Iittala Teema als duurzaam servies

Over de vraag welk servies ik wilde kopen ter vervanging van onze goedkope brol, heb ik ettelijke maanden nagedacht.  Hoewel ik dacht dat ik een heel simpele wens had, had ik blijkbaar het nogal een veeleisende vraag. Waar ik dan zo veeleisend in ben geweest? Ik wilde een sterk ontwerp van uitstekende kwaliteit dat voorlopig nog verkrijgbaar is zodat ik altijd kan bijkopen of aanvullen. Niks bijzonders, dacht ik, het leek mij dat dat een basisvoorwaarde moet zijn wanneer een servies op de markt wordt gebracht. Niet dus.

Teem Iittalla

Ik wilde een tijdloos design dat nooit wordt weggegooid. En dat is precies wat het Finse Iittala ook wil. En de serie Teema heeft precies wat ik allemaal zocht in servies. Bovendien is het een ontwerp dat al sinds 1952 verkrijgbaar is. En iets dat al 64 jaar wordt verkocht zal ook wel niet zomaar verdwijnen, ga ik vanuit.

SERVIESMODE

Als er één categorie oververtegenwoordigd is in tweedehands-winkels, dan is dat servies. En als er in een woonwarenhuis één afdeling is waar de producten als warme broodjes over de toonbank gaan, dan is dat… juist, de serviesafdeling. Zeker het goedkopere vaatwerk gaat in stapels tegelijk de winkel uit, en eigenlijk is dat niet verwonderlijk. Degelijk servies is vaak behoorlijk prijzig, en als er voor dat zelfde geld ook het driedubbele gekocht kan worden is de keus voor veel mensen snel gemaakt.

Het probleem van die winkelketen-partijen is echter dat de kwaliteit vaak (niet altijd!) al net zoveel te wensen overlaat als de originaliteit. Eens een deel van gekochte het serviesgoed is gesneuveld, beland het restant vaak bij de kringloopwinkel. Immers, de collectie van zulk soort servies wisselt met zo’n regelmaat dat het vaak niet meer te krijgen is tegen de tijd dat je je eigen stapel eigenlijk zou willen aanvullen omdat er zoveel kapot is. Dat betekent: een heel nieuw servies kopen, dus een investering maken, en dan lonkt die discountwinkel toch wel heel verleidelijk…

KRINGLOOP

En zo ligt de kringwinkel vol met borden van dubieuze kwaliteit, in alle soorten en maten, in alle tinten wit en met allerlei dessins. Gelukkig zijn de schappen meestal aangevuld met bergen geweldig, vintage servies. Het “probleem” van die patronen is vaak dat ze midden op het bord staan of veel kleur bevatten, en dat vind ik prachtig bij lege borden, maar storend als ik er eten op dresseer. Ik vind het super gezellig staan als andere mensen allemaal verschillend serviesgoed hebben, maar ik ben er zelf te controlfreakerig voor om daar dagelijks van te kunnen eten. Dat laat ik graag over aan de Pinterestigen onder ons.

Qua duurzaamheid scoor ik dus slechte punten dat ik mijn servies niet tweedehands heb gekocht. Economisch gezien was dat ook een stuk aantrekkelijker geweest. En origineler, want wie heeft er nu nog een Zweeds bord uit de collectie van 1990?

Ik heb echter gekozen voor een servies dat mijn kleinkinderen later naar de kringwinkel zullen brengen. Niet omdat het dan versleten is, maar omdat ze het kotsbeu zijn!

images

TIJDLOOS

De doorbraak van Iittala was al een feit in de beginjaren van het modernisme en functionalisme in de jaren dertig en veertig. Iittala was een van de eerste bedrijven die decoratieve serviezen inruilde voor vooruitstrevend Scandinavisch design en baande daarmee de weg voor blijvend design.

Iittala laat zich leiden door haar erfgoed op het gebied van Scandinavisch design, haar toewijding aan vakmanschap en ontwerpers met een visie. Vanuit die gedachte creëert Iittala voorwerpen die een eenheid van functie, vorm en kwaliteit zijn en waarom haar filosofie van essentieel design duidelijk naar voren komt. Objecten van Iittala zijn met recht designiconen, die staan voor essentie en bedoeld zijn voor dagelijks gebruik, van generatie op generatie.

TEEMA

Het Iittala Teema servies is essentieel design, gebaseerd op de drie basisvormen: cirkel, vierkant of driehoek. Zo is het veelzijdig en eindeloos combineerbaar. Zoals ontwerper Kaj Franck ooit zei: “Kleur is de enige versiering die nodig is.”

Het geheim van Iittala Teema was de revolutionaire manier van denken van Kaj Franck. Functionaliteit, dat is de basis van Teema: een kop zonder oortje kan ook als kom worden gebruikt, een bord dat je voor koken én opdienen kunt gebruiken, eten bereiden in overvaste schalen die direct uit de oven prachtig op de eettafel staan – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Iittala Teema is volgens velen het toppunt van Fins design: het hoeft niet op te vallen. Dankzij het behoudende, bescheiden ontwerp en de functionaliteit wordt het juist met de dag beter. De designfilosofie van Franck is de ziel van Iittala en is in zijn puurste vorm terug te zien in Teema: het ontwerp is tijdloos, ze zijn multifunctioneel en van hoge kwaliteit. Voor Franck was de kleur op zich het decor.

HOEVEELHEID

Eigenlijk kan ik maar één nadeel noemen, en dat is de prijs. Daarom hebben we vorig jaar een stapeltje borden gekocht, en kwam er pasgeleden een kleine aanvulling bij. Ja, dit is inderdaad een voorbeeld van een luxe-investering, en je kan je afvragen of dat gerechtvaardigd is als mensen een duurzame aankoop willen doen. Ik ben blij dat wij dit kunnen doen, maar ik besef me heel goed dat dit niet helaas niet voor iedereen is weggelegd. Dat vind ik spijtig, want hierdoor krijgt “duurzaam leven” vaak het etiket dat dit enkel voor welgestelde mensen is weggelegd.

Zoals ik al vaker heb geschreven ben ik het absoluut niet altijd met deze stelling eens, maar in het geval van Teema klopt het wel. Wij hebben nu 12 grote en kleine borden en 8 kommen. Voorlopig is dat genoeg voor ons gezin. De kinderen eten immers ook van dit servies, dus de kans bestaat dat er toch nog dingen gaan sneuvelen.

En mochten voor die tijd écht veel gasten krijgen, dan huren we gewoon een partij serviesgoed bij de kringwinkel. Dat is pas duurzaam, en goedkoop!

 

Van welk servies eten jullie? En wat waren de criteria om het aan te schaffen? Ben je zuinig op je servies of vind je het juist leuk om af te wisselen?

Comments

comments

5 comments on “Iittala Teema als duurzaam servies

 1. Mooi servies!
  En oh, wat herken ik mij in het supergezellig vinden van verschillend servies bij andere mensen, maar daar zelf teveel controlefreak voor zijn!

  Hier hebben we voorlopig een simpel, wit servies van bij Ikea; mijn vriend had dat al in huis toen ik bij hem introk en het doet goed dienst en ziet er wel mooi uit. Al zijn we (of toch vooral ik 😉 ) wel van plan om, als het versleten is, eerder te gaan voor een soort servies zoals jij hier nu aanhaalt.

 2. Wat leuk. Wij hebben indertijd met bijna dezelfde redenatie 24h van Iitala gevraagd als kado voor ons trouwen. We zijn nu bijna 12 jaar getrouwd en ik ben er nog steeds erg blij mee. Wij kregen wel ook te horen dat het niet leuk was om maar 1 ontbijtbord te geven in plaats van een stapel, maar alles bij elkaar en aangevuld met aankopen van het geld wat we kregen hebben we een heerlijke voorraad. Wij hebben 4 kinderen en vrij veel familie, dus met verjaardagen wordt letterlijk alles uit de kast gehaald. Daarnaast heb ik het oude servies van mijn oma van vaderskant, creme met bloemetjes en een gouden randje wat er langzaam af slijt. Erg praktisch voor gewoon, mag alleen niet in de magnetron. Ik wil zoiets alleen maar als ik het ook echt mag gebruiken, niet als museumstuk.

  1. Leuk om te lezen dat jullie er na 12 jaar nog steeds blij mee zijn!
   Wij hebben nu alleen nog maar 2 stapels borden en kommetjes, maar het idee is inderdaad dat steeds verder aan te vullen. Gelukkig kan de collectie evenredig groeien met het groter worden van gezin en familie en het uitbreidden van de vriendenkring van de kinderen 🙂

 3. Wij hebben hier drie serviezen: 1) een porseleinen met blauwe bloemetjes, die ik redde van het containerpark toen een vriend zijn zolder opruimde, 2) een servies van toen mijn man op kot zat en 3) (mijn favoriet) een arcopal-servies met oranje/roze bloemetjes dat ik van mijn mémé kreeg. Vaak zijn alle borden op tafel dus verschillend, maar dat trek ik mij niet aan 🙂

  1. Ik vind dat wel gezellig staan, zo verschillend, maar alleen zolang de borden leeg zijn 🙂
   Wel leuk dat al je serviezen een eigen verhaal hebben.

Comments are closed.