Fair Wear Friday # warmetruiendag

Het is Warmetruiendag in Nederland vandaag – en volgende week vrijdag Dikketruiendag in België. Het is duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is als het gaat om internationale samenwerking in de klimaatdoelstellingen. Enfin, dan nemen we zelf maar het heft in handen en engageren ons gewoon 2x om de verwarming wat lager te zetten. Nog lager. Helaas voor Meneer V. is dat 2x op een vrijdag: de enige doordeweekse avond dat hij naar huis komt.

Warmetruiendag

Vorig jaar schreef ik het al: het is hier in huis niet zo warm. Nu nog minder dan een jaar geleden, de temperatuur schommelt nu tussen de 17 en 18 ˚C – afhankelijk van de activiteit. Ik ben zelf de grootste koukleum die er is en ik weet me er wel tegen te wapenen kleden, maar toen laatst een vriendin hier uit pure wanhoop een sjaal ging halen omdat ze het zo koud had vond ik dat toch wel lichtelijk gênant…

EEN GRAADJE LAGER

Per graad lager bespaar je 6% energie – en dus 6% CO2 uitstoot. Dat telt nogal op, als er zoveel mensen meedoen! En het is nodig, want de afgelopen drie decennia waren wereldwijd de warmste in anderhalve eeuw. Die temperatuur­stijging is niet te verklaren met enkel natuurlijke factoren, zoals veranderingen in de zonneactiviteit. De grootschalige uitstoot van het broeikasgas CO2 door mensen, onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen, speelt een belangrijke rol. Met elke graad die de aarde opwarmt, wordt de kans op negatieve gevolgen groter.

Je eigen CO2 uitstoot beperken kan je heel rigoureus aanpakken door minder auto te rijden, vegetariër of liever nog veganist te worden (allemaal aanraders!), maar het kan ook minder drastisch door je huis gewoonweg niet te verwarmen tot subtropisch paradijs. Dikke kans dat anders dat echte idyllische bounty-eiland over een x-aantal jaar door de stijgende zeespiegel is weggespoeld. Concrete cijfers hierover lees je o.a. hier.

warmetruiendag

COMFORT

Het is niet dat ik een passief huis woon waar de verwarming nauwelijks aan hoeft om het behaaglijk te hebben. Helemaal niet. Hoewel de afgelopen jaren serieuze inspanningen hebben gedaan om thuis minder warmte-energie verloren te laten gaan (overal dubbel glas geplaatst, dakisolatie, vloerisolatie, voorzetwanden aan de binnenkant van de gevels, de achtergevel deels geïsoleerd, …), blijft het een moeilijk te verwarmen huis. Plafonds van 4 meter hoog zijn daarbij maar een lage spelbreker, veel meer komt het door koudebruggen, geen optimale materiaalkeuze van 100 jaar geleden en andere bouwkundige missers. En door ons, want wij hebben al die verlaagde schrootjesplafonds uit de tijd van de oliecrisis er weer uitgesloopt. Het zij zo, we proberen het huis zo goed mogelijk op te lappen en verwarmen ondertussen enkel de benedenverdieping + de studeerkamer boven. De gang en slaapkamers zijn onverwarmd en ik snap de vloerverwarming in de badkamer nog altijd niet…

Ecologische vraag van de dag: beter een bestaand rijhuis renoveren of een nieuw passief huis bouwen? Wie het weet mag het zeggen!

SPLEENVEST

Je huis isoleren is één manier om warmte vast te houden, jezelf isoleren is ook een goede optie. Dat kan op een natuurlijke manier met lichaamsvet, maar in dit geval doe ik hardnekkig mijn best om de natuur en bijbehorende zwaartekracht niet z’n gang te laten gaan… Ik isoleer me dus door laagjes kleding te dragen, want ook daardoor kan je energie besparen.

Als basis draag ik altijd, warmetruiendag of dikketruiendag, winter en zomer, een wollen hemd. Of wolzijde, dat kan ook. Dit doe ik omdat wol de heerlijke eigenschap heeft dat het de lichaamstemperatuur kan reguleren. Meer uitleg hierover en mijn mening over de dier vriendelijkheid van wol lees je hier.

Over mijn hemd draag ik mijn gewone kleding, vaak bestaande uit 1, 2 of 3 lagen. Daaroverheen gaat thuis nog een dik vest. Zo’n vest dat ik dus uittrek als er een vriendin op bezoek komt. Zo’n vest waar je niet in gezien wilt worden. Zo een ja.

Vorig jaar gaf ik al aan op zoek te zijn naar een nieuw spleenvest. Dat lelijke, onooglijk, onverantwoorde, synthetische vestgeval waar ik jarenlang thuis bijna in woonde, is weg. Nadat de rits het al maanden geleden had begeven en ik het de investering niet waard vond om er een nieuwe voor te kopen, besloot ik dat er maar één manier was om mij te dwingen een nieuw vest te kopen: het oude weggooien. En zie, dat was maanden geleden, de winter is halfweg, de solden zijn gedaan en ik heb nog altijd geen nieuw vest.

Blijkbaar kan ik het dan toch wel aan om zonder dat vest te leven. Zelfs als ik spleen heb…

spleen

SPLEEN

Ik zit mij voor het vensterglas,
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was
dan kon ik samen spelen

Michel van der Plas, maar lang werd gedacht dat het van Godfried Bomans was (bron)

Fijne warmetruiendag gewenst!

Comments

comments

7 comments on “Fair Wear Friday # warmetruiendag

 1. Als ik he verhaal zo lees dan krijg ik de indruk dat je een heerlijk oud huis hebt inclusief bijzondere oude details . Kou hoort daarbij haha.

  Nee, grapje! Ik vind het zo knap hoe je hier zo bewust mee bezig bent. Bij mij staat de verwarming altijd op 15 en s avonds een uurtje op 18. Heb maar een klein huisje (bewuste keuze). Voor bezoek zet ik de verwarming wat harder aan. Ik vind het zelf wat moeilijk om voet bij stuk te houden en dat niet te doen.
  Kim onlangs geplaatst…Fair Friday: Fashionable raincoatMy Profile

  1. 15 ˚C?! Wow, dat kan ik niet aan 😉 Ben je dan veel weg overdag? Ik ben bijna altijd thuis, samen met de baby, dus veel kouder wil ik echt niet gaan… En ik kan me inderdaad ook best wat beter voorbereiden op bezoek, want het duurt lang voordat het hier is opgewarmd.

 2. Goed artikel. Ik zou het antwoord op de vraag van de dag echt niet weten. Hier een rijhuis uit de jaren zestig dat gerenoveerd is. Ondanks de isolatie tegen het plafond van de kruipkelder is de vloer nu koud aan de voetjes! We hebben zo veel mogelijk gedaan dat haalbaar was maar het is geen nieuw huis he. In een huis uit 1910 zal het nog een heel ander verhaal zijn! Ik kan het me niet voorstellen eerlijk gezegd om nu met 17 graden te zitten… ik heb het ondanks verwarming, laagjes en dekentje nog steeds koud. Dat het maar rap lente is!
  Sofie onlangs geplaatst…Groene shop: Het NatuurhuisMy Profile

  1. Ik kan het me best voorstellen ja, maar ik zou er ook wel hard aan moeten wennen! Wellicht beter geschikt voor juist maatwerk bij renovatie, dan is het enkel een kwestie van uittekenen. Heb zelf weleens voor school een 3D-print mogen maken, is toch wel een interessante ontwikkeling.

 3. Je ecologische vraag van de dag is een kei-moeilijke!
  Het is heel afhankelijk van welk soort bestaand huis, en de ontwerp -en materiaalkeuzes die gemaakt worden bij de nieuwbouw…
  Zelf heb ik een rijhuis gerenoveerd tot lage-energiewoning, en dat is echt zalig, niet veel energie verbruiken en toch comfort hebben (niet subtropisch, dat vind ik nu ook niet nodig, ik doe ook een trui aan in de winter en heb dekentjes in de zetel).
  Dat was wel een heel grondige renovatie, dus ook veel afbraak en nieuwe materialen (zij het wel voornamelijk hout).
  Eerlijk: als architect nu denk ik steeds vaker: beter afbreken en opnieuw beginnen; helaas hebben mensen vaak al zelf wat interieur gerenoveerd voor ze bij ons komen, en is dat financieel dan geen optie meer.
  Veel beterschap voor je spleen ;-).
  En euh, ik zag vandaag bij een andere fair wear friday post vesten van wintervacht.nl. Misschien is dat wat?

  1. Wij hebben een groot rijhuis uit ongeveer 1910. We hebben al veel en grondig verbouwd, maar enkel een deel van de achterbouw is platgegooid – om tuin te worden. We hebben beneden deels vloerverwarming en dat is zalig, onder het andere deel beneden ging dat niet. De kelder is ook wel geïsoleerd, maar het verschil tussen de ruimte met en de ruimte zonder vloerverwarming en extra isolatie is gigantisch.
   Leuk om je reactie vanuit professionele invalshoek te lezen!

Comments are closed.