Klankenbos Musica

Onderweg in de auto had ik eigenlijk al spijt van mijn verjaardagsuitstap-keuze: van ’t Stad naar Neerpelt is best ver. Tenminste, het is een eind rijden als je alleen maar gaat om er te wandelen – correctie: te gaan wandelen met kinderen die helemaal niet van wandelen houden. Gelukkig hadden we een hoger doel dan enkel bos en heide, we gingen naar het Klankenbos.

Klankenbos

Aangezien ik een uitje mocht kiezen op mijn verjaardag wilde ik weleens méér dan enkel een speeltuin. Ik wilde waar niet alleen de kinderen blij van worden, maar ikzelf ook. “Klankkunst in de publieke ruimte” is de omschrijving van de internationale collectie hedendaagse klankkunst in de openlucht – en dat klonk goed voor het hele gezin.

NATUUR

Het Klankenbos is gelegen op het Provinciaal Domein Dommelbos, achter Musica muziekcentrum. Het is niet groot, maar voor wie wil meer wil zien van de omgeving zijn er uitgestrekte bossen en prachtige heiden vlakbij.

Het Klankenbos is vrij toegankelijk, gratis, op elk moment van de dag. Een plattegrond met toelichting van bij de installaties kan je meenemen aan de verschillende ingangen van het bos. Buiten de beleving van de kunstwerken is het bos ook heel geschikt om tikkertjes standbeeld te spelen, je te verstoppen, loopwedstrijden te houden, in bomen de klimmen en van omhoog gekomen wortels af te springen. We hebben er dan ook niet gewandeld, ah nee, we zijn op ontdekkingstocht gegaan en hebben gespeeld.

Klankenbos zoemt, kraakt, zingt, kwettert en ruist. De kinderen roepen, zwijgen, lachen, spelen en jammeren. Eerbied voor de stilte in Klankenbos krijgt een andere invulling.

Klankenbos

CULTUUR

Zestien permanente klankinstallaties prikkelen op een heel bewuste manier om met geluid en stilte om te gaan. Het is een openluchtmuseum waar de actieve beleving centraal staat. En actief zijn – daar hebben ze geen moeite mee!

Bij elke installatie staat een bord met uitleg, zoals een museum betaamd. Voor de allerkleinsten en iets minder kleinsten staan er ook vogelhuisjes opgesteld waaruit klankopdrachten en tips klinken. Zo kunnen kinderen op eigen houtje het bos verkennen en op zoek gaan naar de reusachtige trompet, de schuddende kistenstapel, pratende planten, zingende kanaries en een toverfluit.

Klankenbos

Klankenbos

De lievelingsbeleving van de kinderen was de twaalf rode kastjes die als planten uit de grond zijn geschoten. Die reageren op spraak en op beweging, zij het op een heel onvoorspelbare manier. Enkele kastjes gebruiken orkestklanken die variëren naargelang men dichter of verder staat, terwijl andere stem- of omgevingsgeluiden opnemen. Door toeval ontstaat een verrassend samenspel gebaseerd op op het gebruik van de installatie in de loop van de dag. Eindelijk was er iemand iets dat mijn gekke dansjes wist om te zetten in een positieve reactie!

PRAKTISCH

Ja, het Klankenbos is best ver voor ons en het is er niet groot. Het was wel fijn om de kinderen enthousiast te zien worden van de ontdekkingen die ze deden, het gaf een toegevoegde waarde aan de bosbeleving. Het was fijn om nog eens kunst te voelen. Het was fijn om boslucht te ademen. Het was fijn dat de kinderen in de auto sliepen.

 • Provinciaal Domein Dommelhof
 • Toekomstlaan 5B
 • 3910 Neerpelt
 • www.musica.be
 • Gratis, altijd vrij toegankelijk
 • Parkeren kan aan de Toekomstlaan
 • Er zijn verschillende aanpalende gelegenheden om naar het toilet te gaan
 • Naast het klankenbos is er een speeltuin

Klankenbos

De ervaring van stilte vereist weinig woorden, maar ook de grote en kleine geluiden om ons heen laten zich moeilijk in taal vangen. Hoeveel lawaai maken jullie tijdens een bezoek aan het bos?

Comments

comments

2 comments on “Klankenbos Musica

 1. ik ben normaal ook redelijk stil in het bos, maar met kinderen is dat toch anders…
  Bedankt voor de tip alleszins, mijn schoonouders wonen in de buurt daar, dus dat kunnen we toch eens doen als we daar zijn!

Comments are closed.