Gelukkig nieuw-schooljaar

1 September. De jongens zijn weer naar school, madame is naar de onthaalmoeder. En ik? Ik heb heel veel achterstallig huishoudelijk werk te doen, enzo. Het jaar is weer begonnen. Ik deel de tijd namelijk nog altijd in volgens schooljaren. Al zo lang ik me kan herinneren trouwens: eerst in mijn eigen schooltijd -peuter, kleuter, lagere school, middelbaar, unief- en dat vloeide moeiteloos over in de schooltijd van mijn kinderen. Ik studeerde immers nog toen S. werd geboren…

IMG_0439

UITDAGING

Zo moeiteloos ging die overgang eigenlijk niet, maar dat is weer een ander verhaal. Dat er bovendien een tijdsbreuk van één jaar zit tussen het voortijdig stopzetten van mijn schoolcarrière en het begin van die van S., doet in dit verband ook niet ter zake. Alleen het feit dat ik me niet meer herinner of de loopbaanonderbreking één of twee jaar was baart me wat zorgen.

Een van de redenen dat ik blog is dan ook dat ik mijn hersencellen wat wil trainen. Een echte intellectuele uitdaging kan ik het niet noemen, maar is net wat anders dan enkel na te denken of de kinderen wel of geen jas aan moeten bij het buitenspelen. Het geeft me voldoening om mijn gedachten te ordenen door ze schriftelijk te verwoorden. Méér te zijn dan alleen maar mama-van. Zo ontdekte ik laatst dat er, met uitzondering van deze zomer, in de afgelopen jaren geen één foto is getrokken waar ik op sta zonder kind.

IMG_0435

ZOMERVAKANTIE

Deze zomer heb ik die moederrol optimaal kunnen uitspelen, en het was heerlijk (meestal): we hebben gekampeerd op twee Franse campings met het mooiste weer van de wereld, we zijn naar de Ardennen geweest met 3 vriendinnen en in totaal 14 kinderen, we hebben gezwommen, familie gezien, gespeeld, gelogeerd, gevaren, ijs gegeten, gepicknickt, gefietst, aan de zomerbar gehangen, geluierd, gedroomd, plannen gemaakt, speeltuinen ontdekt, de waterrat in ons losgelaten, genoten van elkaar… en we zijn gegroeid.

Het was fijn, maar ook vermoeiend. En nu is het 1 september. Schooljaar 2015-2016 is officieel van start gegaan. Het jaar waarin S. in het tweede leerjaar zit,  K. nog steeds een kleuter is en M. peuter wordt in november.

IMG_0438

ME-TIME

Tegelijk voelt het starten van het schooljaar voor mij als het begin van de vakantie. We hebben een heerlijke zomer gehad samen, maar ik ben ook blij dat het nu wat rustiger is thuis. Dat ik mijn ‘gewone’ werk weer kan bijhouden. Dat ik af en toe een moment heb voor mezelf. Een moment waarin ik soms zelfs de tijd neem om te schrijven.

Nog heel even heb ik me-time, voor ook mijn schooljaar weer begint.

Wanneer kan jij tijd voor jezelf nemen?

Comments

comments