dan eten kan je in de loop van de week lezen – wanneer ik de geveganiseerde recepten hier zal posten.

Een pluspunt van het boek is dat elk recept begint met een beschrijving/ anekdote/ geschiedenis/ omschrijving, waardoor het boek meteen een stuk persoonlijker wordt dan wanneer het enkel kookhandelingen zou beschrijven. Een groot nadeel vind ik dat van lang niet alle recepten een foto is toegevoegd.

De 304 pagina’s zijn allemaal even zorgvuldig en duidelijk opgemaakt, en voor de culinaire globetrotter is dit dan ook een waardevolle aanwinst voor de boekenkast. Ik ben dat niet, zoveel zelfkennis heb ik inmiddels wel vergaard.

GIVEAWAY

Het mooie kookboek ten spijt: het is niet mijn genre.
Ik wil volledig plantaardig eten, en te veel recepten zou ik dan moeten aanpassen van vegetarisch naar veganistisch. Er zijn al genoeg ‘oude’ recepten uit mijn kookschrift die ik moet verplanten, daar wil ik geen nieuwe meer aan toevoegen. Het belangrijkste is echter dat ik niet reislustig genoeg ben om nieuwsgierig te zijn naar heel andere smaken.

Het is echter zonde dat ik er niet genoeg mee doe, dus het boek mag iemand anders meer inspiratie brengen. Ben jij wel benieuwd naar dit boek en wil je het graag winnen? Dat kan!

 • Laat een bericht achter uit welk land je graag eens een recept zou willen proberen.
 • Like mijn FaceBookpagina zodat je zeker de bekendmaking van de winnaar niet mist.
 • De winnaar wordt geheel willekeurig bepaalt door loting.
 • Meedoen kan t/m woensdag 15 maart.
 • Ik kan zowel binnen België als naar Nederland verzenden.

Wat is jouw favoriete keuken? En hoe eet-avontuurlijk ben jij aangelegd?

Comments

comments

6 comments on “#Kookboekweek: De beste vegetarische gerechten van de wereld + GIVEAWAY

 1. Ik ontdek wel al eens graag nieuwe keukens, maar doe het nog te weinig naar mijn goesting. Meedoen kan ik niet, omdat ik geen facebookprofiel heb, maar ik ben vooral benieuwd naar nieuwe Afrikaanse recepten, nadat ik ondertussen zelf Ethiopische gerechten uitprobeerde (zo’n lekkere kruiding!) en in Zuid-Afrika heel lekker vegetarisch at.

 2. Ik ben erg benieuwd! Ik probeer regelmatig meer vegetarisch te koken, maar mijn eigen inspiratie laat me gigantisch in de steek. Mijn man vindt dat als ik vegetarisch wil koken zelf met gerechten en alternatieven aan mag komen, maar dat vind ik knap lastig. Ik ben een echte receptenkoker, en heb weinig eigen inbreng. De wereldkeuken vind ik erg leuk, van Mexicaans tot Midden-Oosten tot Aziatisch, maar als ik er een mag noemen ben ik erg benieuwd naar Aziatische vegetarische gerechten. We hebben daar met de kinderen drie maanden gewoond en bijna alles wat we tegenkwamen was met veel vlees. De soort smaken vond ik heerlijk, dus vegetarische varianten vinden lijkt me geweldig!

  (En ik blijf het enorm leuk vinden hoe je schrijft Geertrui. Veel duurzamer dan ik momenteel voor elkaar krijg, maar vol inspiratie en met net zo’n groot gezin intussen :-). Ik leer graag van je bij!)

  1. Wow Fleur, wat een avontuur met de kinderen in Azië! Dat zou ik dan weer niet voor elkaar krijgen 🙂
   En dankjewel voor het compliment, lief.

 3. Klinkt als een heel leuk boek, maar ik ken mezelf: de kookboeken staan werkloos te wezen op het schap, en ik zoek toch meestal op op internet. Enkel de Homarus (en dan vooral “het product”) wordt regelmatig open geslagen.
  Verder hou ik wel van wereldkeuken: Italiaans, Mexicaans, Aziatisch,… Er wordt hier wel vanalles geprobeerd.

  1. Mexicaans kook ik ook wel graag! En ik heb ook wat lievelingen Aziatische recepten, maar het ontbreekt me aan tijd en energie om écht nieuwe dingen te proberen. Geeft niet, want nu eten we ook (bijna) elke dag lekker.
   Volgens mij klink ik nu als een enorme wat-de-boer-niet-kent-eet-hij-niet-boerin, maar volgens mij valt dat stiekem reuze mee 🙂

Comments are closed.