Fotoboeken maken voor de kinderen

Vroeger was ik er heel secuur in: zodra een fotorolletje vol was liet ik het afdrukken, plakte ik de foto’s in mijn album en schreef er commentaar bij. Ik heb overvolle dozen met plakboeken van vakanties, kampen en schoolprojecten – vol foto’s, knipsels, stempels, tekeningetjes. Maar voor mijn eigen kinderen was het droevig gesteld met de beelddocumentatie. Wat is er mis gegaan?

fotoboek kinderen

Ik kan wel vrij precies zeggen vanaf wanéér het is misgegaan: vanaf dat Meneer V. en ik gingen samenwonen. Mijn eigen foto’s heb ik toen nog wel ingeplakt, en ook die van ons samen. Maar wat te doen met zijn foto’s van activiteiten waar ik niet bij was geweest? Mee in een gezamenlijk album? Hem een eigen album geven? Maar zou ik dan de foto’s van ons samen dubbel laten afdrukken? Ik vond het zoveel gedoe dat ik er de brui aan heb gegeven: dan maar geen fotoboeken van ons.

KINDERFOTO’S

Toen werd S. geboren en begon ik vol moed aan het maken van een album voor hem. Alleen had zich ondertussen een nieuw probleem aangediend: de digitale camera. Plots stonden er op elke computer foto’s, kreeg ik maanden later nog foto’s gemaild van mensen en had ik een overvloed aan beelden. Een half jaar lang heb ik ze trouw afgedrukt en ingeplakt, en toen hield het op.

Twee zomers geleden ben ik er eindelijk aan begonnen: het maken van fotoboeken voor de kinderen. Het was een grote frustratie dat ik al 6 + 3 + 1 jaar achterliep met het samenstellen en afdrukken van albums. Om de moed niet meteen te verliezen door de gigantische berg werk ben ik begonnen met het voorgaande jaar, en zo moet terugwerkende kracht. Per kind per levensjaar een album. Ik ben begonnen met “M. 0 jaar”. Zo was ik na het afwerken meteen op 1/3 van mijn project – al geef ik toe dat ik hier een beetje rijk gerekend heb. 7 Boeken staan er inmiddels in de kast, het is een begin.

SYSTEEM

De kinderen krijgen nu ieder jaar hun eigen album van afgelopen levensjaar, met daarin ook wat foto’s van hun broer(s)/ zusje, zij hebben dus een redelijk goed overzicht. Helemaal waterdicht is dit systeem echter niet:

 1. Voor Meneer V. en mij samen ga ik niet ook ook nog een apart album maken, er zijn grenzen. Ik laat nu alle albums 2x afdrukken, zodat wij ook een exemplaar hebben – maar zo hebben wij ook veel foto’s dubbel.
 2. Wat te doen met foto’s van activiteiten waar de kinderen niet bij waren? Al een “geluk” dat de foto’s van onze huwelijksreis weg zijn, anders had ik daar ook nog over moeten nadenken!
 3. En om terug te komen op het allereerste probleem: waar laat ik die foto’s die slechts voor één van ons relevant zijn?

De verjaardagen komen er weer aan, dus het is zaak NU te beginnen met fotoboeken maken, de eerste van de reeks 2016. Het is altijd een enorm gepuzzel om een album samen te stellen met de foto’s van 2 telefoon’s, 2 computers, Dropbox, mijn mailbox, blogberichten en WeTransfer-bestanden. Elke verjaardag is het een race tegen de klok – gelukkig dat ik al ben begonnen was aan het consequent -ahum!- bijhouden van de boekjes die ze dit jaar zullen krijgen.

Een ezel stoot zich geen 7 + 4 + 2 keer aan dezelfde steen.

 

Hoe heb jij de fotoboeken (van je kinderen) ingedeeld?

Comments

comments

One thought on “Fotoboeken maken voor de kinderen

 1. Ik ben 24 en kinderloos (en dat blijft voorlopig ook zo als het aan mij ligt) dus al die dilemma’s heb ik niet. Wel valt bij mijn moeder op dat ik nog 3 volle fotoboeken heb, mijn oudste broertje 2 (2 jaar later) en de jongste maar 1 (6 jaar later)… uit schuldgevoel is ze dat wel eens gaan inhalen maar ik weet niet of dat 2e boek voor de jongste ooit vol is gekomen. En inderdaad, de digitale camera helpt eigenlijk helemaal niet mee.
  Ik ben vroeger ook vol goede moed begonnen met een fotoboek voor mezelf, maar ik zou nu niet eens weten waar die precies is.
  Ieder jaar gaan er een paar dierbare foto’s in mijn agenda die ik dan uitzoek vanaf mijn computer. Verder eigenlijk bar weinig. Ik heb wel een plakboek overigens, daar zitten vooral kaartjes van voorstellingen/bioscoopbezoekjes/bonnetjes en toegangsbewijzen van reizen/sinterklaasgedichten/verjaardagskaartjes enz. in. Zou leuk zijn daar ook foto’s aan toe te voegen, maar die heb ik dan weer niet voorhanden als ik ga plakken.

  Goed, heel verhaal. Leuk om je artikelen te lezen, dat wilde ik in elk geval nog even zeggen!
  Els

Comments are closed.