Het geboortekaartje

3x keer hebben we een geboortekaartje laten ontwerpen door Aureline. De eerste twee keer omdat we het mooi vonden, de derde keer “omdat we het nu eenmaal twee keer hadden gedaan” en niet wilden breken met de opgebouwde traditie. Dat hebben we vervolgens wél gedaan bij nummer 4: dit keer ontwierpen we het kaartje zelf, en dat hebben we geweten… 

Felix
Dit zou het resultaat moeten zijn… (borduurwerk van Meneer V.)

 

Om toch een “typisch ons” en herkenbaar aspect aan het kaartje toe te voegen, kwamen we al snel op het idee om iets te doen met de Ostheimer vosjes. Bij de geboorte van K. hadden we als cadeauwens houten dieren van Ostheimer gevraagd, en daar is massaal gehoor aan gegeven. We hebben dus een enorme collectie van deze prachtige, duurzame dieren, waarvan de vos uiteraard de beste is.

Goed, het traditionele aspect was hiermee vervuld, nu de rest nog.

BORDUREN

Mijn zus liet me een geboortekaartje zien waarbij de mensen zelf de naam moesten borduren aan de hand van een genummerd puntjespatroon. Dat wilde ik ook! Meneer V. werd ingeschakeld voor het uitdenken en tekenen van het patroon en de nummering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De voorkant, met een onleesbare “naam” van het babyvosje

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De binnenzijden, met datumstempel <3

In combinatie met een collage van de 6-koppige vossenfamilie en de 4 vossenkinderen Photoshopten we avonden lang de juiste compositie in elkaar. Nee, dat programma is inderdaad totaal niet bedoeld voor het ineen zetten van zulke collage’s, maar dit is het enige Adobe programma dat ik een beetje beheers, dus we hebben het ermee gedaan.

In tegenstelling tot het inspiratiekaartje wilden wij alleen nummers aan de binnenzijde van het kaartje. Kwestie van de voorkant “clean” houden. De uitleg mocht ook niet op het kaartje zelf komen, want dat zou ten koste gaan van het minimalistische ontwerp en de summiere tekst. De oplossing was dus een briefje toevoegen. Of een zakje, want dan kon daar ook meteen de naald en de draad in. Oh, en dan konden we ook wel alvast de draad in de naald doen en een knoopje in het uiteinde van de draad leggen. En zou het dan niet netter zijn om een etiket te drukken met alle info erop? En was het dan niet leuk als we de vosjesstempel van de doopsuikers zouden inscannen en op het etiket zouden zetten?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En zo verloopt een project bij ons wel vaker…

ENVELOPPEN

Dat ik van zelfgemaakte enveloppen hou had ik al eerder verteld, maar dat ik ik en mijn mama er 160 hebben gevouwen voor de geboortekaartje is wellicht wat veel van het goede… Het begon heel onschuldig, toen we nog geen idee hadden voor het kaartje en ik toch iets wilde voorbereiden. Het formaat baseerde ik op de kaartjes van de andere kinderen, dus daarmee was dat ook meteen bepaald. Het papier dat ik gebruikte was eens een wegenatlas, gepikt uit de auto van Meneer V, plus een oude atlas.

Het leek me wel toepasselijk: een nieuwe wereldburger die begint aan zijn avontuurlijke weg hier op aarde. Bovendien hoefde ik zo geen enveloppen te kopen – wat weer geld en grondstoffen uitspaarde. Uiteindelijk zijn allebei die argumenten vervallen omdat ik vele tubes lijm en 3 etiketten per envelop heb gebruikt om ze stevig te krijgen én leesbaar voor de postbode. Maar dat van die avontuurlijke weg – dat telt nog steeds!

zelf enveloppen vouwen

Waar het kon heb ik bij de verdeling ook nog rekening gehouden met eventuele vorige woonplaatsen van de ontvanger, of een favoriet vakantieland. Dat kon uiteraard lang niet bij iedereen, en ik weet ook niet of het wel wordt ontdekt, maar het zijn dat soort aandacht details waar ik van hou.

RESULTAAT

Voor een eigen creatie zijn we best blij met het ontwerp. Ik ben alleen benieuwd hoeveel mensen ook daadwerkelijk gaan borduren als ze de naam al weten. We konden namelijk toch moeilijk mensen inlichten over de geboorte zonder te melden hoe ons jongste vosje heet…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De achterzijde, met de vier Vossenkinderen (en daaronder ons adres, maar dat hoeft nier openbaar gemaakt te worden)

Hebben jullie weleens een (geboorte-)kaartje zelf ontworpen? En zouden jullie de moeite nemen om het te borduren als je toch de naam al weet?

Comments

comments

12 comments on “Het geboortekaartje

  1. Waw, zo mooi bedacht en gemaakt! En die enveloppen, zo’n leuk idee om die waar mogelijk te laten passen bij de persoon (als je het niet erg vindt, onthou ik dat stiekem 😉

  2. Het geboortekaartje van ons kindje is zelf ontworpen en gemaakt, we hebben deze wel laten drukken (nadat ik onze trouwkaarten allemaal al met de hand had gemaakt leek ons dat toch wel verstandig).
    Ik zou echt meteen gaan borduren, ook als ik de naam zou weten. Gewoon om het kaartje compleet te maken 😀

  3. Natuurlijk hebben wij geborduurd! En ook de enveloppe met Linz en Salzburg erop viel meteen op. Zoveel mooie details!

    1. Ik had er ook nog een met Ljubljana, dus ik had nog keuzeverlamming bij jullie!

  4. Heel mooi kaartje…. En het borduren deed ik onmiddellijk na ontvangst… Ik was even benauwd of het draadje wel lang genoeg was…. Maar nu ik jouw verslag lees en de aandacht voor ieder detail lijkt mijn twijfel geheel onterecht! Liefs en ik kom graag eens langs ergens deze zomer om jullie Felix in levende lijve te ontmoeten. Liefs. Sandra

    1. Die twijfel hebben meer mensen gehad, maar ook over de lengte van de draad was inderdaad over nagedacht 🙂

Comments are closed.