Kinderboeken van de maand #2

FAVORIETEN VAN FEBRUARI 2016

Wegens omstandigheden zit er een gat van 5 maanden tussen #1 en #2 van deze serie, maar dat wil niet zeggen dat er afgelopen maanden niet gelezen is. In tegendeel, vanuit de zetel is dat ongeveer de best mogelijke activiteit die je samen met de kinderen kan doen. Dus: hierbij een nieuwe “kinderboeken van de maand”. Omdat wij allemaal van lezen houden en onze kennis graag delen zodat anderen misschien ideeën kunnen opdoen, mogen de drie Vosjes elke maand hun favoriete boek van de afgelopen weken opgeven, plus een algemeen voorleesboek én een informatieboek.

Mathilda

Als we de mogelijkheid hebben wordt S. apart van de kleintjes naar bed gebracht, zodat hij zijn eigen boek kan horen. Ze gaan wel allemaal tegelijk naar boven, maar het is ingewikkeld om met drie tegelijk een boek te lezen dat hen allemaal boeit. Meneer V. leest met S. een informatieboek (ik heb er een hekel aan om zoiets voor te lezen, vooral ’s avonds) en ik lees een verhaaltje met K. en S.

DE 10 KOEKJES VAN FELICIA

9200000047597254

 • De 10 koekjes van Felicia
 • Hilde Cuppens
 • uitgeverij Pelckmans

Tante Hilde is een bekende in Vlaams blogland. Ze maakt niet alleen poppen en poppenpatronen, maar laat hen nu ook een eigen leven leiden in dit leuke boekje. Het is niet mijn stijl poppen (ik hou van zonnekindpoppen), maar M. is dol op dit boekje.

In deze favoriet van M. gaat Felicia gaat op bezoek bij haar vriend Floris en neemt ze zelfgebakken koekjes mee. Onderweg ontmoet ze allerlei dieren die elk op hun manier om een koekje vragen. Een koekje om te plezieren, te troosten en te vergeven, eentje tegen de honger en tegen verdriet … Maar zal er nog een koekje over zijn voor Floris?

Het is een aandoenlijk aftelverhaal op rijm met poppen en dieren in de hoofdrol. Naast het verhaal vind je ook het recept van de koekjes en tips om maskers van alle dieren uit het boek te knutselen. Die maskers vind vooral K. erg interessant… dus we kunnen dit verhaal niet lezen zonder dat ik weer een belofte moet doen over het maken van een masker.

OVER EEN KLEINE MOL DIE WIL WETEN WIE ER OP ZIJN KOP GEPOEPT HEEFT

666781106

 • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
 • Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch
 • uitgeverij C. De Vries – Brouwers

Allereerst is het wel belangrijk om te weten dat het hier gaat over de Nederlandse betekenis van poepen. In Vlaamse context is dat anders wat raar… Ik kan de tekst meestal wel aanpassen, en bovendien weten de kinderen nog niet wat die andere betekenis dan wel is…

Het verhaal gaat over een kleine mol die een keutel op zijn kop krijgt. Hij loopt verschillende dieren langs om te weten te komen wie er op zijn kop heeft gepoept. Elke potentiële dader laat zijn kaka zien tot een paar vliegen hem helpen de dader te ontmaskeren. De mol neemt dan op grandioze wijze wraak.

Een beter thema is er haast niet mogelijk voor kleuterhumor. K. smult hiervan, het is lachen op maat van een 4-jarige, al vinden de anderen het ook leuk. Pipi en kaka doen het altijd goed! Het verhaal sluit perfect aan bij de tekeningen en zintuigelijke waarneming van de mol is passend beschreven. Dit is een tijdloze klassieker die het goed doet bij elk kind. Of ze moeten smetvrees hebben, dan misschien iets minder.

HET JONGENSBOEK

1001004005513900

 • Het jongensboek
 • Conn & Hal Iggulden
 • uitgeverij Harmonie

Dit boek kreeg S. bij zijn geboorte van mijn broer. In dit handboek staat volgens hem zowat alles in staat wat een echte jongen moet weten. Niets over games, computers en iPods, wel een bonte verzameling tijdloze informatie over papieren vliegtuigen en bootjes vouwen, knikkeren, knopen maken, trucs met munten, een skelter, boomhut, periscoop maken, informatie over dinosaurussen, sterren, insecten, beroemde veldslagen, geheime codes, eerste hulp, onzichtbare inkt, wat Latijn, grammatica en Multatuli, de spelregels van (tafel)voetbal, cricket, schaken en poker, verschillende leeslijsten (strips, gedichten etc.) en twee pagina’s over… meisjes.

S. blijkt ook écht een jongen te zijn die houdt van weetjes en techniek, van informatie en kennis. Dit boek is hem op het lijf geschreven, en ik leer met hem mee.

DE METRO VAN MAGNUS

1001004008504331

 • De metro van Magnus
 • Joke van Leeuwen
 • uitgeverij Querido

Dit boek las ik bijna twee jaar geleden al eens voor op vakantie, maar nu de jongens van Sinterklaas een verzamelbundel van Joke van Leeuwen heeft gekregen zijn we opnieuw begonnen.

Ik hou van de kinderboeken van Van Leeuwen. De tekst en tekeningen die door elkaar lopen, op elkaar aansluiten, elkaar nodig hebben en elkaar versterken maken er zoveel méér van dan enkel een voorleesboek. Magnus tekent zijn eigen metrolijn en komt daar plots ook echt in terecht. Hij ontmoet er figuren die hij helemaal niet zelf had verzonnen, maar die “gewoon” lijken te bestaan. De karakters van de personages sluiten goed aan bij de naam van het metrostation waar Magnus ze ontmoet, en hierdoor laat Van Leeuwen weer eens zien wat voor taalvirtuoos ze is. Wij houden ervan!

EEN BABYT’TJE OP KOMST

1001004011545693

 • Een babytje op komst
 • William & Martha Sears
 •  uitgeverij Deltas

Willam & Martha Sears zijn boegbeelden als het gaat over natuurlijk ouderschap. Hij is kinderarts samen met zijn vrouw schreef hij dit boek voor aanstaande broers en zussen. Er wordt nadruk gelegd op de positieve kant van het uitbreiden van het gezin, en de rol die grote broer of zus daarin kan spelen.

Wat ik vooral fijn vind aan dit boekje is dat het ingaat op de beleving van de kinderen. Hoe mama zich kan voelen wordt vergeleken met ervaringen die ze zelf kennen. Er wordt benadrukt dat ze nu “grote helper” worden. Nu mogen ze gewoon zichzelf blijven van mij en hoeven ze echt niet te helpen, maar het geeft wel een stukje betrokkenheid en positiviteit aan. Bovendien wordt er expliciet gezegd dat hoeveel tijd mama ook zal doorbrengen met de baby, de oudere kinderen super belangrijk blijven en er altijd mogen zijn. Daarnaast is het heel fijn dat de baby in het boekje bij papa en mama mag slapen, veel gedragen wordt in de draagdoek, borstvoeding krijgt en meteen getroost wordt als hij/zij moet huilen… Dat is de manier waarop ook wij met de nieuwe baby zullen omgaan, dus dan is dit een stuk herkenbaarder dan flessen en spenen.

In aparte informatiekaders staat extra uitleg voor wie nog meer wil weten hoe het nou zit met een baby in de buik. Nu vind ik de “gewone” tekst al moeilijk genoeg voor de kinderen, dus ik pas deze al aan. De oudste zou dit wel allemaal moeten kunnen begrijpen, maar zolang hij er niet specifiek naar vraagt vertel ik ook niet alles!

Welke kinderboeken hebben jullie deze maand gelezen? We zijn altijd op zoek naar nieuwe titels, dus ik ben benieuwd welke tips jullie hebben.

Comments

comments

4 comments on “Kinderboeken van de maand #2

 1. Leuke berichten, dit! Want ook al lopen er hier geen kinderen rond, er zijn er wel veel in de familie- en vriendenkring en daar kopen we al wel eens graag een boek voor. Inspiratie daarvoor is dus altijd leuk, zeker omdat we er zelf niets van afweten.

  Wat wij al cadeau deden:
  – Garage Gust van Leo Timmers
  Mooie tekeningen, veel fantasie en veel extra ontdekkingen naast het verhaal zelf (vb. telkens een ander vogeltje dat verschijnt en als het nacht wordt is dat dan een uil)
  We deden het cadeau aan een kindje dat het al had en er ongelooflijk fan van was, zodanig dat de ouders al van plan waren om het boek zelf cadeau te doen aan een vriendje van de zoon (dat is dan ons boek geworden 😉

  – Hoera, er is post van Marianne Dubuc
  Over postbode muis die iedereen zijn post brengt. Hele schattige tekeningen en heel leuk hoe de verschillende dierenhuizen getekend zijn. Zo heeft vb. het konijnenhol een aparte keuteltjeskamer en bezit de ekster veel juwelen en een horloge (en hangt er op de stam van zijn boom een affiche dat hij gezocht wordt voor diefstal).

  – Een boek van Herve Tullet
  Omdat we al beide bovenstaande boeken kochten, lieten we dit uiteindelijk liggen, al heb ik heel lang getwijfeld. Grafisch heel simpel, want er zijn enkel bolletjes te zien, maar heel interactief: door op het ene bolletje te duwen, gaat het licht uit, het andere zorgt ervoor dat er plots meer bolletjes bijkomen, je moet schudden met het boek en dan vliegen de bolletjes alle kanten op. Leek mij heel tof!

  – Het boek zonder tekeningen van B.J. Novak
  Ook dit gaven we cadeau aan een kind dat het al bleek te hebben (echt, kinderen zijn blijkbaar moeilijker te verrassen dan volwassenen!), maar zo weet ik wel dat het een graag gelezen boek is. Een boek zonder tekeningen dus, maar met een leuke tekst, waarbij de voorlezer een beetje belachelijk gemaakt omdat hij onnozele woorden en uitspraken als “ik ben een aap” moet zeggen. Grappig dus voor de kinderen als de ouder het voorleest 😉

  1. Leuke tips!
   Leo Timmers vinden ze hier ook leuk, en het boek zonder tekeningen hebben we ook een tijd stukgelezen. De andere ken ik niet, maar ik ga er eens naar op zoek. En ik vind het leuk dat je met titels komt, dankjewel daarvoor.

 2. Leuk overzicht! De 10 koekjes van Felicia is van Uitgeverij Van Halewyck, hoor. Uitgeverij Pelckmans nam Van Halewyck over, maar Van Halewyck blijft gewoon apart bestaan.

  1. Je hebt gelijk! Op het boekje staat het ook juist, maar ik heb me gebaseerd op de info van bol.com. Gelukkig dat er hier iemand komt meelezen uit de uitgeverswereld :-), dankjewel voor de correctie!

Comments are closed.