#Kookboekweek 1 – Spaghetti met kool, citroen en pangrattato

#Kookboekweek 1 -“Goed eten” van Dorien Knockaert

SPAGHETTI MET KOOL, CITROEN EN PANGRATTATO

Weer een cucina povera recept vandaag, de meer sexy naam van armemensenkeuken. Het is feitelijk niet meer dan koken met overschotjes, voorraad en goedkope ingrediënten, maar dan op een appetijtelijke manier. Denk aan broodpudding, verloren brood, croutons, frittata, soep, minestrone en pizza-met-beleg-van-restjes. Of spaghetti met kool, citroen en pangrattato: de culinaire benaming van gebakken broodkruim.

spaghetti kool citroen pangrattato

Droge broodkorsten hebben we allemaal op overschot, van kool heb je altijd te veel en spaghetti behoort bij de meesten tot de basisvoorraad. Het levert niet meteen het meest fotogenieke gerecht op, maar het is wel verantwoord op andere gebieden.

Zie hier een hedendaagse versie van traditionele overschotjeskost:

INGREDIËNTEN

  • 4 el grof broodkruim
  • 1,5 citroen (biologisch, want je gebruikt de schil, anders afspoelen met heet water)
  • knoflook
  • dunne koolslierten (spitskool is ideaal in de zomer, savooi in de winter)
  • 300 g spaghetti
  • olijfolie, peper, zout, cayennepeper of chilivlokken

WERKWIJZE

Maak de pangrattatto: verhit een laagje olijfolie in een grote pan en roerbak er het broodkruim in tot het bruint. Doe het in een bord, strooi er wat zout en peper op, rasp de gele citroenschil er heel fijn over en meng alles onder het broodkruim.

Fruit knoflook in wat olijfolie, voeg een snuif cayennepeper (of chilivlokken) toe en daarna de kool met wat zout.
Roerbak heel even, zet het vuur heel laag en laat de kool garen onder een deksel tot hij beetgaar is (de duur hangt af van de dikte van de stukjes kool).

Kook de spaghetti in ruim gezouten water.

Meng de beetgare spaghetti onder de kool.
Breng de pasta op smaak met citroensap, olijfolie eventueel nog meer cayennepeper/chilivlokken.

HET SOP IS DE KOOL NIET WAARD

Dit eten staat werkelijk in een mum van tijd op tafel. Ideaal voor mensen die last hebben van spitsuur in hun gezin of andere drukbezette personen. Of voor mensen die vergeten zijn om boodschappen te doen, na te denken over een maaltijdplanning of de tijd uit het ook verloren zijn. Ik geloof dat ik tot de absolute doelgroep behoor…

In het recept staat 1 knoflookteen aangegeven, maar aangezien ik nogal een lookfan ben heb ik er meer gebruikt.

De citroen en de cayenne zijn nogal overheersend, maar ik vond dat juist wel lekker. Mocht je daar niet zo’n liefhebber van zijn, dan gebruik je gewoon wat minder hiervan.

Voilà, zo simpel kan koken zijn.
Ben jij creatief met restjes in de keuken? Wat is je favoriete cucina povera?

Comments

comments