#Kookboekweek 1- Risotto met knolselderij en paddenstoelen

#Kookboekweek 1 -“Goed eten” van Dorien Knockaert

ARMEMENSENRISOTTO MET KNOLSELDERIJ EN PADDENSTOELEN

Ik was het woord “armemensen” al aan het intypen op Google, toen mijne frank viel dat het hier vast om “arme mensen” gaat. Wat die arme mensen te maken hebben met deze risotto? Het is een plantaardig recept, en dus hoeft er geen dure kaas en boter te worden gekocht. Eindelijk nog iemand die zegt dat veganistisch eten niet altijd duur hoeft te zijn!

risotto

Volgens mij moet de eerste foto waar risotto aantrekkelijk opstaat nog gemaakt worden, maar geloof me, dit recept is verrukkelijk!

RISOTTO

Als ik nog maar één ding in mijn leven zou mogen eten, dan zou het risotto zijn! Ik weet nog precies wanneer ik het voor het eerst at: bij mij thuis, samen met mijn grote zus een vriendin van haar. Die vriendin kookte toen voor risotto voor ons. Dat was weliswaar met kippenbouillon (dat moest volgens haar), roomboter en veel kaas, maar de vonk sloeg over en de liefde is nog altijd groot. Maar net zoals een relatie is ook dit recept mee aangepast aan wie ik ben en waar ik voor sta, dus hierbij presenteer ik een plantaardige versie van de Italiaanse klassieker. Grappig genoeg was de vriendin die mij risotto leerde kennis een naamgenoot van de bedenkster van het recept van de risotto die ik hieronder beschrijf:

Armemensenrisotto met knolselderij en paddenstoelen – recept van Dorien Knockaert

INGREDIËNTEN

 • 300 g knolsederij, in dobbelsteentjes
 • snufje gemalen korianderzaad
 • 1 ui, gesnipperd
 • enkele takjes tijm
 • 1 tl pimentón de la Vera, of laat het weg als je het niet hebt
 • 250 g risottorijst
 • 1 glas witte wijn
 • ca. 900 ml warme bouillon
 • 200 g paddenstoelen, in stukjes
 • 150 g gekookte kikkererwten of witte bonen
 • 3 el sesamzaad, of gomasio
 • takje peterselie
 • olijfolie, zout, peper, citroen

WERKWIJZE

Verwarm de oven voor op 225 C.
Roer de knolselderij in een kom om met een scheut olijfolie, peper, zout en koriander, zodat alle blokjes ingesmeerd zijn.
Verspreid ze over een beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten , tot ze zwarte randjes beginnen te krijgen.

Fruit intussen de ui met wat zout, tijm en pimentón de la Vera in olijfolie, in een grote pan.
Voeg de rijst toe en roerbak hem tot hij glazig wordt.
Blus af met de witte wijn en voeg dan soeplepel na soeplepel bouillon tot, tot de rijst gaar is.

Bak intussen paddenstoelen met wat olie in een schroeiend hete pan.

Pureer met een staafmixer de kikkererwten (of bonen) met een schepje bouillon en een scheut olie tot een puree.

Rooster het sesamzaad in een droog pannetje tot de zaadjes beginnen te springen. Niet te veel laten verkleuren.
Plet ze in een vijzel, met een theelepel grof zeezout erbij.
Nu heb je gomiasio gemaakt, dit is ook kant-en-klaar te koop (ik heb altijd een pot in huis, ideaal als om gerechten op smaak te brengen zonder veel zout te hoeven gebruiken!)

Roer de kikkererwtenpuree onder de risotto. Hij moet mooi smeuïg zijn.
Voeg de knolselderij en de paddenstoelen toe.
Breng op smaak met peper, zout en citroen.
Strooi er fijngesneden peterselie en sesam op.

HET SMELT ALS BOTER IN DE MOND

Door de vele stappen in het recept lijkt het alsof het heel veel werk is, maar eigenlijk valt het reuze mee. Tijdens het bereiden van risotto moet je namelijk toch al naast je fornuis blijven staan, dus dan kan je net zo goed ondertussen nog wat anders doen, toch?

Ik heb er een zwangerschapsversie van gemaakt, door de witte wijn weg te laten en extra peterselie toe te voegen. Alcohol verdampt wel bij een temperatuur van 78°C, maar de bereidingstijd van risotto is te kort om alle alcohol te laten verdwijnen. Peterselie daarentegen is ongeveer het gezondste dat een (zwangere) vrouw kan eten, vanwege o.a. het hoge ijzergehalte, foliumzuur en anti-oxidanten.

Meneer V. is niet zo’n grote risotto-liefhebber, en hij boud ook niet zo van paddenstoelen, maar “gelukkig” eet hij vaak genoeg niet mee. K. en M. zijn er echter dol op, net als ik. En dat deze romige risotto zonder kaas is bereid, dat merken we helemaal niet. Weer een mythe ontkracht.


Zou jij er aan kunnen wennen om risotto zonder roomboter en kaas te eten? Wie gaat dit recept proberen?

Comments

comments

7 comments on “#Kookboekweek 1- Risotto met knolselderij en paddenstoelen

 1. Hier ook een grote risottofan! Ik probeerde dit recept nog niet, maar moet dit precies dringend toch eens doen! Bij ons staat er vaak risotto met boschampignons op het menu, en in de lente risotto primavera (met asperges).
  Met peterselie ben ik hier wel voorzichtig, omdat ik niet immuun ben voor toxoplasmose… De peterselie uit onze tuin heb ik heel goed gewassen en ingevroren, dus ik denk niet dat het nog kwaad kan. Ik verkies nu de ingevroren boven verse!

  1. Ik ben ook niet immuun voor toxoplasmose, maar ik denk nu niet dat er veel mis kan zijn met de potjes uit de winkel. Wij hebben geen moestuin helaas! Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet de meest voorzichtige ben daarmee… Als ik 32 jaar niks heb opgelopen door altijd bio groentjes te eten uit eigen tuin (tot ik 20 was) en daarna uit groentenpakketten etc., dan acht ik de kans wel heel klein dat het net deze paar maanden mis zal gaan. Uiteraard was ik alles wel heel goed, maar eigenlijk niet grondiger dan ik anders doe.

   1. Welja, wij hebben thuis altijd poezen gehad, altijd groenten uit de moestuin gegeten en ik zat vaak met mijn handen in de aarde te wroeten (in de moestuin). Het zou echt al heel toevallig moeten zijn om de besmetting nu op te lopen. Volgens de gyne moet je vooral oppassen met rauw vlees, en laten we daar nu net geen last van hebben 🙂

    1. Idem hier!
     Maar ik weet dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap wel een stuk gevoeligere was voor dit soort waarschuwingen dan ik nu ben… Je mag er niet aan denken dat het nu juist wél zou gebeuren (!!!), maar mensen worden vaak zo bang gemaakt!

 2. Ha zusje, leuk dat je je eerste risotto samen met mij was. Ik kan me dat moment ook nog goed herinneren (de risotto minder).
  Zelf maak ik intussen de risotto altijd zonder wijn, die heb ik namelijk nooit in huis als ik zin heb in risotto, en dat smaakt prima. Ook gebruik ik nooit roomboter, goede risottorijst is door het kookproces van zichzelf al smeeuig genoeg. En de kaas? Die zet ik apart op tafel met een mooie parmezaan-rasp. Zo kan ieder zelf kiezen hoe plantaartig de maaltijd is.
  Overigens wel eens risotto van boekweit gemaakt? Ik vind het een aanrader! Zelfde procedure volgen. Met pompoen, paddestoelen en walnoten, hmmmmm!

  1. Met boekweit nog nooit gemaakt, maar wel geregeld met gierst. Toevallig heb ik net wel een enorme zak boekweit in huis, en nog geen graan gepland voor vanavond. Dat wordt dus boekweitrisotto met curryspruitjes!

Comments are closed.