Fairtrade trouwringen

Voor mij was het logisch: als ik een levenslange verbintenis aanga in een huwelijk waarin eerlijkheid voorop staat, dan wil ik niet dat een ander daar de dupe van is. En nee, dan bedoel ik niet dat er rijen vol afgewezen kandidaten een blauwtje hebben gelopen – ik geloof dat dat wel meevalt! Maar de mensen die zorgen voor het symbool van trouw, de ring, moeten daar ook eerlijk voor betaald worden, vind ik. Want eerlijkheid kan niet met uitbuiting bezegeld worden.

ZOEKTOCHT

De visie is simpel, de zoektocht naar ringen was dat zeker niet.

Er is maar een handvol ontwerpers die werken met gekwalificeerd eerlijk goud, en dan moest het ook nog een ontwerper zijn die qua stijl goed bij ons past. Een trouwring is tenslotte voor de rest van mijn leven, ik zal er elke dag naar kijken. Ik wil de allermooiste!

Zoals elk huwelijk is ook dat van ons uniek. Dat willen we dus ook op een uitzonderlijke manier bezegelen met ringen die de exclusiviteit ons en onze relatie onderstrepen en die bovendien de perfecte match vormen. Voor het leven, als het eventjes kan.

Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een jonge goudsmid uit Gent. Zij heeft speciaal voor ons ringen ontworpen, met een speciale betekenis voor ons erin verwerkt. Het resultaat is zo persoonlijk, zo uniek en zo ons; ik verheug me erop deze ring de rest van mijn leven te mogen dragen.

GOUDWINNING

Waarom ik per se een trouwring wil hebben die gemaakt is van duurzaam goud?
Wel, overal ter wereld staat goud symbool voor het hoogst haalbare, maar het winnen van goud telt veel verliezers. De goudsector is één van de meest risicovolle sectoren voor gedwongen arbeid. Goudwinning brengt grote schade toe aan mens en milieu en mijnwerkers zien maar weinig terug van de werkelijke waarde van hun goud.

Dat de sociaal-culturele schade enorm is bij de uitbuiting in de goudmijnen, dat is niet moeilijk voor te stellen. Het is ook niet moeilijk om te bedenken hoe eerlijke handel hierin kan bemiddelen en verbeteringen kan aanbrengen… In theorie althans.

Maar niet alleen de arbeiders worden uitgebuit, ook de mijn zelf wordt volledig uitgemolken. Zware chemische middelen worden gebruikt om het goud uit de bodem te halen zijn dodelijk voor de fauna en flora in en rond de rivieren waarin het afvalwater terechtkomt. Verschillende milieurampen hebben er al plaatsgevonden rond goudmijnen. Ze blinken niet, ze stinken.

ALTERNATIEVEN

Natuurlijk zijn er ook andere opties dan fairtrade gouden trouwringen:

– geen ring kopen: aangezien we toch al veel ‘ anders’ doen had dit ook wel bij ons gepast, maar ik wil graag dat de rest van de wereld aan mijn ring kan zien dat ik ben getrouwd!
– een ring van een ander materiaal kiezen: dat kan inderdaad, deze houten ringen bijvoorbeeld vind ik prachtig. Maar, ik vind dat een trouwring toch wel héél speciaal mag zijn, en dat is goud voor mij. Ik weet het, soms ben ik nogal tegenstrijdig.
– oud goud laten omsmelten: zeker een goede optie, maar zonder oud goud viel dit alternatief snel af
– een oude (trouw-)ring hergebruiken: stom genoeg belet mijn bijgeloof om dit te doen. Ik vind een trouwring zoiets intiems dat ik deze “nieuw” wil hebben voor mijn huwelijk. Een ring waar emotionele herinneringen van een ander aan verbonden vind ik te dichtbij komen. Tegelijk hoop ik dat later mijn trouwring niet in de vergetelheid zal geraken, hoe hypocriet dit misschien lijkt nu.

DUUR

De perfecte ringen zijn inmiddels gevonden…

… en het budget is herverdeeld. Fair trade goud is nog veel duurder dan ander goud. Van veel dingen ben ik er van overtuigd dat een eerlijke variant van iets niet duurder hoeft te zijn dan de reguliere versie, als je de tijd hebt om er naar te zoeken. Eerlijke kleding, eten, meubels etc. kunnen ook betaalbaar worden gevonden, maar voor eerlijk goud moet flink betaald worden. Wij hebben het geluk dat we dit kunnen betalen, en dat ik geen consessies heb moeten doen op iets dat voor mij zó belangrijk is. Al hebben we na deze aankoop wel flink moeten besparen op andere uitgaven…

Ik ben me er echter van bewust dat ik me hiermee in een bevoorrechte positie bevind. Ik kan een fairtrade trouwring kopen. Of ja, krijgen natuurlijk. Van de liefde van mijn leven nog wel. Hoeveel geluk kan een mens hebben?!

MEER INFORMATIE

 

Goudeerlijk

En ben je benieuwd hoe onze ringen eruit zien? Morgen verschijnt #2 over eerlijk goud, met daarbij foto’s van onze handgemaakte, eerlijke trouwringen.

 

Draag jij een (gouden) ring?

Comments

comments

3 comments on “Fairtrade trouwringen

  1. Wat goed dat je daar zo over na hebt gedacht. Ik heb zelf eigenlijk geen goud, alleen mijn trouwring en ik moet eerlijk bekennen dat ik over dit onderwerp helemaal niet nagedacht heb.
    Ik ben nu ook heel erg benieuwd naar je mooie ring!

Comments are closed.