Fair Wear Friday # Vintage trouwjurk

In tegenstelling tot heel veel andere meisjes heb ik vroeger nooit gedroomd over een prinsessenbruiloft. En later, toen ik de leeftijd had dat er in mijn omgeving getrouwd ging worden, heb ik ook niet echt de behoefte gevoeld dat ik dat óók wilde. Wel trouwen, maar niet heel dat “gedoe” er omheen. En vooral ook niet de kosten… en investeren in een jurk die ik maar één dag zou dragen vond ik helemaal het toppunt. Voor datzelfde geld kon ik een heel nieuwe garderobe aanschaffen!

vintage trouwjurk

Maar soms gaan de dingen anders dan je van te voren bedenkt. Toen we eenmaal bedacht hadden om te trouwen (omdat ik onze liefde officieel wilde bevestigen en ik het stiekem toch wel leuk vond om dat te vieren met onze naaste) kwam er toch een stil verlangen naar die ene speciale jurk. Een vandaag-ben-ik-de-bruid-jurk… een bruidsjurk, noemen ze dat ook wel.

DUURZAAM

Uiteraard wilde ik een duurzame jurk, want aangezien ik al mijn kleding volgens dat principe koop wilde ik daar geen uitzondering voor maken op mijn bruiloft. Ik heb er wel aan gedacht, want ik ben een grote online-fan van deze winkel, en ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik daar een geweldig kleed zou vinden dat exact aan al mijn eisen voldoet. Behalve dan de eerlijkheid, en dat begon steeds meer aan mij te knagen. Die optie werd dus afgevoerd, net zoals alle klassieke bruidswinkels van de lage landen.

Eerlijk duurt het langst, zeggen ze ook wel. Dat geldt in elk geval voor het zoeken naar een eerlijke bruidskleed. En nee, als je een duurzame jurk wil, hoef je echt niet in een juten zak te trouwen. Maar in het tweedehandscircuit verdwaalde ik in het gigantische aanbod, verhuurbedrijven hadden alleen maar jurken die niet mijn smaak waren, voor zelf maken had ik geen tijd en fairtrade was ver boven budget. Ik begon al licht te wanhopen op een faire outfit, tot ik Laura Dols ontdekte. En daar vond ik exact de jurk die ik wilde.

VINTAGE

Of eigenlijk, ik wist ik helemaal niet wat ik wilde! Het moest een bijzondere jurk, een met een verhaal: niet klassiek, geen glitters en vooral geen kant! Maar, omdat de dingen soms anders gaan dan je van van te voren bedenkt: ik viel voor een volledig kanten vintage trouwjurk.

Laura Dols is een winkel in Amsterdam die gespecialiseerd is in vintage kleding uit de jaren ’50. Precies de tijdsperiode waar ik verliefd op ben (op de looks in elk geval, verder was het toen niet altijd rozengeur en maneschijn). Vintage wil zeggen dat het ook allemaal kleding is die in die tijd gemaakt is. Geen retro dus, want dat is nieuw gemaakt maar geïnspireerd op een bepaalde periode. Vintage is niet per se tweedehands, maar meestal wel. Bij trouwjurken mag je er echter wel vanuit gaan dat ze toch tenminste één dag gedragen zijn…

… en hoe leuk is het om een jurk te dragen die iemand anders ook droeg op de mooiste dag van haar leven?! Dat hoop ik toch tenminste, maar zeker in de jaren ’50 kan je daar niet zo zeker van zijn.

Trouwen op Tiengemeten

LAURA DOLS

Goed, ik had dus besloten dat ik bij Laura Dols zou gaan slagen. Een plan B was er niet. Ik was echter redelijk zeker van mijn zaak, aangezien deze winkel een heuse trouwwinkel heeft waar honderden jurken hangen waar je zelf tussen kan snuffelen. Wat er hangt is wat ze hebben, het is allemaal uniek en aan andere maten is niet te komen. Je moet dus geluk hebben, en wat verbeelding om te zien hoe een bepaalde jurk eruit kan gaan zien nadat deze is vermaakt.

Het idee dat je gewoon voelt wanneer je DE jurk aanhebt, moet ik helaas ontkrachten. Ik heb zeker 10 jurken gepast, en degene die het uiteindelijk is geworden heb ik minstens 3 keer geprobeerd omdat ik niet zeker was. Geen gelukstranen van de bruid-in-spé dus. Wel frustratie over de slechte service én tegelijk opluchting dat we volledig onze gang konden gaan tussen de rekken.

Eenmaal gekocht was ik volledig in love met mijn jurk, die qua stof het tegenovergestelde was van wat ik wilde:

vintage trouwjurk

Het is een originele jurk uit de fifties, en omdat er vanuit ga dat ze al is gedragen kwam het door mijn duurzaamheids-keuring. Het is een echte swing dress uit Amerika, dus helemaal in de stijl van de bruiloft. Bovendien is een jurk waarin ik me vrij kon bewegen, kinderen kon optillen en die me, na het naaiwerk van mijn mama, als gegoten zat.

Maar het allerbelangrijkste: ik voelde me echt de bruid!

 

Heb jij dromen over dansende prinsessen of hecht je daar niet zoveel belang aan? En zou duurzaamheid een rol spelen in het kiezen van DE jurk? 

Deze week ook Fair Wear Friday posts op: Vintage and Beauty, Opgewekte kapucijnaap en No butterfly.

Comments

comments

23 comments on “Fair Wear Friday # Vintage trouwjurk

 1. Heel mooi zag je er uit! En dat hoedje van je man vind ik ook heel tof!
  Hier helemaal geen trouwplannen en dat is misschien maar best ook, want ik heb geen idee wat ik graag zou willen qua jurk 🙂

   1. Haha, nee inderdaad!
    Mijn vriend wilt niet trouwen (mislukt huwelijk achter de rug; dat helpt niet bepaald) en mij maakt het niet uit: ik wil niet per se niet trouwen, maar ook niet per se wel. Dus ja, moest hij ooit van gedacht veranderen en het vragen, dan ga ik natuurlijk wel ja antwoorden, maar ik zit er zeker niet op te wachten 🙂

 2. Jouw fifties jurk is waarlijk de max! En je kan hem zeker nog eens als prinsessenkleed op één of ander verkleed bal aan, niet?

 3. Ik wilde dolgraag een echte trouwjurk (in de zin van wit en lang), maar had zeker geen zin er 1000 euro aan uit te geven en/of er niet in te kunnen bewegen. Ik heb via marktplaats een 2ehands jurk voor weinig geld gekocht en daar een droomdag in beleefd.

  En ja, sindsdien hangt hij niks te doen in de kast. Maar hij ís al twee keer gebruikt, dus ik vergeef het mezelf 😉 (en ik hoop dat mijn dochters hem later eens willen passen, lijkt me zo grappig!)

  1. Wat knap dat je er een gevonden hebt via marktplaats! Ik werd helemaal duizelig door het enorme aanbod daar en heb snel weggeklikt. Was de eerste jurk waar je naar ging kijken meteen goed?

  1. Het verhaal bepaalt voor een groot deel de schoonheid ervan, want als ik deze jurk had zien hangen in een klassieke bruidsmodezaak had ik ze waarschijnlijk nooit gekozen. Veel te veel kant 😉

 4. Ik ben ook nooit dromerig geweest over trouwen, maar ik zou het wel fijn vinden. Alle redenen om een feest te geven zijn goed. De jurk moet voor mij ook duurzaam zijn, maar ik denk om zelf een jurk te maken die wel speciaal is, maar niet ‘trouwerig’, zodat ik ze daarna nog gewoon aankan!

  1. Dat is ook een mooi uitgangspunt. Het lijkt me wel speciaal om die ene jurk nog eens te kunnen dragen en als undercover-bruid naar een feestje te gaan 🙂

 5. Heel mooie jurk! Op dit moment ben ik helaas weer vrijgezel, dus trouwen zit er nog niet meteen in. Ik weet echter wel al heel lang welke jurk ik wil: een echte prinsessenjurk! Nu eerst nog een man vinden 😉

  1. Een partner is inderdaad wel een must om te trouwen… Ik hoop met je mee op lentekriebels binnenkort, in welk seizoen ze ook tevoorschijn zullen komen <3

  1. Mijn schoonzus, die mee was toen ik de jurk kocht, deelde de trouwjurken in in 3 modellen: gedrapeerde gordijnen, Griekse godinnen en taarten. Volgens die indeling kwam ik uit op een cupcake 🙂 Met zo’n feesttaart-jurk kan ik nog wel leven!

 6. Wat mooi! Ik vind het echt een prachtige jurk 🙂 Ik droeg op onze bruiloft een heel simpel wit jurkje dat ik online had gevonden. Ik wilde vooral geen echte ‘trouwjurk’, maar juist iets wat een beetje soepel en losjes en tuinfeestje-achtig was. En dat was gelukt! Ik had me dan wel voorgenomen om het jurkje daarna ook nog regelmatig te dragen, maar ik moet eerlijk bekennen dat dat nog niet gebeurd is.. Oeps!

  1. Hopelijk wordt het een prachtige zomer waarin je het jurkje toch nog eens kan dragen. Het lijkt me wel een heel speciaal gevoel, stiekem in je trouwjurk lopen die in andere omstandigheden niet als zodanig wordt herkend 🙂 Dat moet toch heerlijk voelen!

 7. Ik vind de jurk echt geslaagd (en ik ben nochtans ook geen te grote fan van kant). Zo leuk dat die vintage is!
  Wij trouwen bewust niet, maar hebben een feest gegeven toen we tien jaar samen waren. Dat was in 2013 en toen was ik nog niet zo bezig met fair wear. Mijn belangrijkste punt was dat ik het kleed nadien nog moest kunnen dragen (als gast op een trouwfeest bijvoorbeeld) en met mijn koningsblauw kleed ging dat zeker. Helaas ben ik bijgekomen en kan ik er al niet meer in, dus is dat plan toch mislukt …

  1. Ik ga mijn kleed nooit meer dragen (ik pas er inmiddels trouwens ook niet meer in ;-)), dat vind ik wel spijtig. De grote vraag is wat ik er nu mee ga doen. Eigenlijk zou ze nog wel door iemand gedragen kunnen worden, maar verkopen/ weggeven vind ik nog een te grote stap. Het is al een geluk dat het niet zo’n volumineus geval is en dus redelijk makkelijk in de kledingmaat gepropt kan worden.
   Heb je je koningsblauwe kleed nog wel? Misschien gaat het nog weleens passen… en anders kan het misschien vermaakt worden tot een topje / rok. Lijkt me toch wel heel speciaal om nog eens die jurk te kunnen dragen. Of een deel ervan 🙂

 8. Ik had zelf nooit gedroomd over een grote bruiloft. Wel wou ik graag trouwen zodat ik zijn achternaam ook kreeg. De achternaam die ons zoontje ook heeft. Mijn man wou een grote bruiloft en we hebben daar een aardige middenweg in gevonden. Wel wou ik dan toch ook wel een trouwjurk. Als we het dan toch groter vieren dan dat ik in gedachten had dan toch ook maar een jurk. Wel vond ik het allemaal verschikkelijk duur en vond ik dat waard? Voor een 1 dag jurk? Ik heb uiteindelijk een bruidswinkel gevonden die ging stoppen. Met 70% korting was ik heel blij. Zodoende een grote jurk. Ik ben ook niet in andere bruid zaken wezen kijken. Deze was/is mooi. Nooit spijt van gehad.

  1. Het is grappig hoe dat gaat. Van te voren hoorden wij budgetten die we echt belachelijk vonden… en uiteindelijk zijn we zelfs daar overheen gegaan. “Want als we dit doen, dan ook dat. En we trouwen ook maar één keer, dus dan wil ik dat ook wel!” En zo stegen de kosten naarmate de bruiloft meer vorm kreeg. Maar ik heb zó genoten van die dag dat ik het elke cent waard vind 🙂

Comments are closed.