Herfsttraktatie als afscheid van de peuterklas

Afscheid van de peuterklas, ja echt! Mijn prinses is geen peuter meer, maar gaat na de herfstvakantie naar de kleuterklas waar grote broer K. ook al zit… Het is maar goed dat ik de babyman nog heb, anders zou ik er nog emotioneel van worden, zo’n groot kind. Maar… elk afscheid is een nieuw begin, dus mocht  M. trakteren. Een herfsttraktatie, want met 4 lentekinderen kon ik me nu eens eindelijk laten gaan met eikels en blaadjes.

Traktatie herfst

Creatieve goudmijn Pinterest leerde me deze traktatie kennen, maar dan in het groot en met negerzoenen/ negerinnetetten/ Melo-cakes. Geen optie voor ons dus, maar gelukkig heb ik zelf ook wel een béétje fantasie. En eigenlijk vind ik deze versie nog veel beter geworden.

INGREDIËNTEN

De klas telt 16 peuters, ik maakte 60 eikeltjes voor hen van:

  • 5 stroopwafels
  • 60 blauwe druiven
  • 30 kleine cocktailprikkers

Ik had nog gezocht naar een niet-koekjes-alternatief voor het dopje van stroopwafel, maar stiekem vond ik dit ook wel erg schattig met die ruitjesstructuur. Bovendien was het snel. En gemakkelijk, goedkoop en lekker.

traktatie druiven

WERKWIJZE

Dit wordt de simpelste tutorial ooit, let op:

  • Steek met een appelboor rondjes uit de stroopwafels
  • Snijd het topje van de druiven, zodat deze een rechte zijde krijgen
  • Breek een klein prikkertje doormidden
  • Prik de druif en een wafeltje aan de prikker, en laat deze lang uitsteken

Ik prikte de ingrediënten ’s morgens vroeg tot eikeltjes, zodat het wafeltje niet zompig zou zijn tegen de tijd dat M. mocht uitdelen.

PRESENTATIE

Van de geboorte van K., lang geleden, hadden we nog een Fairytale levensboom staan – een fairtrade gemaakte boom van bananenbladeren, waarvan opbrengst gaat naar de grootste sloppenwijk in Oost-Afrika. Het geboortepresentjestijdperk (mooi word voor galgje!) is hier echter voorbij, dus de boom mocht een nieuwe functie krijgen. Als eikenboom, bijvoorbeeld.

Traktatie herfst

We raapten een mand vol eikenblaadjes in het Rivierenhof en prikten deze aan de boom. Meer moest dat niet zijn.

Dit is een super snelle, verantwoorde, goedkope én veilige traktatie, want de peuters kunnen zelf de prikkers eruit halen. Wel zo fijn als de juf ook mee kan genieten en niet vooral met meer werk wordt opgezadeld. Of met stikkende peuters.

De volgende traktatie zal met de verjaardag van M. zijn, in maart. Iets met een lenteboom doen dan maar?

Wat is jullie super-traktatie-tip?

Comments

comments

2 comments on “Herfsttraktatie als afscheid van de peuterklas

Comments are closed.