Kamperen in de Morvan #2

WEGGAAN ALS JE WEG BENT

Want we moeten weer vroeg op
Voor een tochtje naar de top
Van die mooie hoge berg in de omgeving
Nee ik heb totaal geen trek
In vakantie vin-je-’t gek
Dat ik het allerliefste morgen maar niet meeging
En bij ieder bossie hooi, roept mijn moeder: “oooh wat mooi!”                                                         
Ik had liever op de camping willen blijven!        

Deze klassieker van Kinderen voor Kinderen voorspelde in 1989 al wat mijn kinderen anno 2015 zouden denken.

IMG_3504

WEGGAAN

Voor de kinderen was het niet altijd duidelijk waarom we een uitstap wilden maken. “We zijn toch al weg?” was de nieuwe waarom-vraag. Want hoewel zij het liefste de hele dag op de camping wilden spelen en zwemmen, hadden Meneer V. en ik wel de intentie om ook wat van de omgeving in de Morvan te zien. Aan pretparken en mega speeltuinen doen we niet, maar aangezien de kinderen in de meerderheid zijn hebben zij wel een belangrijke stem in het dagprogramma. Hoe schipper je verantwoord tussen alle belangen?

NATUUR

Lange wandelingen maken zit er momenteel nog niet in voor ons, maar met de juiste voorbereidingen én beloften over de eindbestemming, zijn we toch op klautertocht gegaan naar de waterval. Natuurlijk vonden de jongens het geweldig, ondanks al het gemopper van te voren. Natuurlijk huppelden zij zonder moeite de berg op, terwijl ik (met M. op de rug) en Meneer V. (met alle tassen op de rug) hen hijgend probeerden bij te benen. En natuurlijk vonden ze de waterval zo geweldig dat ze niet meer weg wilden. En natuurlijk waren ze vooral véél te moe om terug te lopen…

IMG_5309

CULTUUR

Wegens extreme hitte hebben we de stad die ik graag wilde bezoeken overgeslagen, en dus ook het bijbehorende museum. Gelukkig hadden we een goed alternatief gevonden: een “museum” waar de kinderen wel héél enthousiast van werden!

IMG_5300

IMG_5303

We zijn naar Château de Savigny geweest, een kasteel met een geweldige verzameling van een knettergekke kasteelheer:

één van de uitgebreidste collectie prototypes ABARTH racing cars ter wereld,
80 straaljagers in het kasteelpark
2400 modelvliegtuigjes
250 motorfietsen, gebouwd tussen 1902 en 1960
Straddle tractors uit de jaren 1946-1956
20 brandweerauto’s
En een wijnmuseum mét proeverij, zodat de ouders weer kunnen bekomen van het gejoel van hun uitgelaten kroost.
We hebben onze ogen uitgekeken en de kinderen renden dollen van het ene voertuig naar het andere. Op deze manier is het leuk om kinderen op een voorzichtige manier te laten oefenen met het kijken naar een “tentoonstelling”, in plaats van dat ze meteen een oldtimer inpalmden als speelobject. Onze rouwdouwers bevinden zich nog in de beginnersfase van het leren kijken, maar ik hoop ze binnenkort toch mee te kunnen nemen naar een echt museum, zonder dat ze daar meteen het alarm laten afgaan…

KLASSIEKERS

Picknicken, zwemmen in een meer, boodschappen doen in de hypermarché en wassen in de wasserette zijn gouwe ouwe. Entertainment van de bovenste plank is het niet, maar het blijven echte vakantie-uitstappen die erbij horen.

Maar het allerbeste bovenste hoogtepunt van de eerste vakantiehelft was toch wel dat S. de botenrace van de camping had gewonnen. Zie je wel dat je dus helemaal niet weg hoeft als je al weg bent?!

IMG_5364

Hoe stellen jullie een vakantieprogramma samen waar iedereen blij van wordt?

Comments

comments

2 comments on “Kamperen in de Morvan #2

  1. S. heeft ook wel een prachtige boot gemaakt! Daar blijf je toch graag voor “thuis” op de camping. Mooi hoe je een evenwicht zoekt tussen alle belangen!

Comments are closed.