Kinderboeken van de maand #3

FAVORIETEN VAN JULI 2016

Dit is geloof ik de meest onregelmatige rubriek ooit, maar gelukkig zijn we een stuk frequentere lezers dan dat ik een blogbericht post. Ook al zit er een gat van 5 maanden tussen #2 en #3 van deze serie, dat wil niet zeggen dat er afgelopen maanden niet gelezen is. In tegendeel, vanuit de zetel is dat ongeveer de best mogelijke activiteit die je samen met de kinderen kan doen. Vooral tijdens het voeden van de baby, dus wie weet hoeveel kennis F. straks al blijkt te hebben over Star Wars, literatuur en Nijntje…

Mathilda

Omdat wij allemaal van lezen houden en onze kennis graag delen zodat anderen misschien ideeën kunnen opdoen, mogen de drie Vosjes elke maand hun favoriete boek van de afgelopen weken opgeven, plus een algemeen informatieboek.

LIEVE WOORDJES

2210158

  • Lieve woordjes
  • Carl Norac & Claude K. Dubois
  • uitgeverij Gottmer

Lief verhaal over Lola de hamster die ’s ochtends wakker wordt met een mond vol lieve woordjes. Zoveel lieve woordjes dat haar wangen er bol van staan. Lola wil haar lieve woordjes graag kwijt, maat niemand heeft tijd voor haar. Ze wordt er boos van, maar de lieve woordjes laten zich door die boze bui niet tegenhouden en ze kán niet anders dan papa en mama vertellen hoe lief ze hen vindt.

M. is helemaal weg van dit boekje, dat we als kraamcadeautje kregen. Hoewel ik helemaal niet zo Amerikaans ben ingesteld dat ik een aantal keer per dag “I love you” zeg, is M. heel erg bezig met van wie ze allemaal houdt. Ze zegt het ook letterlijk – vooral tegen haar babybroertje. Misschien zou ik dit ook wat vaker moeten doen…

FIET WIL RENNEN

1001004006414762

Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich niet tegenhouden door de storm, al komt hij niet vooruit. Hij slaat de uitnodigingen af van andere dieren om te drijven, kruipen, kronkelen, vliegen, zwemmen en schuilen. Fiet wil rennen!

Dit meermaals bekroonde boek is al jaren favoriet bij de kinderen. Niet voor niets was onze racekat vernoemd naar het hoofdpersonage Fiet – al heeft de kat de smaak van het rennen een beetje té veel te pakken gekregen en is hij nooit meer teruggekomen van een wandeltocht… Vooral K. mist hem, dus lezen we steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw weer hoe Fiet tenslotte een oplossing vindt en tóch zijn doel kan bereiken. Hopelijk lukt het onze Fiet ook …

DE GROTE KLEINE KAPITEIN

De grote kleine kapitein

Meer dan 40 jaar geleden verscheen het eerste deel van deze trilogie over de kleine kapitein – een jongen die van een potkachel, een badkuip, een stoelpoot en een fietsketting zijn schip de ‘Nooitlek’ bouwt. Als de schroef, gemaakt van gesmolten bronzen centen, tenslotte ook nog klaar is, tilt een hoge golf het schip van het duin. De avontuurlijke tocht van de ‘Nooitlek’ met de kleine kapitein en zijn kornuiten Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje kan beginnen… Over onbekende zeeën varen ze, op zoek naar de vermiste matrozen van de Grijze Schipper, met de schat van de heer van Schrik en Vreze, steeds weer nieuwe avonturen belevend.

Vorig jaar las ik dit boek, of eigenlijk dus de drie boeken, ook al eens voor aan S. Nu wilde hij ze opnieuw horen – en ik lees ze met plezier. Het verhaal, het taalgebruik van Paul Biegel, de ongeëvenaarde prenten van Carl Hollander, de hoofdstukken die precies lang genoeg zijn en steeds meer eindigen met een enorme cliffhanger: wij genieten!

HET DIERENBOEK

Het dierenboek

Kom alles te weten over de evolutie van het dierenleven op aarde. Kijk en ontdek hoe ongewervelde dieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld. En lees de boeiende weetjes, zoals: Weet je wat er gebeurt als een haai zijn tanden verliest? Waarom zijn pinguïns zo’n goede ouders? Hoe communiceren bultruggen met elkaar?

Dit boek kreeg babyman F. cadeau: een kijk in de fascinerende wereld waarin is hij is geboren en waar hij hopelijk van kan inzien hoe bijzonder het leven is. Ik hoop dat hij zal beseffen wat voor fascinerende dieren er de wereld met ons mensen delen, en dat we zuinig moeten zijn op deze verscheidenheid – al genieten de grote broers en ik nu vooral van de prachtige illustraties.

 

Welke kinderboeken hebben jullie deze maand gelezen? We zijn altijd op zoek naar nieuwe titels, dus ik ben benieuwd welke tips jullie hebben.

Comments

comments

One thought on “Kinderboeken van de maand #3

Comments are closed.