Kinderboeken van de maand #1

FAVORIETEN VAN SEPTEMBER 2015

Een nieuwe serie op mijn blog: kinderboeken van de maand. Omdat wij allemaal van lezen houden, en onze kennis graag delen zodat anderen misschien ideeën kunnen opdoen. Daarom mogen de drie Vosjes elke maand hun favoriete boek van de afgelopen weken opgeven, plus een algemeen voorleesboek én een informatieboek.

Mathilda

Toevallig zijn deze maand alle drie de favoriete boeken zonder tekst, ontdekte ik toen ik deze post aan het schrijven was.

EEN NIEUWE DAG

9200000022728117

 • Een nieuwe dag
 • Ronald Heuninck
 • uitgeverij Christofoor

M. is dol op dit tekstloze, kartonnen boekje en wil het het liefst 6x op een dag “lezen”. Het gaat over het ritme van de dag van een meisje. Ze staat op, geeft haar pop eten, voert de eendjes, helpt met koken, speelt in de speelkamer en gaat weer slapen. Bij elke bladzijde zingen we een liedje en vertel ik hetzelfde, al probeer ik te variëren in woordkeus om zo meteen M.’s woordenschat wat te vergroten. Al werkt dit niet altijd en verbetert ze mij soms als ik een sleutelwoord niet heb genoemd.

Toen ik klein was hadden we dit boekje ook thuis, dus het is ook een stukje jeugdsentiment. De zachte kleuren en de zoete tekeningen doen wellicht wat nostalgisch aan, maar ze passen perfect bij de uitstraling van de Steinerschool.

DE GELE BALLON

1001004001954443

 • De gele ballon
 • Charlotte Dematons
 • uitgeverij Lemniscaat

K. kiest dit boek elke keer als hij aan de beurt is om het bedtijd-verhaal te bepalen. Tot grote ergernis van zijn broer, want dit betekent dat er om de avond niet wordt voorgelezen maar een spelletje wordt gespeeld. “Ik zie, ik zie, wat jij niet niet ziet” is natuurlijk een perfect spel voor dit boek. Elke bladzijde toont een ander deel van de wereld, en is volgetekend met mensen, huizen, natuur, voertuigen, een stukje geschiedenis, woordgrapjes, bekende figuren, een blauw autootje, een fakir op een vliegend tapijt, een boef en een gele ballon. Het is al een heel gezoek om alle details te zoeken en te bekijken, maar als je dan ook nog per kleur moet gaan zoeken wordt het helemaal lastig.

Net zoals de andere boeken van Charlotte Dematons is dit een sfeervol boek waarin je kan blijven kijken. Steeds valt er weer wat nieuws te ontdekken, zowel op kinderniveau als voor de volwassene. Het is echt een boek dat kinderen ook zelf kunnen “lezen”, juist omdat er geen woordelijk verhaal in staat.

DE GROTE OORLOG

9200000022685843

 • De Grote Oorlog
 • Martijn van der Linden
 • uitgeverij Lannoo

S. is de man van de weetjesboeken. Het liefst wil hij altijd informatieve boeken horen, maar zelf vind ik dit niet zo leuk om voor te lezen voor het slapengaan. Dit kijkboek over de Eerste Wereldoorlog is een mooi compromis tussen een prentenboek en feiten over de Grote Oorlog. Deze oorlog vindt S. heel fascinerend, omdat hij op school heeft gehoord hoe België hierbij betrokken was. Sindsdien komen de meest interessante en gruwelijke vragen hierover naar voren, meestal ook nog op ongelegen momenten. Ik vind het echter bijzonder hoe hij zich in een onderwerp kan vastbijten, en die informatiehonger wil ik graag proberen wat te stillen.

In dit boek staan 10 grote, prachtig geïllustreerde kijkplaten. Achteraan in het boek staan 100 feiten over de oorlog, gekoppeld aan één van die prenten. Het is jammer dat dit niet met een flapje is gedaan, want nu moeten we steeds wisselen tussen de kijkplaat en de tekst. Misschien dat S. binnenkort wel alle feiten uit zijn hoofd kent, maar ik moet toch steeds even terugbladeren en dat is jammer.

DE KLEINE HEKS

image.php

 • De kleine heks
 • Otfried Preusler
 • uitgeverij Lemniscaat

De Kleine Heks is pas 127 jaar oud, en dat is helemaal niet oud voor een heks. Daarom mag ze nooit meedoen met de grote heksen. Als ze het stiekem toch probeert wordt ze betrapt en moet ze beloven een goede heks te worden. Ze besluit dus zoveel mogelijk mensen en dieren te gaan helpen, maar blijkbaar hebben de grote heksen een ander idee van “goed” dan de Kleine Heks en haar raaf Abraxas…

Het voorleesboek van de maand was er dit keer een uit mijn eigen kast. Het is wederom jeugdsentiment, maar heksen zijn nu nog even actueel als toen het geschreven werd in 1957. S. vond het een super leuk boek. K. beweerde dat hij het saai vond, maar dát geloof ik niet. De hoofdstukken zijn niet te lang en er staan zwart-wit illustraties in het boek. Inmiddels is het boek niet meer nieuw te verkrijgen, maar het is absoluut de moeite om er naar op zoek te gaan in de bibliotheek of het tweedehands circuit.

AFVAL EN RECYCLING

1001004011332002

 • Afval en Recycling
 • Alex Frith
 • uitgeverij Usborne

De jongens zijn dol op systemen en machines. Bovendien hebben ze een groot hart voor het milieu (hoera!). Dit flapjesboek over afval en de verschillende vormen van afvalverwerking en recycling sluit dus naadloos aan op hun interesses. Er is veel te zien op de bladzijden en de tekst achter de flapjes geven vaak nog wat extra informatie over een bepaald onderdeel in het verwerkingsproces.

We lezen bij dit boek meestal één bladzijde per keer, meer informatie kunnen we toch niet aan. De oudste zou al wel wat dieper op de materie willen ingaan, maar voor de kleuter is dit echt meer dan genoeg feitenkennis. De vormgeving is precies op maat van de kinderen. Wij houden van de Usborne flapjesboeken!

 

Welke kinderboeken hebben jullie deze maand gelezen? We zijn altijd op zoek naar nieuwe titels, dus ik ben benieuwd welke tips jullie hebben.

 

Comments

comments

2 comments on “Kinderboeken van de maand #1

Comments are closed.