Fair Wear Friday # zwangerschapsmode

Tegen de tijd dat ik zelf door had dat ik zwanger was van nummer vier, voelde ik me ook al opgezwollen. Achteraf gezien was dat wellicht een beetje overdreven, maar aangezien ik een redelijk slank postuur heb (op de sporen van eerdere zwangerschappen na) kon je al wel snel een buikje zien. Zo’n buik waarvan niemand durft te vragen of je misschien zwanger bent, maar zich eerder stilletjes afvraagt hoeveel kinderen je al hebt gebaard in het verleden of hoeveel taart je afgelopen weekend naar binnen hebt gewerkt. Zo’n buik dus, die in mijn ogen gigantisch afstak tegen mijn figuur. 

Froy & Dind

In het gewone leven -als ik niet zwanger ben bedoel ik, hoewel ik het best vaak ook wel ben- draag ik vrijwel altijd vintage of retro kleedjes die strak getailleerd zijn en een wijde rok hebben. Deze jurken van niet-rekbare stof kon ik al snel niet meer aan, voor mijn gevoel tenminste, waardoor ik was gedwongen andere modellen te dragen. Aan het accenturen van mijn buik was ik immers nog lang niet toe…

POSITIEKLEDING

Toen ik ruim 8 jaar geleden in verwachting raakte van de oudste, heb ik in één keer een berg positiekleding geshopt bij een fast fashion keten. De keren daarna kocht ik sporadisch iets nieuws om mijn garderobe aan te vullen of versleten stukken te vervangen. Ik had dus een plank vol zwangerschapskleding liggen die ik zo kon pakken bij positieve zwangerschapstest n˚4 – maar ik voelde hevige weerstand bij het zien van al die kleren. Niet alleen was ik al die dingen inmiddels kotsbeu gezien (letterlijk), het meeste paste qua stijl ook helemaal niet meer bij mij. Fysiek voelde ik me al ellendig de eerste maanden, mentaal was het ook niet helemaal feest & jolijt, dus ik wilde me wél graag comfortabel kleden om toch een béétje mezelf te blijven.

Aangezien dit de laatste zwangerschap zal zijn wilde ik niet opnieuw investeren in positiemode. Bovendien is het nog niet zo simpel om hier duurzame varianten van te vinden. Tweedehands is het aanbod wel gigantisch, maar juist vanwege de omstandigheid waarom ik de kleding nodig heb ontbrak het me aan energie om hierin op zoek te gaan. Huren is ook een optie, maar eerlijk gezegd vond ik ook dat te veel gedoe – vermoeidheid, had ik dat al eens gezegd? En fair kopen? Ik was het niet van plan, deed het toch, en ik ben er super content van!

FROY & DIND

Twee maanden voor de vermoedelijke bevalling heb ik me toch nog laten verleiden tot de aanschaf van 2  officiële zwangerschapssetjes van Froy & Dind. Niet de meest verstandige investering ooit gezien de korte draagduur die ik voorzie, maar ik was er opeens zó aan toe om mijn buik in de spotlights te zetten. Het is tenslotte mijn laatste zwangerschap – echt! Dus vandaag een Fair Wear Friday met de eerste omvangrijke buikfoto’s van n˚4: dikke kans dat het ook meteen de laatste foto’s zijn…

GOTS_Flyer

Froy&dind wil biologisch en gezond, duurzaam  en respectvol  producten ontwerpen en produceren met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Onze belangrijkste bekommernis is de veilige toekomst van onze kinderen en van de volgende generaties.

Om die reden viel onze keuze  voor katoen op het GOTS (Global  Organic Textile Standard) certificaat.
Deze organisatie stelt de hoogste eisen aan het volledige proces van bio katoen: van het zaadje van de katoenplant tot het eindproduct.
Iedere stap wordt streng opgevolgd: teelt, pluk, verwerking, kleuren. Alles wat chemisch en gevaarlijk is voor het milieu wordt geweerd.
Ook de arbeidsomstandigheden en de verloning worden scherp gecontroleerd.  Het katoen komt uit Turkije en wordt tot en met het eindproduct ook daar vervaardigd.

Sinds kort werken wij ook met bamboevezels. 
Bamboe is een snel  groeiende plant die van nature geen pesticiden behoeft om te gedijen en daarenboven drie maal per jaar geoogst kan worden. Deze vezel  is comfortabel, elastisch, ademend, anti-allergeen én daarenboven een perfecte vervanger voor synthetische vezels. 

(bron: site Froy & Dind)

GARDEROBE

Deze zwangerschap heb ik, behalve mijn nieuwe kleedje/ rokje/ shirt, voornamelijk gekleed met de een selectie van wat ik nog had liggen aan positiekleding + een gedeelte van mijn “gewone” garderobe. Ik vraag me alleen ernstig af of die laatstgenoemde kleedjes ooit weer in model komen, maar dat vraag ik me van mijn eigen lijf ook af…

Concreet gesteld heb ik gewone kousenbroeken, vesten, ondergoed en rokjes. Jurkjes zal half om half zijn tussen gewoon en zwangerschapsuitvoering, shirts zijn ofwel zwangerschapsshirts ofwel gewone hemden in een maat groter dan ik anders draag. Broeken heb ik een aantal geleend, maar eigenlijk draag ik toch het liefst kleedjes – net zoals in ontzwangerde toestand.

Grote investeringen heb ik dus niet gedaan in deze tijdelijke garderobe, maar tegelijk heb ik wel geprobeerd het zo fair mogelijk te houden door eerder gekochte kleding af te dragen, te lenen, tweedehands te kopen + mijn twee nieuwe sets van Froy & Dind.

FIGUUR

Ik denk dat je weinig invloed hebt op hoe je eruit ziet tijdens je zwangerschap. Ik heb het geluk dat ik heel erg naar voren draag en er aan de rest van mijn lichaam nauwelijks wat veranderd is. Ja, mijn borsten zijn eindelijk uitgedeukt, dat is een bijkomend voordeel.

Het bovenaanzicht vind ik zelf behoorlijk meevallen, maar als ik sporadisch een spiegel passeer schrik ik toch wel van de buikomvang en profil. Al het kind heeft zich strategisch geïnstalleerd aan de voorkant van mijn lichaam – om vervolgens zijn/haar tijdelijke onderkomen volledig te vervormen bij de minste beweging van de mini-bewoner. In theorie nog 2,5 week, ik ben benieuwd hoeveel buik er nog bij gaat komen.

Maar zelfs de gynaecoloog complimenteerde me over mijn buik, en zij is toch wel wat gewend!
Maak jij je dik als het gaat om eerlijke (zwangerschaps-)kleding? 

Comments

comments

8 comments on “Fair Wear Friday # zwangerschapsmode

 1. Herkenbaar, dat het er van bovenaf ‘minder erg’ uitziet dan van opzij. Ik schrik ook altijd weer als ik in de spiegel kijk. De gynaecoloog noemde mijn buik ‘compact’: ik ben over de hele zwangerschap nog maar 5 kg bijgekomen, en enkel aan mijn buik.
  Heel veel zwangerschapskleren heb ik niet. Ik wou er de voorbije weken nog enkele aanschaffen (en dan vooral items met een BV-functie), maar door de platte rust raak ik helaas nergens meer…
  fieke onlangs geplaatst…Fieke en de rustMy Profile

  1. 5 kg is echt niet veel!
   Ik ben toch een stuk meer aangekomen, maar gelukkig ook enkel aan mijn buik. Die is dan ook behoorlijk indrukwekkend, gaat echt in een punt naar voren 🙂 En ik merk aan mijn lijf toch ook wel dat het de vierde zwangerschap is, niet te vergelijken met de eerste voor mij.
   Sterkte met de platte rust, en lang leve de webshops 😉
   (Froy & Dind, Boob’s ’n burps)

 2. *ik heb dit niet gezien, ik heb dit niet gezien*

  Ik kende het merk niet, dus heb net even gekeken… Ik zou het allemaal zo aantrekken 😀

  Dat wordt missende items in mijn kledingkast aanvullen (nog 2 draagbare shirts over is wat weinig).

 3. Ik heb hetzelfde T-shirt van Froy & Dind en ik ben nog nooit zwanger geweest. Ik kocht dat op een uitverkoop (die jij had vermeld op mijn blog, waarvoor dank) . Ik wist niet eens dat dat zwangerschapskledij was. Werkt ook perfect om een postzwangerschapsbuikje te verbergen, hoor. 🙂
  gerhilde maakt onlangs geplaatst…Voornamen gezocht!My Profile

  1. Aan die fase wil ik nog helemaal niet denken 😉
   Maar je hebt gelijk dat het inderdaad ook nog daarna te dragen is!

Comments are closed.