Fair Wear Friday # Tweedehands voor beginners

#WhoMadeMyClothes is geen transparante hashtag, zoveel is wel duidelijk geworden de afgelopen dagen. Wat dat betreft zit je met tweedehands kleding altijd goed: duurzamer dan hergebruik en uitsparing van nieuwe grondstoffen gaat het niet worden. Goedkoper ook niet. Tenminste, niet goedkoper voor duurzaam. Geregeld is echter nieuw bij een keten duurder dan tweedehands bij de kringloop. Geldbesparing is dus niet altijd een vanzelfsprekendheid. Grondstofbesparing wel. Of ook niet?!

Tweedehands kleding is allang geen schande meer. Mijn kinderen vinden het doodnormaal. Sterker nog, ze vinden het cool als ze iets hebben dat niemand anders heeft – dat dat komt omdat het al lang uit de mode is hebben ze nog niet door! Niet alleen kinderen hebben er geen moeite mee, ook volwassenen gaan steeds vaker bewust op zoek naar tweedehands, en vintage is hipper dan ooit.

TWEEDEKANS

Soms blijkt tweedehands echter enkel tweedekans te zijn. Zo was ik net bij een adres om een stapel broeken voor de jongens te kopen, die ik via een advertentie van 2dehands.be had gereserveerd. Daar aangekomen bleek het echter iemand te zijn die allerlei superdupersoldenkoopjes op de kop had getikt en nu doorverkocht… Ik voelde me een beetje in de maling genomen, omdat ik er vanuit was gegaan dat alles op 2dehands 2dehands is. Een beetje naïef, maar that’s my middle name…

Hier ging het dus om kleding die een tweedekans kreeg, omdat ze waarschijnlijk tot de allerlaatste afprijzing was blijven liggen in de winkel. Heb ik daardoor de kneusje uit de ketens gered? Of heeft dit niks meer met tweedehands te maken?

DREMPELS

‘Ja maar, tweedehands kopen kost zoveel tijd!’
Dat klopt. Daar moet je tijd voor maken, als je de motivatie voelt om dat te doen. Iets anders kan ik er niet van maken…

‘Ja maar, ik heb een heel moeilijke maat die nooit tweedehands te vinden is!’
Zeer waarschijnlijk ben jij niet de eerste persoon op aarde met jouw figuur, dus de kans dat er geen passende tweedehands kleding te vinden is is klein. Moest je een afwijkende maat hebben dan is het aanbod echter ook klein, dus dan is  het alsnog zoeken naar een speld in een hooiberg. Sommige winkels sorteren op maat, dus dat zoekt al een stuk makkelijker. Uit eigen ervaring kan ik echter geen tips geven, want ik heb zo’n standaardmaat dat er genoeg te vinden is, maar tegelijk ook met bergen tegelijk de deur uitvliegt.

‘Ja maar, tweedehands is versleten/ niet meer in de mode/ afgewassen/ te duur voor wat het is’
Soms wel ja, maar zoekt en gij zult vinden. Als je zin en tijd hebt.

TWEEDEHANDS WINKEL

Het makkelijkste is natuurlijk om naar een fysieke winkel met tweedehands kleding te gaan. Je hebt dan de mogelijkheid om rustig te zoeken, te voelen, te passen, te vergelijken. Het aanbod tweedehands winkels is enorm aan het groeien, wat geen wonder is met zo’n kledingberg. Van kringloop tot exclusief design, van trouwjurken tot een bepaald merk, van stoffig oubollig gangetje tot industriële pop-up – de variëteiten van winkels waar je gebruikte kleding kan kopen is net zo uiteenlopend als de verschillende ‘gewone’ winkels. Waar je in elke stad dezelfde winkels met hetzelfde aanbod tegenkomt, is tweedehands echter altijd een verrassing. Dat kan meevallen of tegenvallen.

 • Kies om te beginnen voor een goedgesorteerde winkel waar verkopers een percentage van de verkoop verdienen. De kans dat je daar mooie stuks tegenkomt is vele malen groter dan wanneer je bij de kringloop zoekt tussen textiel die gratis zijn weggegeven.

VINTAGESTORES

Vintage kleding is de kleding die hooguit de jaren 1980 komt. Vaak is het daardoor al gedragen, maar dat hoeft niet. Ongedragen stuks uit deze jaren is nog altijd vintage, maar dan nieuw. Retro is nieuw geproduceerde die verwijst naar kleding uit een bepaalde periode. Vooral kleding uit de jaren ’50 en ’60 is populair, dus let op met namaak. Niet dat dat minder goed is, maar vintage is geen vintage als het retro is. Ah ja!

 • Wil je graag originele vintage, kijk dan liever in gespecialiseerde vintagewinkels dan in standaard tweedehands winkels.

ROMMELMARKT

Wil je écht goedkoop kopen, dan zijn rommelmarkten, vlooienmarken, garagesales, kofferbakverkopen en consorten de beste plek. Aan mij is zoeken, grabbelen, bieden, afdingen en onderhandelen niet besteed, maar voor wie er een sport in ziet kan er de meest fantastische vondsten doen voor een schijntje.

 • Rommelmarkten zijn goudmijnen, maar soms moet je letterlijk diep graven. ’s Ochtends vroeg zijn de mooiste pareltjes nog beschikbaar, aan het eind van de markt kan je de beste deals maken. Het is handig om van te voren een lijstje te maken van dingen die je zoekt of zou kunnen gebruiken, anders koop je al snel dingen die je helemaal niet wilde maar die je niet kon laten liggen voor dat geld…
 • Tweedehands beurzen van bijvoorbeeld De Gezinsbond zijn heel fijne initiatieven om snel een leuke collectie kleding bij elkaar te sprokkelen.

ONLINE

Het aanbod kleding op tweedehandssites is ontelbaar. Om daar mooie kleding tussen te vinden is niet makkelijk. De kwaliteit van kleding is moeilijk te beoordelen op foto’s, daarom koop ik niet meer zo vaak online. Jassen en andere bijzondere kledingstukken nog wel, maar broeken, truien, shirts en rokjes zijn ook genoeg te vinden ‘in het echt’.

 • Zoeken op merk haalt meteen interessante zoekertjes tevoorschijn.
 • Je kan er ook voor kiezen om enkel bij jou in de buurt te zoeken, dan heb je de mogelijkheid om het zelf af te gaan halen en het in het echt te zien en voelen alvorens te kopen.
 • Er zijn ook websites van winkels met tweedehands kleding, dan heb je vaak de kans om te terug te sturen als het toch niet je smaak of maat is.

Koop jij weleens tweedehands kleding? waarom wel of niet?

Comments

comments

3 comments on “Fair Wear Friday # Tweedehands voor beginners

 1. Ik koop het veel te weinig voor onze kleding. De kringloop winkel bij ons in de buurt is erg slecht kwa kleding. Soms zoek ik wel via marktplaats etc. maar ook daar vind ik het moeilijk om mooie spullen te vinden. Ik moet me er toch maar eens wat meer in verdiepen.
  Simpel,met een snufje liefde onlangs geplaatst…Welkom mei…..My Profile

  1. Marktplaats is ook lastig!
   Voor jassen e.d. doe ik het nog wel, maar als je niet heel specifiek op zoek bent naar iets is het niet evident om precies te zien wat je koopt.

Comments are closed.