#Kookboekweek 1- kookboek: Goed eten

Je kent ze vast wel, van die contactadvertenties waarin mensen zichzelf omschrijven als iemand die “houdt van lekker eten, een goed glas wijn, diepgaande gesprekken en lange wandelingen” (niet dat ik echt vaak contactadvertenties lees, maar het is gewoon algemene ontwikkeling om zulke voorbeelden te kennen, ahum). Tja, denk ik dan, de meeste mensen houden wel van “lekker eten”, of in elk geval van eten dat niet vies is! Is dat nu de beste manier om jezelf te onderscheiden van de rest en je eigen kwaliteiten aan te prijzen?

Goed eten

Ik hou ook van “lekker eten”. Mijn definitie daarvan is: vegetarisch, het liefst plantaardig, gewone porties in plaats van fotogenieke muizenhapjes, niet te ingewikkeld eten, pure smaken, eerlijke ingrediënten en eten met een verhaal. Ik hou van “goed eten”, net zoals Dorien Knockaert.

KOOKBOEKWEEK

Om mezelf wat meer uit te dagen om terug plezier in koken te krijgen, besloot ik in al me in september in te schrijven voor #kookboekweek. Dat is een initiatief van de blog Fiekefatjerietjes, waarin je wordt uitgenodigd om één week per maand minstens 3x een recept te maken uit een zelfgekozen kookboek. Niet alleen is dit een goede manier om eens af te wijken van het standaardrepertoire recepten waarin ik afwissel, maar tevens kan ik zo meteen de kookboekenkast onder de loep nemen en uitzoeken welke boeken ik wil houden en welke weg mogen.

Dat laatste is nodig, want ik HOU van kookboeken, maar in de praktijk kook er haast nooit uit. Ze staan nu prachtig te verstoffen op een plank in de keuken… dat heeft iets te maken met een dramatische eter, selectieve kinderen en een man die niet veel om eten geeft. Die contactadvertentie is dan ook niet de manier waarop we elkaar hebben leren kennen!

Nu vind ik dat kookboeken ook veel zeggen over de eigenaar ervan, dus dat is een extra reden om eens kritisch door mijn collectie te gaan. Een mooie selectie boeken kan duidelijk maken wat mijn idealen, waarden en uitgangspunten zijn in de keuken – en daarmee in de rest van mijn leven. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar het geeft toch een ander beeld als iemand boeken heeft staan over  barbecuerecepten, magnetronmaaltijden, snel en gezond eten, vergeten groenten, geheimen uit de keuken van sterrenchefs of stap-voor-stap-koken. Toch?

Ik trap deze challange af met één van mijn lievelingskookboeken, omdat dit een boek is dat leest als een roman. Ik heb de schrijfster gemaild of ik hier de komende dagen recepten uit haar boek mag publiceren, en ze was vereerd. Kwestie van juridisch net zo eerlijk te zijn als in de keuken.

GOED ETEN

“Goed eten” van Dorien Knockaert is een boek naar mijn hart. Alle recepten zijn vegetarisch en een paar zelfs veganistisch. Zo kent Dorien bijvoorbeeld het verhaal achter de zuivelindustrie, maar geeft ook aan dat ze het moeilijk vind om de kaas te laten staan. Die worsteling herken ik maar al te goed, en ik vind het fijn om dan te lezen dat het bij anderen die ook hebben.

Lezen ja, want behalve een heleboel recepten bevat het boek ook 15 teksten “over eten”, met nieuwsgierigmakende titels als “Niet aarzelen, picknicken” en “Het goede-moedersyndroom”. Daarin schrijft Dorien onder andere over haar persoonlijke ervaringen in de keuken, het ontstaan van recepten, belevenissen als ze op veldonderzoek gaat (letterlijk) en voedselfilosofie.

Goed eten

Elk recept begint met een korte introductie. Over de ontdekking van het recept, een mogelijke combinatie met andere gerechten of een anekdote. Dit geeft je echt het idee dat je bij haar in de keuken staat en een gezellig babbeltje doet terwijl er voor je gekookt wordt. Al moet je het in dit geval zelf doen.

De recepten zijn allemaal duidelijk uitgewerkt en bij de minder voor de hand liggende ingrediënten staat meestal vermeld waar ze te verkrijgen zijn. Een nadeel van de opmaak van het boek vind ik dat de recepten soms visa versa op een bladzijde staan, waardoor ik met vieze handen steeds de pagina moet omslaan. Dit zorgt er tegelijk voor dat mijn exemplaar, ook na pas een paar keer gebruikt te hebben, er meteen heel lievelingerigs uitziet door de smoezelige bladzijdes.

Goed eten

Het is soms spannend waar je een bepaald recept kan terugvinden, want de indeling van het boek is opgehangen aan de verhalende hoofdstukken over eten. Het is dus veel meer dan enkel een kookboek. Gelukkig, dan was het toch niet zo gek dat ik “Goed eten” de eerste keer heb gelezen in bed.

Achterin staan alle recepten alfabetisch gerangschikt per (hoofd-)ingrediënt én per soort gerecht, dus alles is echt wel terug te vinden. Bovendien is er nog een onderwerpregister, zodat je meteen weet waar je moeten zoeken naar informatie en Doriens persoonlijke ervaring over bepaalde ethische kwesties.

Niet bij elk recept staat een foto, maar fotograaf Ivan Put weet het boek wel op te waarderen door inspirerende foto’s van gerechten én de illustrerende verhalen over eten. Over “goed eten”.

“Goed eten” van Dorien Knockaert is uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen en o.a. hier te koop. Of bij Dorien zelf, als je haar een mailtje stuurt. Hoe lokaal kan het zijn, voor mij toch!

 

Morgen deel ik een recept van mijn lievelingseten. Ik hou namelijk van “lekker eten, een goed glas wijn, diepgaande gesprekken en lange wandelingen”.  Wat vind jij lekker eten?

 

Comments

comments

12 comments on “#Kookboekweek 1- kookboek: Goed eten

 1. Superleuk dat je meedoet! Dorien is inderdaad écht geweldig. ‘Goed Eten’ las ik vroeger eens uit de bib, omdat ik het toen niet zo breed had. Ik moet d.r.i.n.g.e.n.d dit boek aan mijn collectie toevoegen!

 2. Leuk dat je meedoet met Kookboekweek! ‘Goed Eten’ staat bij mij ook nog op de planning 🙂 ik ben vooral dol op de risotto met knolselder. De enige manier waarop ik knolselder met plezier eet, haha

  1. Voila, dat is ook mijn eerste recept van #kookboekweek 😉
   Ik ben juist grote fan van knolselder! Heel fijn geraspt als salade, in een puree met aardappels en gierst, in stukken uit de oven, in de tart tartin met witloof, knolselderij en appel uit “Goed eten”… super lekker!

  1. Dat staat toevallig voor vanavond op het menu! Verheug me er nu al op, zeker nu het zo koud is buiten. Ik <3 spruitjes

 3. Ik ben zo hard fan van Dorien! Alles wat ik al van haar maakte, was superlekker. Heb je “de moestuin van Mme Zsazsa”? Daar staan nog meer recepten van haar in, seizoensgebonden deze keer. Heel handig als je een moestuin of groentenpakket hebt.

  1. Die heb ik niet, al heb ik er wel al in staan bladeren in de boekhandel. Een moestuin heb ik niet (en ook onmogelijk plaats om er een te beginnen), maar ik koop wel voornamelijk seizoensgroenten. Misschien is het dan toch wel een bruikbaar boek… ik ga er nog eens naar kijken. Dankjewel voor de tip!

   1. Wij hebben het moestuingedeelte ook nog niet gebruikt (al is het wel de bedoeling om er ooit info uit te halen voor onze terrastuin), maar van de recepten zijn we enorm fan. Alleen al daarvoor vind ik het de aankoop waard!
    En Goed Eten, daar ga ik ook eens een kookboekweek mee doen; ik testte al een paar recepten, maar er staan er nog genoeg te lonken. Lang leven Dorien 🙂

  1. Geen kookboeken?!!
   Haal je inspiratie van internet of ben jij zo creatief dat je dat allemaal zelf kan verzinnen?

 4. Goed idee en klinkt inderdaad als een heerlijk kookboek.
  Denk inderdaad dat de kookboeken die je hebt wel wat over je zeggen, bij mij zijn het vegetarische/veganistische kookboeken, studentenkookboeken en een verzameling bakboeken. En dat klopt ook allemaal wel aardig 🙂

  En wat voor mij goed eten is: vooral veel groenten!
  Als die een gerecht niet overheersen vind ik het al snel ‘niet genoeg groenten’. Behalve als ik eens pannenkoeken eet ofzo 😉
  Verder inderdaad ook ruime porties (mijn vriend eet voor minstens 2), vegetarisch of veganistisch, niet teveel gedoe, al mag dat best wel eens. Afwisseling op je bord.

  Zoiets. Ben benieuwd naar de recepten!

Comments are closed.