#Kookboekweek 2 – Armeense ovenschotel met aubergine

In tegenstelling tot deze Armemenserisotto komt onderstaand recept wel degelijk uit Armenië.  Het land is strategisch gelegen aan de poorten van Europa, Azië en het Midden-Oosten. De inwoners moesten duizenden jaren lang invasies, bezettingen en agressie doorstaan, maar het is ze gelukt hun eigen sterke culturele indentiteit, hun unieke alfabet en eigen taal te behouden. Dit recept weerspiegelt een deel van hun culinaire identiteit: liefde voor aubergine, noten, kaas, pasta, royaal gebruik van kruiden en het allerbelangrijkste: yoghurt. En ik – cultuurbarbaar!- heb het recept verplant tot een veganistische ovenschotel. Zonder kaas dus, en vooral: zonder echte yoghurt.

Toegeven, met dit recept speel ik een aantal keer vals. Ten eerste dus omdat ik het niet helemaal volgens recept heb gemaakt. Ten tweede omdat het helemaal geen seizoen is voor tomaten en aubergine. Ten derde omdat ik deze schotel al veel vaker heb gemaakt en het dus helemaal geen nieuwe try-out is. Ik ben dus finaal gezakt voor de #Kookboekweek-uitdaging, maar aangezien dit recept bijzonder goed geslaagd is deel ik het lekker toch!

INGREDIËNTEN

  • 100 g pasta
  • 1 aubergine, in dunne plakken
  • 250 ml sojayoghurt
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl gedroogde dille
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 trostomaten, in dunne plakken
  • 25 g geschaafde amandelen

WERKWIJZE

Verhit de oven voor op 180 ˚C.

Kook de pasta gaar in water dat zo zout is als de Middellandse Zee.

Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en bak de plakken aubergine aan beide kanten goudbruin in een laagje olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier (of degradeer een oude keukenhanddoek tot vetlap – dat bespaart weer afval).

Meng de yoghurt met het venkelzaad, de dille, versgemalen zout en peper en pers er het teentje look bij uit.
Schep de gekookte pasta hierdoor zodat deze gelijkmatig met de saus is bedekt.
Doe dit in een ovenschaal en strijk de bovenkant glad.

Bedek de pasta met elkaar overlappende plakken aubergine en tomaat.
Bestrooi ze met amandelen.

Bak de ovenschotel 20-25 minuten op 180 ˚C in de oven, tot de saus borrelt en de amandelen goudbruin zijn.

GEPROEFD EN GOEDGEKEURD

Aubergine is één van mijn lievelingse, dus dat zit sowieso wel goed. Dit is dan ook een regelmatig terugkerend gerecht in mijn receptenrepertoire. Niet het super snel te bereiden, de hele keuken het hele huis ziet blauw door het bakken van de aubergine, maar het is het waard. Vind ik.

De kinderen vonden de saus super lekker (het zijn echte venkelzaad-liefhebbers) maar ze zijn minder fan van de aubergine en tomaat. Gelukkig is de ovenschotel zo opgebouwd dat die makkelijk verwijderd kunnen worden. Zij kregen er losse kerstomaatjes bij – zo was iedereen blij.

Het volgende recept dat ik heb gepersonaliseerd is maïsbrood, dat recept houden jullie nog tegoed. Momenteel kan ik namelijk beter mijn mond maar houden, want ik deed stiekem veel meer knoflook in de schotel…

 

Comments

comments

8 comments on “#Kookboekweek 2 – Armeense ovenschotel met aubergine

  1. Ik kookte nog nooit iets Armeens, dus dit lijkt me heel lekker! (Inderdaad niet meteen het seizoen voor deze groenten, maar zo één keer en op een zondag ofzo, mogen we onszelf dat wel eens gunnen he 😉 ). Dankjewel voor het recept!

Comments are closed.