Het ultieme recept voor vegan wafels

Het is not done om een vrouw een stofzuiger of strijkijzer te geven met haar verjaardag of moederdag. Een wafelijzer kan wel, zo redeneerde mijn oudste in elk geval. ‘Jij houdt toch zo van koken?!’ was zijn argument. Dat hij nog meer van wafels houdt dan ik van koken is niet meer dan een prettige samenloop van omstandigheden, toch? En ik moest mijn nieuwe wafelijzer natuurlijk ook maar direct uitproberen! En zo geschiedde.

vegan wafels

Aan het wafelijzer is niks duurzaams. Ik heb nog gekeken naar tweedehands exemplaren, maar die waren niet in de buurt verkrijgbaar en ik ben huiverig om tweedehands apparatuur op te laten sturen. Ik wilde ook per se een elektrisch vanwege minder gedoe, zelfs al had mijn moeder nog een oud gietijzeren wafelijzer in de kelder liggen. Tot slot is het ook weer extra electronische vulling voor ons huis, terwijl ik juist fanatiek aan het ruimen ben. Slechte karmapunten voor mij dus, maar wel blije kinderen want tot nu toe bak ik élke week wafels. Voor thuis, of zoals vandaag 40 voor school.

WAFELS

Ik ben geen echte Belg, dat merk je wel aan het feit dat ik altijd Brusselse en Luikse wafels door elkaar haal. Uiteraard zie (en proef!) ik het verschil wel, maar welke nu welke is vergeet ik dus altijd. Vergat, bedoel ik, want sinds ik al tientallen wafels heb gemaakt zit het erin gebakken: de Brusselse wafel is een typisch Belgisch gerecht met internationale bekendheid, meestal onder de naam Belgian waffle. Karakteristiek aan de Brusselse wafel is zijn grootte, de rechthoekige vorm en de diepe, grote vierkante inkepingen, 20 per wafel. De wafel heeft ook een zeer lichte structuur en wordt bereid met gist en zonder suiker in het beslag. De Luikse wafel is meestal rond, veel donkerder en wordt gebakken met veel parelsuiker wat bijna gecarameliseert.

Die van mij zijn rechthoekig, licht van structuur, hebben 28 diepe, grote vierkante inkepingen, zijn zonder gist maar met suiker gebakken. Heb ik nu een uitvinding gedaan?

veganistische wafels

INGREDIËNTEN

Voor ongeveer 10 wafels.

 • 250 gram speltbloem
 • 50 gram suiker
 • 1 snufje zout
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 300 milliliter rijst- of havermelk
 • 50 ml vers sinaasappelsap
 • 3 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 eetlepel (appelcider)azijn

WERKWIJZE

Doe de bloem, suiker, zout en bakpoeder in een ruime kom en meng dit.
Meng de havermelk, sinaasappelsap en zonnebloemolie eronder tot een glad beslag.
Giet de azijn tenslotte bij het beslag en roer het heel voorzichtig om zodat je de rijzende werking niet kapot roert.

Laat het beslag 10 minuten staan en verhit ondertussen het wafelijzer.

Vet het wafelijzer in met een kwastje olie.
Vul het wafelijzer voor ruim de helft met beslag en bak tot de wafels aan beide kanten bruin zijn (ongeveer 3 minuten)

vegan wafels

Serveer de wafels met bloemsuiker, siroop, vers fruit, ijs of plantaardige slagroom. Of met alles.

Wat is jouw favoriet: Brusselse of Luikse wafel? En heb je ook nog een recept voor mij van een plantaardige suikerwafel zonder al te veel suiker? Dank!

 

 

Comments

comments

16 comments on “Het ultieme recept voor vegan wafels

 1. hmmm, je doet me goesting krijgen, en eigenlijk eet ik niet zo heel graag wafels. Je kent er alleszins meer van dan deze Belg.
  Maar het feit dat je er een wafelijzer voor moet in huis halen, houdt me toch tegen.
  Als jij het elke week gebruikt, dan lijkt het me wel een verantwoord toestel, hé!

 2. Wauw wat ziet dat er lekker uit! Ik heb helaas geen wafelijzer maar het lijkt me zo lekker. Vooral met maplesyrup of een rodevruchten saus.

  1. Ik heb het recept ook weleens gebruikt als pannenkoekenbeslag. Iets minder spectaculair, maar nog steeds lekker 🙂

 3. Brusselse wafels <3<3 ze zijn echt mijn favoriet! Je kunt de suiker vervangen door yaconsiroop, dan heb je nog steeds een lekker zoete wafel, maar dan zonder geraffineerde suiker. Of je kunt de wafel zonder suiker maken en vervolgens yaconsiroop erop doen. Ik denk zelfs dat ik voor optie twee zou gaan, yummmmm
  Galina onlangs geplaatst…Zo laat je je zilveren sieraden weer blinkenMy Profile

 4. Ik heb net mijn wafelijzer ‘weggeminimaliseerd’ wegens te weinig gebruikt, dus ik kan enkel nog wafels op verplaatsing eten, hihi 🙂

  Heb wel nog 2 leuke receptjes voor ‘bewaar’wafeltjes op mijn blog staan, met banaan als not so secret ingredient: http://silkedesaever.be/julienne/wafeltjes-met-pindakaas-en-banaan/ en http://silkedesaever.be/julienne/chunky-monkey-wafeltjes/
  Silke onlangs geplaatst…Guilty pleasure: sojaijs met dadel-karamelsausMy Profile

  1. Dankjewel voor je linkjes! Ik ga ze onthouden.
   Ik denk dat hier het wafelijzer wel veel gebruikt gaat worden. Zelf zou ik het nooit gekocht hebben, maar met kinderen is het weleen groot succes – al is het maar om regenachtige middagen wat op de vrolijken 🙂

  1. Deze zijn ook wel compact, maar ik vind ze lekker. En van alle kinderen in de klas kreeg de oudste applaus toen hij ze mee had gisteren, dus ik beschouw het recept als ‘goedgekeurd’.

 5. Haha, die “of met alles” op het einde 🙂
  Ik sla je recept alleszins op om eens uit te proberen! Kan je er jammer geen ander voor in de plaats geven, want ik heb weliswaar een heel lekker recept voor Brusselse wafels van mijn grootmoeder, maar daar is niets plantaardigs aan…

Comments are closed.