Kamperen in Bretagne #1

Vanaf de camping in de Morvan zijn we nog een week naar Bretagne geweest, omdat S. zo graag naar zee wilde. Vanuit midden Frankrijk was het gebied waar wij zaten een compromis tussen “een aanzienlijke kans op mooi weer” en “niet té ver terugrijden”. De terugweg viel inderdaad goed mee, en het weer… tja, typisch Bretons. Gelukkig hou ik van lokale en authentieke elementen, en stiekem waren de regenbuien ook best welkom na de droge hitte in de Morvan. En het uitzicht vanuit onze standplaats was ronduit spectaculair!

IMG_0079

Als kind was ik al eens naar het grensgebied Normandië – Bretagne geweest. Dat had als voordeel dat er nog vaag herinneringen in mijn hoofd zaten aan de uitstappen die we daar maakten. Toen logeerden we echter bij kennissen in hun vakantiehuis, en dit keer moest ik op zoek naar een camping. Met zwembad uiteraard, want daar waren we inmiddels aan gewend.

CAMPING

Het is een raadsel waar toch steeds al die kamperende Nederlanders vandaan komen! Opvallend genoeg ook nog meestal uit het oosten van het land. In tegenstelling tot de camping in de Morvan had deze camping geen Nederlandse eigenaren, maar toch was het aandeel in geel/zwarte nummerplaten bijzonder hoog. De camping was mooi, de zonsondergang was fantastisch te zien vanaf onze standplaats, maar verder vond ik het geen bijzondere kampeerplek. Gelukkig maakte de omgeving veel goed.

STRAND

Hoewel we uitkeken op zee was het strand hemelsbreed toch zeker 5 km van ons vandaan. Dat leverde de eerste avond nog een flinke driftbui op; “noem jij dit een camping bij de zee?!” S. had ergens wel een punt, want nu moest we alsnog met de auto naar het strand. En als we dan ein-de-lijk op het strand waren was de zee nóg een kilometer verderop…

De baai van Mont Saint-Michel is prachtig met een lappendeken van polders, kwelders en zandbanken. Het zeelandschap heeft er de grootste getijden van de Franse noordwestkust, waar sowieso al een groot verschil is tussen eb en vloed. Ongeveer 1x per 15 jaar loopt dat verschil op tot 14 meter, maar de rest van de tijd is het ook al spectaculair.

Heel mooi allemaal, maar als je in het water wilt spelen vindt je die eb alleen maar vervelend!

IMG_5422

OMGEVING

Bretagne is een spannende mix van kitscherige bloemenhuisjes en stijle kliffen, eindeloze zandstranden en woeste golven, popperige dorpjes en sterke vestingstadjes, lieflijke baaitjes en ruige natuur. En het is er toeristisch…

Natuurlijk trokken we er weer op uit om de omgeving te verkennen, en dit keer waren de kinderen er al wat meer aan gewend. ” Wat is het plan van de dag?” werd dan ook steevast gevraagd, nadat de stokbroden en croissants waren verorberd. Wel, over de uitgevoerde plannen lees je hier.

IMG_5419

Ben jij weleens in Bretagne geweest?

 

 

Comments

comments

2 comments on “Kamperen in Bretagne #1

    1. Ik heb Etretat even opgezocht en dat ziet er inderdaad ook super mooi uit! Wie weet komen we daar ook nog eens terecht 🙂
      Morgen kan je lezen wat we het leukst vonden in Bretagne, wellicht herken onze uitstapjes wel!

Comments are closed.